tisdag 16 november 2010

Bokslukeri

Igår sträckläste jag boken "Tusen strålande solar". Det var en fängslande bok som blandade fakta med fiktion. Den var tragisk men givande och tankeväckande. Läs den. Nu ska jag ha en liten tankepaus. En liten stund då jag är en aningen sorgsen över att en bok är slut. Det känns tråkigt att lämna karaktärerna och livsödena som jag levt med så intensivt. Jag älskar att försjunka mig i böcker men alltför sällan tar jag mig tid att bli totalt uppslukad numera.
Efter min paus tänkte jag sätta tänderna i denna


Efter den tror jag inte det finns så många olästa böcker i bokhyllan mera vilket är an bra ursäkt att shoppa loss på nya fräscha böcker. Jag har lovat mig själv att nästa bokinköp, jag köper nästan alltid många böcker åt gången, ska innefatta ett par finskspråkiga böcker. Kan någon tipsa om nån bra finsk bok? helst ska den ursprungligen vara skriven på finska..

5 kommentarer:

 1. Hur skulle det vara med Sofi Oksanens ”Puhdistus”? Tänkte själv försöka mig på den succéeboken, när man nu har chansen att läsa den på originalspråket (skäms nästan att säga att jag ännu inte öppnat den…).
  Och så Riikka Pulkkinen. Hon är en ung (snäppet under 30), ny författare som kommit ut med två böcker hittills. Hon har just fått publiceringskontrakt utomlands också. Hennes romaner heter “Raja” och “Totta”. Jag har inte ännu last någondera, men några följetonger hon skrivit, och hennes sätt att använda språket är alldeles oemotståndligt vackert. Poetiskt nästan.
  Åtminstone dessa två skulle väl vara de “hetaste” författarna i dagens läge. Så finns det ju alltid Paasilinna, Päätalo, Waltari och Linna…. Men då är det ju frågan om lite tyngre saker… :). Men jag har nog tänkt att jag nån dag skall tvinga mig igenom “Tuntematon sotilas”, helt enkelt för att… tja, kunna säga att jag gjort det kanske.
  Jag har själv egentligen aldrig läst finska böcker, which is a shame… Vet inte ens varför. Man borde väl helt enkelt börja. Det blir mest engelska för mig nuförtiden.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen! Sofi Oksanens Puhdistus är faktiskt en av de böcker jag tänkt att jag absolut ska läsa för att riktigt få veta what all the fuss is about. Blev riktigt nyfiken på Riikka Pulkkinen, ska kolla in hennes böcker också. Jag tror att de sistnämnda författarna är lite väl tuffa för mig vid det här skedet eftersom min tanke bakom att läsa börja läsa finska böcker är just för att förbättra min finska- som tyvärr är fjantigt dålig.

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Khaled Hosseinis Flyga Drake e också jätte bra. Rekommenderas!

  SvaraRadera
 4. Ojdå det skulle ju vara en finsk bok..har tyvärr inga tips på finska böcker!

  SvaraRadera
 5. Khaled Hosseinis Flyga Drake är numer läst. Check! :) den var mcyekt gripande, jag sträckläste den.

  SvaraRadera