onsdag 29 mars 2017

Om läsning och förmiddagen som försvann


Jag har alltid varit noggrann med att läsa mycket tillsammans med barnen. Det har varit en tacksam sysselsättning tillsammans eftersom båda verkligen tycker om att lyssna på sagor och jag gillar att läsa för dem. Agnes kunde lyssna på långa berättelser mend mycket text redan som väldigt liten och det har hållit i sig och säkerligen smittat av sig en del på lillebror också. I vardagsrummet står en bokhylla fylld med endast barnböcker och barnen drar ofta fram böcker och sitter och bläddrar och "läser" för sig själva eller föreslår att vi ska läsa tillsammans. Igår satt vi alla tillsammans och "läste" böcker och tidningar för oss själva. Själva men tillsammans. Väldigt trevligt och även om det sist och slutligen inte var en så lång stund så kändes det som en början på en ny tid igen. 
Jag har medvetet inte försökt lära barnen att läsa själva ännu. Agens är otroligt intresserad av bokstäver, ord och stavning och frågar ofta hur man skriver det ena eller det andra och då lär jag henne försåts men alltid på hennes initiativ. Jag tänker att hon inte behöver kunna läsa ännu, det hinner hon nog med ännu. Samtidigt är jag lite tudelad för jag vet att hon skulle älska att sluka sagor på egen hand. Jag blir inte förvånad om hon knäcker läs-koden på egen hand närsomhelst.

                    

Idag är barnen på dagis och jag är ensam hemma och vilar. Har tagit en liten promenad med hunden, ätit frukost framför nyhetsmorgon i ögonvrån samtidigt som jag läst tidningen länge. Tittat på ett avsnitt finska bachelor, surfat runt efter info om olika maggördlar, planerat matsedel för en knapp vecka framåt och skrivit inköpslista för morgondagens matshopping. Det är ju så skönt att ha planerat och tänkt igenom veckomatsedel ordentligt så man faktiskt har alla ingredienser hemma då man ska laga maten. Tidssparande och mycket billigare i längden. Kommande dagarna tänkte jag att vi ska äta hemlagade köttbullar och potatismos, vegetarisk masala, lata kåldolmar, hemgjord pizza som middagar. Och ännu nån vegetarisk rätt, kanske tofuwok. För min egen del blir det oftast salladsluncher med färdig lins-eller quornbiff för mera protein om jag äter lunch ensam. Är alldeles för dålig på att köpa och laga fisk för tillfället, har lite svårt för fisk som gravid. 
Och vips så ska barnen snart hämtas.