söndag 19 september 2010

Sömn

Sover ni tillräkligt?
Jag är en riktig kvällsuggla och har evighetsproblemet att lära mig att gå och lägga mig i tid om kvällarna. Mina nätter blir alldeles för korta.Jag har kommit fram till att jag behöver mycket tid, åtta nie timmar varje natt. Den senaste tiden har jag dock blivit lite duktigare på att masa mig i säng i tid och jag märker helt klart att det utgör en stor skillnad i hur jag mår. Den största skillnaden mellan då jag sover för lite och sover tillräkligt är faktiskt minnet. För lite sömn i kombination gör att jag glömmer obehagligt mycket.
Om hösten och vintern då det är mörkt mest hela tiden känns det som att jag helst skulle gå i ide- jag vill helst sova dygnet runt och känner mig nere och trött konstant. Förra vintern fick jag en terapilampa som jag hoppas kommer att hjälpa mig att fightas emot vintertröttheten detta år.

Den här helgen har varit en riktigt sömnhelg då jag sovit 11 timmar respektive 10 timmar. Otroligt skönt. Känns som att batterierna igen är laddade för en ny vecka.

Lite fakta om sömnen:
Som vuxen behöver man vanligen mellan sex och nio timmars sömn per dygn för att hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Sömnen stärker också skelettet och immunförsvaret. För barn och ungdomar behövs sömnen även för att de ska växa.

Olika studier har visat på ett samband mellan många hälsoproblem och sömnkvantitet och -kvalitet. Otillräckligt med sömn påverkar t.ex. produktionen av tillväxthormoner som är kopplade till övervikt. Mängden hormoner minskar och risken för viktökning ökar. Blodtrycket faller normalt under sömncykeln och avbruten sömn kan inverka negativt på detta, vilket leder till högt blodtryck och kardiovaskulära problem. Forskning har också visat att otillräckligt med sömn minskar kroppens förmåga att utnyttja insulinet, något som kan orsaka diabetes. Fler och fler vetenskapliga studier visar på ett samband mellan dålig och otillräcklig sömn och olika sjukdomar.

Text är lånad från http://www.smartfri.se och http://www.1177.se