torsdag 20 oktober 2011

Egenheter

För en stund sen skrev jag en Facebook statusuppdaterig gällande en craving jag plötsligt fick under kvällen: piimä och saftsoppa. Denna kombination är för mig i och för sig inget nytt utan jag jag ätit dem tillsammans i flera år. Det är alltså inte den enda konstigheten med det hela utan det är mycket viktigt HUR dessa äts tillsammans. Man ska hälla ca 1/3 piimä i ett ett glas och sedan försiktigt hälla saftsoppa på så att de blandas så lite som möjligt. Detta ska sedan ätas med sked från botten upp. Man kan blanda lite kvarg i piimän om man är hungrig och vill ha i sig lite mera protein, en aning (men bara en ca en tesked) mysli eller frön, helst solrosfrön, kan man toppa det hela med.
Hela poängen med min lilla historia är att jag aldrig tänkt att detta har varit konstigt- före jag skrev ner det. För om sanningen ska fram så är denna lilla egenhet nog lite lustig. Knappast är det nån annan som äter saftsoppa och piimä på samma sätt? eller med så många "regler" gällande hur dessa ska ätas tillsammans. Eller har jag fel?

En annan liten egenhet gälland mat, eller rättare sagt godis, är att svarta och fruktgodisar alltid måste ätas tillsammans. Tex så äter jag fruktgodisen i gott och blandat tillsammans med en svart (en frukt + en svart ((gröna + svart är den bästa kombinationen)) tills de svarta är slut sen äter jag inte mera av påsen. Samma gäller många andra godissorter. Frukt måste ALLTID ätas med en salmiak. Helst ska fruktgodisen även vara sur. Salmiak kan dock ätas skilt för sig om det inte råkar finnas tillhörande fruktgodisar.

Sån är jag.

Salmiak

Man ska ju undvika lakrits och salmiak under graviditeten. Åtminstonde inte äta regelbundet och inte mera än 50gram/dag. Igår kväll blev jag grymt salmiaksugen och tänkte att lite salmiak kan jag nog äta eftersom mitt blodtryck är ok.
Dessutom kan man ju inte äta mycket av turkisk peber före man får ont i munnen. Trodde jag. Jag gjorde det stora misstaget att lämna påsen i köksskåpet och gå och hämta några godisar nu som då. Jag lyfte alltså inte upp påsen varje gång, vilket skulle gett mig en uppfattning om vikten på vad som fanns kvar. Efter ett tag tänkte jag att nu har jag nog ätit ca 50gram. Nu är det stopp.
I efterhand kollade jag, på nätet, upp det där med mängden men utöver mängden så läser jag plötsligt att det inte bara är pga blodtrycket som man ska undvika salmiak utan att glycyrrhizin eventuellt kan ge upphov till beteendestörningar hos barnet. Varför har ingen berättat det för en salmiakfreak tidigare?! Jag blev omedelbart orolig och var tvungen att väga den kvarvarande salmiaken. Knappt 40gram sa köksvågen. 40gram!! påsen vägde ursprungligen 150gram! jag som trodde mig ha ätit 50 gram hade gladeligen knaprat i mig 100gram (Frank hjälpte till med ca 10).
Nu blir det med all säkerhet salmiakstopp för resten av tiden och så får vi hoppas att denna engångsföreteelse inte var så farlig trots allt. Men usch så jag ångrar att jag inte gick in och läste lite mera FÖRE. Om jag förstått att det inte bara är för blodtryckets skull det ska undvikas hade jag låtit bli att äta överhuvudtaget.