onsdag 13 februari 2013

Mysteriet med utslagen


Hittills har Agnes haft turen att ha en riktigt fin hy. Bortsett från några gånger då hon har haft riktigt dålig mage= riktigt röd rumpa, så har huden skött sig själv. Nu  under vintern har vissa områden varit en liten aning torra, men inget desto värre.
Men för ett par dagar sedan började det dyka upp riktigt fula utslag på benen. De blev värre och värre och jag har funderat övar vad hon har ätit som hon kunde reagera på. Jag kom fram till att hon inte har smakat på några nya födoämnen de senaste dagarna och då utslagen igen blev värre igår bestämde jag mig för att vi nog måste gå och kolla upp detta ordentligt. Men idag på morgonen var utslagen nästan helt borta (igen, som de alltid varit om morgnarna) och jag ringde aldrig och beställde någon läkartid. Efter nån enstaka timme var det dags för första blöjbytet och där var de igen- utslagen. Röda och ilskna. Jag fattade ingenting. Hon hade ju bara ätit den vanliga morgongröten. Hjärnan gick på högvarv för att lösa mysteriet och av någon konstig anledning fick jag ett infall att lukta på hennes byxor. De luktade parfym. Parfym!! Vi använder endast oparfymerat tvättmedel i vårt hushåll men vi tvättade några plagg under vistelsen i Stockholm. Med parfymerat tvättmedel. Byxorna som Agnes haft på sig de senaste par dagarna var ett av dessa plagg. Agnes fick nya byxor och efter några timmar var utslagen nästan borta igen.
Mysteriet löst. Skönt!

Lite obehagligt är det ändå att se hur huden (kan) reagera på helt vanliga kemikalier. Tänk så mycket man utsätter sig för dagligen. Och tänk om kroppen ändå reagerar även om den kanske inte gör det så tydligt som Agnes hud gjorde denna gång. Tänk om det sker reaktioner i kroppen och konsekvenserna kommer fram först senare... Jag tror bestämt att jag ska börja se över vad jag använder för produkter på min egna kropp.