lördag 29 april 2017

Veckans matsedel


Linn och Malin skriver om vad de har ätit/ska äta. Malin skriver om hur organiserade de är gällande matplanering och inköp. Hon beskriver systemet som det ideala i min värld. Jag älskar egentligen att ha en igenomtänkt veckomeny och att ha veckohandlat så att precis alla ingredienser man behöver finns i huset. Inga panikmiddagar då man inget har planerat och maten borde stå på bordet om 20minuter. Tyvärr lyckas vi oftast upprätthålla ett organiserat system några få veckor och sedan faller vi tillbaka till att handla för bara nån dag framöver. Att veckoplanera och -handla gör ju inte bara vardagen mindre stressig utan vi äter mera varierat och det blir billigare.
Varför vi inte lyckas med detta trots alla fördelar (BARA fördelar?) vet jag faktiskt inte. Jag är ganska ointresserad av matlagning samtidigt som jag nog bryr mig mycket om vad jag och vi äter. Jag tycker helt enkelt att det är rätt tråkigt att planera och laga mat.
Men nu blev jag inspirerad, skrev ner veckomeny och inköpslista samt handlade allt idag. I veckan är planen att vi ska äta följande;

Söndag: Hemgjorda köttbullar med ugnspotatis och -rotsaker.
Måndag: knytkalas till vilken vi bidrar med bland annat grekisk sallad och pestopastasallad med soltorkade tomater, mozzarella och avocado.
Tisdag: Böngryta med ris.
Onsdag: Linspurésoppa med grynost.
Torsdag: Rester. (Brukar samlas en hel del rester efter nästan varje middag)
Fredag: Kycklingsås med paprika zuccini och créme fraise med ris eller quinoa.

En middag tänker jag vi äter rester och även lunch äter vi vuxna främst rester alternativt nån enstaka lunch på stan/jobbets cafeteria. Barnen äter lunch på dagis er dagar inkommande vecka.
Jag vill gärna minska på köttet. Har, trots att jag fram till 5år sedan varit vegetarian i 13år, börjat slentrianköpa köttfärs och kyckling i brist på fantasi. Fisk har jag tydligen inte planerat in en ända dag vilket beror på att jag har svårt med fisk denna graviditet.

Om jag planerat rätt ska vi inte behöva handla före nästa fredag. Men insåg redan att jag glömde zucchinin och troligen behöver köpa mera rucola och mjölk så minst en (förhoppningsvis bara en) sväng till butiken lär det bli trots allt.