torsdag 30 januari 2014

Edwin 2månader

Igår firade vi vår tvååring idag firar vi vår tvåmånaders Edwin. Ja, så heter han Lillebror. Inte officiellt ännu men eftersom dopet blir först i om en månad så berättar vi vad han heter före det. Känns knasigt att folk inte ska veta vad han heter.


Lägg till bildtext


Edwin var på rådgivningsbesök dagen till ära och fick sitt första vaccin, rota. De strategiska måtten är 58,5cm och hela 6120gram. Ingen liten typ med andra ord.

Edwin kändes som en mycket nöjd bebis en dryg månad. Han sov och åt mest. Nätterna var dock en annan historia, vi vakade minst ett par timmar varje natt pga uppstötningarna han hade i kombination med många bajsblöjbyten vilka gjorde att han vaknade till och hade svårt att somna om.
Men vid en dryg månad vände det och han började sova bättre. Jag behövde inte längre gå upprätt med honom efter varje måltid utan kunde börja sätta ner honom i sängen (huvudändan rejält upphöjd) genast efter att han ätit. Magen lugnade också ner sig ungefär i samma veva. I regel sover han nu om nätterna utan att vaka alls men han äter ofta. Rekordnatten hittills är att han sovit 4+3h men oftast blir det mat med två timmars mellanrum. Tyvärr funkar det inte att ligga och amma utan måste sitta vilket blir rätt tungt. Men så länge han inte vakar i timtal som i början tackar jag och är glad. Dessutom har vi ju sluppit kvällsskrik denna gång vilket känns som en lottovinst i sig (jfr 2-4h gallskrik varje kväll med Agnes första månaderna)

De senaste veckorna har han han börjat vara vaken mycket mera om dagarna men den senaste dryga veckan tyvärr också snuttsova. Han sover sällan längre stunder åt gången än 45min. Då det inte varit svinkallt (-20) har han sovit ute och då är det enklare att få honom att somna om efter 45min skarven. Agnes var precis likadan då hon var riktigt liten, sov 20 och 40min korta pass. Så de verkar ha samma grej att de vaknar mellan sömncyklerna. Agnes började ju dock sova jättebra på dagarna vid ca halvåret så hoppas på längre sovpass längre fram. 
Vi jobbar aktivt med att han ska lära sig att somna i sin säng, inte i famnen (varje gång) eftersom jag har en teori om att Agnes länge dåliga nattsömn åtminstone delvis berodde på att hon bara somnade i famnen (eller vagnen) de första månaderna. Jag tänker att kan barnet somna själv kan det troligen somna om själv på natten också. Hittills går det varierande gällande detta. Ibland somnar han superbra då man lägger ner honom då han tydligt är trött och dåsig, ibland går det sämre. På kvällarna har han generellt svårare att komma till ro själv.

En annan sak vi jobbar på är att försöka få honom ta tutten (nappen). Det går ganska dåligt än så länge tyvärr. De gånger han tagit den kommer han helt klart enklare till ro då han ska sova och somnar också om bättre då han vaknar efter att ha sovit för kort stund. Förhoppningsvis inser han snart att den nog är en bra grej ändå.
Mellan sovpassen orkar han vara vaken en och en halv, två timmar. Han trivs rätt bra på golvet, speciellt om storasyster är i närheten och grejar. Det är fantastiskt att se hur mycket syskonen redan tycker om varandra. Har han inte sovit tillräckligt är det nog rätt gnälligt, förstås, och mest famnen som gäller (och så ska famnen dessutom röra på sig, sitta stilla går inte för sig)
Några rutiner har vi ännu inte och jag försöker att inte stressa med det även om jag älskar rutiner. De kommer nog.Generellt är Edwin en glad filur som pratar, ler och skrattar mycket. Temperament visar han mer och mer men i storasysters klass då det gäller humör kommer han inte utan är nog, så här långt,  en lugnare typ. Han är en riktig goding vår lilla, stora grabb.