söndag 20 maj 2018

Vidar 10-månader


Jag har varit irriterande usel på att skriva om Vidars utveckling. Tråkigt eftersom det är så roligt att gå tillbaka och kunna kolla upp när vad hände. 
Nu blir det iallafall en lite sen 10-månaders uppdatering gällande vad som händer. Och OJ vad det händer nu på alla plan! Han blev alltså 10månader 1:e maj och väger nu 9810gram och är 73,5cm lång. 

Vidar har ju inte varit den som haft särskilt bråttom att ta sig framåt. Dra sig framåt började han vid 8månader och det gör han till största del fortfarande men sedan ett par veckor tillbaka tränar han flitigt krypställning och kryper också några steg ibland. Den senaste dryga veckan har han börjat ta sig uppåt på knäna och upp och stå med stöd. Han faller hejvilt men det bryr han sig för det mesta inte så mycket om.

Vidar övar väldigt mycket på att formulera ord. Mamma är det ord han tydligt sagt sedan han var ungefär 8månader, pappa ungefär 9 månader. Delar av ord som han tydligt kopplar ihop med rätt objekt är lampa (-pa), ballong (-ba), hjärta (-ta), katt (-ka), Cafu kallar han för Boh. Dessutom babblar han överlag väldigt mycket. 

Sover gör han i regel två gånger om dagen, ca mellan 40min och 1,5h per gång. Alltid i vagnen. De senaste dagarna då det har varit så underbart varmt har det dock varit besvärligt att få honom sova eftermiddagsluren och tagit ett par timmar att få honom sova en liten, men nödvändig, stund. 
På nätterna äter han fortfarande mellan två och fem gånger. För det mesta har jag inte riktigt koll på hur många gånger han ätit eftersom han sover som en liten igel vid mig. Känner att det börjar bli dags att göra nåt åt sovarrangemangen men orkar inte riktigt nu. Nattningarna borde vi också ta itu med eftersom de har börjat dra ut så mycket på tiden. Fram till nu har jag ammat honom i sängen och sedan har han somnar rätt fort bredvid mig men nu har han kommit in i perioden då man ska öva på en massa färdigheter innan det går att sova. Han kryper, gungar, står tills han blir övertrött och gnäller och gråter. Jag har sänkt bottnen på spjälsängen så att han ska kunna börja greja där på egen hand om kvällarna utan mitt sällskap  och förhoppningsvis sova delar av natten där.

Äter gör han fem gånger om dagen, morgonmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsgröt. Han är rätt kräsen med både smak och konsistens. Det man matar honom med ska helst vara helt slätt. Han plockar i sig ganska dåligt, sitter mest och grejar med maten, men små brödbitar äter han oftast gärna. Jag ammar honom oftat ett par gånger utöver de gånger han äter på natten. Är vi på språng så är det dock i regel omöjligt att amma honom eftersom han inte kan koncentrera sig alls på andra ställen än hemma. Helst i egen säng. Höger bröst har han ratat helt de senaste månaderna så jag ser knasigt osymmetrisk ut. Amma planerar jag fortsätta med så länge Vidar är intresserad och jag känner att jag vill. Med förutsättningen att han inte börjar bita mig mera. Han har två små tänder som han testat att bita med några gånger och om det fortsätter kommer amningen avsluta rätt fort. 

Vidar är just nu en glad och oftast nöjd liten typ. Han är orädd, aktiv och nyfiken, vill konstant röra på sig och upptäcka både sin rörelseförmåga och omgivningen. Han tycker speciellt mycket om djur. Vidar och Cafu är fina vänner och leker ofta tillsammans. Vidar älskar också att försöka hänga med i syskonens upptåg, vilket tills vidare är rätt utmanade men de har alla ganska bra tålamod med varandra.

 Vi är inne i en väldigt rolig period för oss alla men också ganska krävande för oss vuxna eftersom Vidar kräver att man har stenkoll på vad han gör, sätter i munnen, petar med fingrarna, stiger upp etc. Det är ytterligare snäppet svårare att få händerna att räcka till allt de borde. Effektiv övning för mig att lära mig att ignorera kaos. 

På grund av okända problem lyckas jag inte ladda upp bilder i inlägget. Kommer i efterhand.