måndag 15 januari 2018

Halvårs Vidar

Vidar blev 6 månader för några dagar sedan. Sex både tunga och härliga månader. Vi kör en genomgång om vad som händer just nu.

Vidar är fortfarande en typ som helst vill vara i famnen. På golvet trivs han bara korta stunder men i sitter och newborn setet trivs han ibland lite längre. Vi har också invigt matstol för en dryg vecka sedan och han sitter nu rätt stabilt i den vilket underlättar matandes en hel del. Bärsele är också i användning mycket då jag är ensam och vill få någonting gjort.
Eftersom han inte tränar på golvet så långa stunder i taget så har det inte hänt så stora framsteg grovmotoriskt. Han svänger sig alltid genast från rygg till mage då man lägger ner honom och vill endast vara på mage. Han vrider sig som klockan och tränar på att lyfta upp rumpan högt och så backar han ibland bakåt. Jag tycker att det är ganska skönt att han knappt rör sig någonstans ännu utan njuter av lugnet före stormen eftersom jag vet att jag kommer att behöva ha stenkoll på honom på ett helt annat sätt då han börjar ta sig framåt och sätter alla småsaker han hittar i munnen.

Smakportioner har han fått en gång om dagen i ca en månads tid. Fram till den senaste knappa veckan  ätit minimala mängder, ett par teskedar har kanske gått ner, men verkar nu ha fattat grejen och äter nu mängdmässigt kring två iskuber åt gången. Den här veckan har han fått gröt på eftermiddagen förutom förmiddagsgrönsakerna.
Jag skulle själv helst mest bara amma honom för att slippa matklottet men nog är det ju hög tid för honom att få lite mera varierad mat.
Precis som med de andra barnen barn jag tänkt introducera plockmat tidigt. Ännu har han inte fått äta nånting annat än majsbåge själv men så fort han verkar få lite bättre koll på lite grövre konsistenser i munnen så ska vi testa. Han visar stort intresse av att äta själv, ska absolut ta tag i skeden och föra till munnen, och tycker om att sitta och äta majsbågar även om den dåliga finmotoriken gör honom ganska frustrerad. Men just finmotoriken lär ju utvecklas då han får träna mera. Pipmugg introducerades denna vecka och han älskar att dricka ur den! Vi kör samma favorit som med de andra, Nuks pipmugg med mjuk antidrip-pip, vilken alla tre barn gillat. Vi hoppas således helt över tuttflaska även med Vidar.

Sömnen då. Vi har äntligen en rutin gällande dagsvilorna. Lite beroende på när Vidar vaknar, han orkar vara vaken kring 2h förutom sista vakenpasset då han är vaken mellan 3 och 4h, sover han första gången kl 10 och andra gången nån gång mellan 14 och 15. Båda sovstunderna är ca 2h långa och just nu sover han otroligt bra oftast utan att man behöver vagna honom alls. Natt borde det bli mellan 19 och 20 men kvällarna har blivit problematiska. De senaste kvällarna har han vaknat efter 40minuter och är omöjlig att få att somna om. Han har tagit en tredje vila och tycker han ska vara vaken lite till, vilket han ändå inte orkar och kvällen slutar med mycket gnäll och gråt innan han till slut somnat för natten vid 23-tiden. Troligen behöver vi få in en riktigt kort sovstund till under eftermiddagen och ska testa om det kunde vara lösningen på problemet.
På natten vaknar han ofta, mellan två timmars mellanrum eller oftare. Ibland vill han ha mat men ofta är han bara missnöjd och gnäller ett tag innan han somnar om. Så beträffande insomningen på kvällen och nattsömnen finns rum för förbättring. Vi jobbar vidare på det.

Vidar älskar att se på sina syskon och få vara med på ett hörn i deras lekar. Eller ännu hellre mitt i. Han tycker också att Cafu är rolig och intressant. Att kasta boll/leksak med hunden är en tacksam lek. Pappa, Frank är en storfavorit. Vidar är en riktig pappas pojke just nu som älskar det mesta pappa hittar på. Frank har redan börjat inkludera Vidar i matlagningen, låter honom sitta brevid i sin stol och dofta på ingredienser och berättar för honom vad som händer. Vidar har ett förvånansvärt långt tålamod då det gäller att läsa böcker. Till mkn stora glädje förstås eftersom jag älskar att läsa för barnen. Bäst orkar han lyssna och titta då syskonen är med. 

Fina, viljestarka Vidar så vi är glada att vi fick dig.