torsdag 8 februari 2018

Småbarnsmammans träningsrutiner


Jag läste precis Lina Björksjogs tips om hur man kan träna även med bebis och det slog mig (igen) hur dåliga träningsrutiner jag har nu och hur väldigt mycket svårare det känns att få till träningen efter tredje barnet än med de två första. En uppenbar anledning är förstås att det är väldigt fullt upp med tre barn. Alla behöver få sina behov tillgodosedda och dessutom behöver huset hållas i skick, maten handlas och lagas, hunden rastas och aktiveras. Livet ni vet. Jag själv och parförhållandet kommer alltid sist, tyvärr, trots att jag vet att jag själv och parförhållandet är grunden som måste fungera för att resten ska hålla i längden. 
Men. Nu har jag inlett ett projekt för att åtminstone få in mera vardagsmotion vilket i sin tur brukar ge inspiration till att ta flera korta stunder för mera träning. Så brukar det vara för mig, ju mera jag rör på mig och är aktiv desto mera ork och inspiration får jag att träna mera. En positiv spiral som tyvärr också fungerar i motsatt riktning. Konkret innebär mitt projekt att jag alltid, de tre dagar stora barnen är på dagis, ska promenera en rask promenad då Vidar sover första gången. Och därutöver ska jag göra minst solhälsningarna och några rörlighetsövningar för höft och bröstrygg samt några specifika diastas rehab övningar. Min hållning är inte den bästa efter graviditet och av amning och mycket bärande så övningarna jag väljer är specifikt tänkta att bättra på den saken.  Det är min dagliga rutin. Nästa steg blir att få in styrka två, tre gånger i veckan och gärna nåt längre yogapass men jag har bestämt att skynda långsamt och köra in den nya rutinen först och inte försöka mig på för mycket på en gång.
Hur ska jag plötsligt hinna med detta då om jag har upplevt att jag inte hunnit hittills? Jag kommer att aktivt försöka att plocka mindre. Detta eviga plockande alltså. Jag ska försöka lära mig att stå ut mera mera rådd och inte plocka konstant eftersom det ändå är råddigt igen efter en alldeles liten stund. Planera maten bättre för att spara tid på matinköp och -lagning. Minimera slösurfande.  När jag är trött och behöver en paus tenderar jag lätt att slösurfa och vips har en hel massa tid under dagen gått åt till att jag har kollat onödiga saker stup i kvarten. För ett par veckor sedan aktiverades mitt gymmedlemsskap efter att jag pausat det sedan slutet av graviditeten. Idag kom jag äntligen över den höga tröskeln och tog nog dit. Det kändes otigt att ta mig dit och sjuka passet var faktiskt också ganska segt. Fokuserade på bas övningar med rätt låga vikter för att komma igång lugnt. Min målsättning är att så småningom träna på gymet minst två gånger i veckan. Får jag inte in den rutinen och kommer upp i det inom ett par månader måste jag fundera om jag säger upp mitt medlemsskap och satsar helt på styrketräning hemma vilket sparar en hel del tid och kan göras med barn hemma. Däremot garanteras ju inte att träningen alltid blir så fokuserad och effektiv då den utförs hemma med barn. Får se hur det går och hur det börjar kännas.