fredag 4 april 2014

Edwin 4månader


Edwin blev fyra månader gammal för knappt en vecka sedan. Under den senaste veckan var vi på den vanliga månadskollen vid rådgivningen och vår "lilla" grabb väger nu 7410gram (+620gram på en månad) och är 64cm lång (+2cm).
Eftersom han växer så bra endast på bröstmjölk fortsätter vi på samma linje med att helamma även om han nu skulle få börja smaka på annat. Jag känner att jag inte har lust att börja med koka-mosa-klotta riktigt ännu. Vi hinner nog med det. Eftersom amningen fungerar så smidigt passar jag på att njuta av att matbiten är rätt okomplicerad. Dessutom har han börja äta fortare så jag sitter sällan fast och ammar mera än max 15, 20min åt gången. Även kvällstankandet har kortats ner en del. Det märks tydligt att han äter effektivare och att magsäcken blivit större.
Edwin är en social typ som är enkel att få kontakt med. Han är glad för det mesta, ler och skrattar mycket. Men visst vill han att det ska hända saker och att vara stilla alltför länge och bara chilla är inte hans grej även om han är mycket mer av en chillare än vad storasyster var i samma ålder. Agnes är absolut det bästa Edwin vet och han följer intresserat med hennes lekar.
Mera temperament har börjat visa sig och han säger minsann till med hög röst då han är missnöjd.
Han tränar flitigt på att greppa leksaker med händerna och det går tydligt bättre för varj dag som går. Får han tag i nån sak åker den förstås raka vägen in i munnen. Den långa fasen "smaka på världen" har börjat. Vi måste absolut gå igenom lekrummet och ta bort massor med småsaker nu för även om han ännu inte tar sig framåt så finns ju risken att Agnes hämtar nåt smått i hans räckhåll.
Testa rösten är också roligt. Han hade en fas här tidigare då han mer eller mindre konstant övande på ett skorrande k-ljud men nu är det mest riktigt höga ljud som gäller.
Han har slutat att vända sig från mage till rygg och kan konstatera att hans tidigar "vändande" framförallt berodde på att han var rätt styv i kroppen så då han lyfte huvudet kippade hela kroppen över. På magläge tränar han nu att stödja sig på armbågarna men ännu roligare är det att trycka upp rumpan i luften och dra knäna under magen. Han försöker helt klart kravla sig framåt redan men det går förstås inte eftersom han ännu inte kan hålla upp övre kroppen samtidigt som rumpan. Men bråttom verkar han ha! I ryggläge tränar han att svänga sig till sidan och svänger sig nästan runt till magläge. Med lite övning till så kommer han snart runt.

De goda nätterna jag tidigare skrev om höll i sig en knapp vecka varefter han återgick till att tanka om nätterna igen. Tyvärr. Så nu äter han igen med ca 2h mellanrum. Egentligen borde jag väl inte ge mat så fort som jag gör utan försöka få honom att somna om m h a nappen men eftersom jag är rädd att Agnes ska vakna om han börjar protestera för högljutt åker maten fram rätt så fort. Han somnar i varje fall om direkt efter att han fått mat så ska väl vara glad över att inte behöva vaka desto mera. Somnar gör han kring kl 21 och morgon är det oftast mellan 7 och 8.
På dagarna sover han ett kort (40min) pass på förmiddagen, ett långt (knappt 3h) mitt på dagen och ett kort till sen eftermiddagen. Han orkar vara vaken kring 2h i taget förutom sista vakenpasset före natten då han oftast är vaken över 3h. Så någålunda system och rutin har vi om dagarna nu vilket jag tycker att är skönt, rutinmänniska som jag är. 


Dagsfärsk bild på en glad grabb som precis vaknat efter dagens första vila.