torsdag 29 augusti 2013

Renovering pågår

I det stora hela är jag jättenöjd med vårt nya hus. Det har potential att bli riktigt bra. Men det behöver lite jobb. Det som är på gång just nu är att väggarna i vardagsrum och kök samt köksskåpen kommer att bli målade vita under tiden vi är på resa i Kroatien. Vi kom fram till att det är bäst att anlita nån för jobbet om det ska bli gjort eftersom det behövs specialställningar för att komma åt överallt. Sprutmåla dörrarna har vi inte möjlighet att göra själva. Dessa förändringar kommer att fräscha upp dessa rum mycket. Alla små rum kommer vi att spackla och måla om själva så småningom. Jag är nog ganska frustrerad då jag inte kan göra nåt av det just nu men samtidigt är de väggarna inte lika katastrofala som de i köket och vardagsrummet som är mycket slitna och fulla men hål.

Vardagsrummet väntar, förutom på ny väggfärg, på nya möbler och hemtrevligare inredning. Men det tar sin tid...Jag ser enormt mycket fram emot att få vita skåp istället för gräddvita (som ser gula ut). Det gör att vi nog ska klara oss med detta kök ett tag till tills vi, i nåt skede, byter ut allt och eventuellt öppnar upp väggen mot vardagsrummet. Förutom ny färg på skåpdörrarna väntar köket också på ett stort bord, gardiner, lampor i taket, kanske nån hylla eller eventuellt ett vitrinskåp och varför inte en kökssoffa. Kanske. Får se vad vi hittar på.

Det jag gärna skulle göra genast är att totalrenovera vårt lilla badrum samt hjälpkök och dusch/bastu. Trots att huset är byggt år 2004 så skriker materialen och färgerna 90-tal Tyvärr är detta så dyra grejer att vi inte har möjlighet att renovera dessa bara pga av estetiken. Men vi har beslutat oss för att göra lite ytrenovering själva. Vi ska nämligen försöka oss på att måla kakel. Har hört både bu och bä då det kommer till att måla kakel i våtutrymmen men vi väljer att go wild and crazy och lyssna på de som haft positiva erfarenheter. Vi börjar med att måla golv, vägg (det lilla som finns på väggen) i lilla wc:n samt de gräddfärgade skåpdörrarna. Om väggkaklet blir snyggt så överväger vi att måla väggarna i duschrummet också. Golvet i hjälpköket och duschen vågar vi dock inte måla eftersom det utsätts för så mycket slitage men det kan man eventuellt kakla på.Ni ser. Klinkers och kakel fula som bara den. Laminatskivan likaså. Dörrarna är gräddfärgade vilket ger ett ofräscht intryck. Tänk; grått golv, vitt kakel på väggen och laminatskivan... ja, den har vi inte kommit fram till vilken färg den ska bli. Ideér? Sen lite snygga korgar att gömma saker i som nu står på öppna hyllor. Vi tänker att det ju inte kan bli sämre iallafall. Hoppas vi har rätt.


Hjälpköket. Ja, här vågar vi inte som sagt inte måla golvet men bänkskivan rakt fram målas och här är skåpdörrarna iallafall vita. Mattan har vi redan bytt ut.


Samma sak med golvet i duschen och bastun, vi vågar inte måla. Men eventuellt vågar vi oss på att måla väggarna vita + taket i så fall. Tror det kunde göra en stor skillnad.


Just nu håller Frank på att grundmåla laminatskivorna (!! vilket jag aldrig trodde man kunde göra men enligt personal i två butiker ska det tydligen gå..) Han planerar fixa så mycket han bara hinner under dagarna som jag och Agnes är borta i Helsingfors. Det ska minsann bli intressant att komma hem efter resan...

Sist av alla har jag också upptäckt pinterest. Att surfa runt där har verkligen gett mig en ny kick gällande inredning av hemmet. Eller, kanske inte direkt gällande inredning för det känns fortfarande svårt att få till på optimalt sätt. Egentligen har jag nu plötsligt lust att fixa små renoveringsgrejer men har konstaterat att jag kan frustrerande lite. Tänk så roligt det vore att ha kunskap så att man kunde bygga och renovera själv! Finns det månne intensivkurser för nybörjare?