tisdag 21 september 2010

Vardagsnjutning

Jag har knappt sett på tv alls på flera månader. Har varken känt behov eller tyckt mig ha tid till det. Men förra veckan insåg jag att svenska idol börjat och jag fastnade på direkten. Nu är Idol och ett glas rött en del av min vardagsnjutning. Och ja, jag dricker ibland även ett glas rött på vardagar om jag känner för det. Med betoning på ett. Jag väljer att tro på forskningar som talar för de positiva hälsoeffekterna som ett glas rött om dagen ger. Vinets positiva effekter lär bland andra vara; bidrar till förlängd livslängd, förhindrar cancer uppkomst och progression, ökar prestationsförmågan via hormonell nivå, antioxidativa effekter, antibakteriella effekter, antivirala effekter, antiinflammatoriska effekter, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, skyddar nervceller, motverkar cancer, hjälper till att reglera blodsockret vid diabetes and so on.

Egentligen är det ämnet resveratrol som lär vara "superämnet" i det röda vinet och finns bara i ett fåtal växter och bär; Vindruvor (i skalet och kärnorna), tranbär och blåbär. Så egentligen kunde jag lika väl knapra i mig bär istället för detdär vinglaset...kanske jag börjar varva varannan dag vin och varannan dag bärkocktail.

Nu ska ni inte tro att jag blivit en smygsuput. I ärlighetens namn så dricker jag rätt lite vin. Ibland typ 2 glas i veckan, ibland inga glas alls på många veckor. Men man borde väl egentligen dricka ETT glas VARJE dag för att uppnå hälsoeffekterna, eller?
För er som är intresserade av resveratrol kan kolla in lite kortfattad fakta här. Därifrån är även bilden lånad.

Tisdag morgon

Idag ska börja dagen men att tappa ut lite blod. Sen ta bussen till jobbet eftersom det regnar. Igen. Kanske borde jag införskaffa regntålig cykeloutfit så jag slipper höstpensionera cykeln.