torsdag 4 oktober 2012

Om Agnes


Konstaterar att det är dags att uppdatera lite om vad som är på gång med Agnes just nu så länge jag minns- hon är nu alltså dryga 8 månader.

Hon ålar omkring med fart och övar flitigt på att komma upp på alla fyra. Mest övas det i spjälsängen före man ska sova.
Hon äter inte riktigt med lika stor aptit som tidigare men äter fortsättningsvis helt okej. Roligast är det förstås att äta själv- brödbitar och banan är favoriter. Pincettgreppet behärskar hon bra.
Hon babblar massor och härmar helt tydligt ord och ljud tex, "tack, tack" (efter maten), "bok", "bää-bää" (fast hon blev rädd för en fårskock i helgen så nu är hon fem före gråten varje gång man härmar fåret). "Mamma" och "pappa" har hon sagt ett bra tag redan. Att läsa böcker och att sjunga är fortsättningsvis roligt.
Att somna i spjälsängen kräver just nu en hel del gymnastik och cirkus före hon kommer till ro.
Vi har äntligen rätt tydliga sovrutiner. Agnes sover i regel två längre, 1h 20 min, dagslurer. Visst varierar tiderna fortsättningsvis en del, ibland sover hon kortare/längre stunder men dagarna är helt klart mera förutsägbara nu då vi vet att det är två sovstunder som gäller.
Vi skulle ju ha sömnskola förra helgen men av olika anledningar var vi tvungna att skjuta på det lite. Jag bestämde dock att ännu mera aktivt försöka undvika ge henne mat på natten så gott det går, kämpa lite mera med att bara vyssja och ge nappen. Och det har faktiskt gett resultat! Hon har inte ätit alls på natten de senaste två nätterna men har däremot fortsättningsvis vaknat ett flertal gånger och behövt hjälp för att somna om. Men från att ha ätit tre gånger varje natt till ingen gång är stora framsteg även om det inte betyder att vi ännu får sova längre stunder åt gången. Men det kommer! De nätter hon inte har ätit har hon dessutom plötsligt sovit ända till kl 8 istället för ca 6.30 och den skillnaden känns verkligen i kroppen.