fredag 24 maj 2013

Inte bara med barn


Nu är vi även med hus! Ja, vi som egentligen inte hade tänkt oss köpa hus utan snarare rad- eller parhus har nu skrivit köpebrev på ett egnahemshus. Känns galet. Men mycket bra.
Nu då både försäljningen av vår nuvarande lägenhet och köpet av vårt nya hus är klart så sörjer jag vår lägenhet lite extra. Som ett sista farväl på nåt vis. För det är ju jag (vi) som har valt  kaklen i badrummet, bänkskivan och skåpen i köket. I ett par år drömde och planerade jag vår lägenhet men de fina fönstren och suveräna planlösningen. Samtidigt börjar jag nog komma till den punkt då det känns helt okej att släppa taget. För nu vet jag konkret vad som kommer att bli vårt nya hem.
Vårt nya hem är mera än dubbelt så stort som vårt nuvarande. Vi går från 57,5m2 till 122. Och inte att förglömma, en tomt på 1564m2 (vi som ju skulle ha en LITEN tomt...). Så nu drömmer jag om sommarkvällar på den stora terrassen, heldagar ute på gården tillsammans med barnen, den egna bastun, det praktiska hjälpköket (hur skönt ska det inte bli att ha ett hjälpkök att komma in i med sandiga/våta/snöiga barn och hund, samt att ha de svettiga träningskläderna i före de kommer sig i tvättmaskinen- för att nämna några saker) , det stora köket (med stoort kylskåp och frys! Kommer plocka blåbär som en tok på villan då vi äntligen har möjlighet att frysa in), kakelugnen i vardagsrummet, äta bär direkt ur de egna vinbärsbuskarna...Inte så dåligt det heller. Tvärtom, det kommer att bli super!
Utöver att vi alla (2barn räknar jag då med) kommer ha varsitt sovrum har vi även ett arbetsrum/gästrum (åter igen, vi hade tänkt oss ett rum mindre) vilket känns härligt för vi har verkligen utrymme för gäster och gäster så kom, kom och hälsa på oss!!
Huset är byggt 2004 så inga stora grejer behöver fixas akut. Ett par väggar kommer vi att måla eller tapetsera men annars inga större grejer. Köket och badrummen är rätt neutrala men inte de material och färger jag kanske skulle välja. Har ju blivit bortskämd med att ha exakt det jag vill eftersom det var jag som planerade och valde våra nuvarande. Men efter att vi slitit hårt på ytorna under småbarnsåren kanske man kan fundera på lite renovering. Men det tar vi sen. Just nu är det mycket skönt att inga stora saker behöver fixas eller bytas utan vi får bara flytta in och njuta av att fixa med små saker och fundera på lite färger och inredning.  (Edit. Ett biltak ska vi faktiskt bygga men det stressar jag inte alls över.)

Att vi betalar mera än 100 000euro mindre än var vår nuvarande lilla lya är värd känns ganska overkligt.  Egentligen är det helt sjukt att det kan vara så. Men vi tackar och tar emot och njuter även av den ekonomiska aspekten som flytten innebär.

In i detta blåa hus flyttar vi om en dryg månad.

Bilden är lånad av riska.fi