lördag 6 april 2013

Om varför vi flyttar

En flytt har varit på tapeten rätt länge. Vi har velat fram och tillbaka, funderat hit och dit.
Jag ska i korthet berätta om vilka saker som är viktiga för oss.

Miljön. Men det menar jag att vi kan låta barn springa ute och leka på egen hand i mycket tidigare ålder än vad jag skulle låta Agnes göra här. Själv började jag promenera från och till skolan, en knapp kilometer, då jag var 6 år. Det ger mera frihet för såväl barnet som föräldrarna. Det känns som att det är en tryggare miljö för barn än här även om jag förstås är medveten att det kan hända saker även på mindre orter.

Tidigare kände jag att det var jobbigt att alla mer eller mindre känner till alla i småstäder men nu kan jag känna att det är mera en positiv och jag tror att det kan göra att man på ett annat sätt ändå ser efter varandra. 

Avstånden är kortare och man behöver inte sätta många timmar av dagen på att ta sig till och från arbete och via daghem/skola. Efter att vi fick barn värdesätter jag tid på ett helt nytt sätt.

Ekonomin. Tyvärr är pengar en vägande orsak. Det ÄR billigare att bo och leva i österbotten. Jag längtar efter ett lite större hem med en liten gård. Det har vi inte råd med om vi bor kvar i Helsingfors - om vi inte flyttar långt ut i Esbo eller Vanda och det vill jag inte göra.
Eftersom det är billigare att leva och bo ger det möjlighet att jobba mindre då vi har små barn, vilket jag vill göra. Jag vill inte att vi båda ska vara tvungna att jobba heltid så länge vi har små barn. De få timmarna man har tillsammans på kvällarna känns alldeles för lite. Dessutom har vi möjlighet att dela upp vårdledigheter mera jämnt. I Hfrs är det F, med den högre lönen, som måste jobba även om han gärna hade varit vårdledig nåt han också.
Sommarstugor. Vi har en egen sommarstuga samt tillgång till min släkts sommarstuga vilja båda ligger på 20min avstånd från Jakobstad. Nu kommer vi att kunna njuta av dessa på ett helt annat sätt än då avståndet är 500km.
 
Och så det själklara; vi har många fina vänner i Jakobstad som vi ser fram emot att få umgås mera med. Förstås också vännerna i Karleby och Vasa. Svärmor och hennes man finns i Jakobstad och min pappa i Vasa.

Vi hade, som sagt, inte tänkt flytta ännu på nåt år men av olika orsaker så blev det aktuellt med ett jobb byte för Frank och då han blev erbjuden ett arbete i Jakobstad som passar honom perfekt så kände vi att vi nästan var tvungna att ta chansen. Så det gör vi nu.