söndag 1 juni 2014

Edwin 6 månader

Tiden går i rasande fart och Edwin har redan hunnit bli sex månader! Jag njuter massor av bebistiden den här gången. Mera än första gången. Det beror väl delvis på att vi är så mycket lugnare gällande det mesta andra gången. Vi tar saker mera som de kommer och stressar mindre. Största livsförändringen skedde helt klart med första barnet. Med andra så blir vardagen ännu mera intensiv och flera bollar att ha i luften men det är ändå rätt samma basic grejer som man ska försöka få att fungera.
Amningen har fungerat löjligt smidigt och även om han ätit ofta så har vi knappt haft några kriser med Edwin. Edwin har varit en rätt nöjd typ redan från början och nöjdare blir han hela tiden. Han har till största del sovit relativt långa pass om dagarna, inte bara snuttar vilket A gjorde väldigt länge och vilket är tröttsamt. 
Nu har vi nått den tidpunkt då jag kände att det vände riktigt ordentligt med A. Från halvåret blev det bara roligare och roligare. Ska bli spännande att se hur vi upplever det denna gång.

Till Edwin. Han har de senaste två veckorna börjat få gröt och smaka på grönsaker. Idag fick han också lite plommon för första gången. Han växte ju bra bara på bröstmjölk men eftersom han verkade så intresserad av vad vi åt så kände vi att det var dags att han får smaka. Och han älskar mat! Det är lite knepigt att mata honom eftersom han själv vill hjälpa till och trycka såväl sked som sina båda händer i munnen. Nu har den klottiga fasen börjat med besked. Tre dagar har han fått öva att sitta i matstol vid måltiderna. Jätteroligt tycker jag eftersom vi nu alla kan sitta tillsammans kring bordet. Tanken är också att börja med fingermat ganska fort men vi måste nog öva lite mera på såväl ätande och sittande i stolen före det.
De senaste dagarna har han lärt sig att ta sig framåt. Först gjorde han det som en mask; tryckte upp baken högt, högt och drog framåt med armarna. Nu, börjar han fatta att det går enklare att hjälpa med benen växelvis. Före han lärde sig att ta sig framåt hade han en period då han inte orkade vara så länge på golvet eftersom han blev frustrerad så fort. Nu är han igen nöjdare, förstås. Måste vara fantastiskt att äntligen kunna röra på sig själv!
Sover gör han mellan ca kl 21 och kl 8. Tyvärr äter han flera gånger om nätterna. Kring kl 4 brukar jag vara  så trött att jag tar honom bredvid mig och där får han sedan sova resten av natten. Trots att han nästan sover lugnast bredvid mig vill jag gärna att han sover första delen av natten i egen säng eftersom jag inbillar mig att det kan bara en god vana och rutin att hålla fast vid. Inga hela nätter i sikte ännu alltså.
Dagssömnen håller på att ändras en del just nu. Från att i regel sovit en kort (30-40min) +en lång (2-3h) +kort tror jag att vi håller på att komma in i rutinen med två sovstunder. Vi hade riktigt varmt här för en dryg vecka sedan och då det var varmt och han plötsligt skulle sova utan sovsäck sov han bara korta lurer, tre eller fyra gånger 30min, om dagarna. Så nån riktigt tydlig rutin har vi inte just nu men senast dagarna har han sovit 2h + 2-3h vilket är en rutin vi ska försöka hålla fast vid framöver. Vore verkligen en superskönt rutin med två långa pass. Fårse hur det går.

Edwin är nöjd och glad mest hela tiden. Lite gnälligt blir det egentligen bara då han är trött eller hungrig eller inte orkar jumppa på golvet. Men nu som då visar han ändå att han har en stark vilja men han ryter bara till ordentligt vid väl valda situationer. Jag bar på känn att vi har att göra med en riktig envis grabb men det har inte riktigt kommit fram så tydligt ännu.
Han är en riktig liten livsnjutare som tycker om att vars med då det händer. Bäst fortfarande är förstås storasyster, den stora idolen. Han tycker om musik och att sjunga och dansa. Extra roligt är det att sjunga och dansa framför spegel. 

Han är lätt att tycka om, vår Edwin.