måndag 26 maj 2014

Mamma-mage och navelbråck

Då det kommer till träning efter graviditeten har jag verkligen försökt att skynda långsamt. Varit noga med att först träna muskelkontakt, hitta och långsamt stärka djupa muskulaturen som minsann har varit med om stora påfrestningar de tre senaste åren.
Jag har långt följt råden i Olga Rönnbergs bok. Och tränar fortfarande styrka enligt hennes upplägg. Tycker att det har fungerat bra så här långt. Eller, rätt så bra. För några veckor sedan insåg jag, mha fysioterapeuten som instruerar folkhälsans mamma-jumppa, att min bindväv inte har återhämtat sig. De som vet hur man testar om man har delade magmuskler vet att man ofta talar om att man ska känna efter hur bred och lång delningen (eller avsaknad av delning) är. Mina ytliga magmuskler är knappt alls delade vid detta test. Jag har ändå haft på känn att magen inte alls återhämtat sig så bra som den enligt detta test gjort. Nå, det som gått mig förbi är ju att även djupet vid linea alba bör testas för att kolla bindvävnadens återhämtning. I mig kan man föra fingrarna rätt djupt vilket alltså betyder att bindväven är slapp.
Nå, träna bindväv kan man ju inte utan den behöver tid. Förhoppningsvis återhämtar den sig mycket ännu. Det jag däremot måste vara ännu mera noggrann med är att inte träna magmusklerna för hårt för fort eftersom det kan bromsa eller till och med förvärra återhämtningen. Nu har jag bestämt mig för att gå back to basics då det gäller mag-övningar och vara ännu mera nitisk gällande tekniken. Det ska vara full fokus och kvalitet på övningarna.
Hittade faktiskt en app som heter mamma-mage som verkar super. (Även nätsidan, mammamage.se , är informativ och bra) Det är meningen att man ska kunna börja träna enligt den direkt efter förlossningen så de första övningarna känns kanske lite väl basic. Men må så vara. Nu tar jag det från början igen och är riktigt, riktigt petnoga.

En orsak till att jag försöker vara extra försiktig och noggrann då det gäller träningen av magen är att jag fick navelbråck efter min första graviditet. Och det har blivit värre efter senaste graviditet. Navelbråck kan man inte träna bort utan det måste korrigeras kirurgiskt. Jag gör dock mitt allra bästa nu för att det inte ska växa ytterligare utan hållas som det är tills jag förhoppningsvis opererar det i framtiden. Min läkare i Helsingfors hade redan konsulterat en kirurg och jag hade fått operera bråcket där. Då jag tog upp saken med läkaren i Jakobstad såg hon frågande på mig och sa att hon aldrig konsulterat någon gällande navelbråck och aldrig varit med om att det skulle opereras överhuvudtaget. Så, får se om det blir att fixa det privat senare i nåt skede.


Fränt

Ibland gör Agnes språk att jag glömmer att hon bara är 2år och 4månader.

Då hon idag assisterade vid Edwins blöjbyte var en av hennes kommentarer "det luktar lite fränt".