tisdag 11 mars 2014

Sova på dagen

Har precis druckit en kopp kaffe och läst dagens tidning. De dagar barnen vilar samtidigt på dagen ger en skön stund att bara sitta ner lite. Ibland krävs det inte mer än så.
När jag skriver vila menar jag bokstavligen vila. Inte sova. Eller jo, Edwin sover ute i vagnen men Agnes sjunger och babblar i sängen. Igen. Precis som igår sover hon inte och jag ska strax gå och avsluta vilan. Hon sover alltmer sällan om dagarna men jag känner ändå att det är lite väl tidigt att skippa dagssömnen som tvååring. Eller? Å ena sidan verkar hon fortfarande behöva det och sover ibland två timmar på dagen. Ibland sover hon, som sagt, inte alls. De dagarna hon inte sover lägger vi henne en timme tidigare, vid sju, och hon somnar då bums istället för att ligga och tala långa stunder som hon annars ofta gör. Oftast blir det nog en del gnäll på eftermiddagen och kvällen om hon inte sover men rätt bra orkar hon ändå. Förvånansvärt bra.
Nå, så länge hon nöjt ligger och vilar ska vi vara nöjda. Fast då hon slutar vara nöjd i sängen är det kanske dags att sluta helt. Det positiva med att hon eventuellt skippar dagssömnen helt snart är att det blir enklare att planera dagen då man bara har ett barns sovtider att ta i beaktande.

Och tilläggas ska att hon ju faktiskt sover elva, tolv timmar om nätterna. Utan att vi hör en knyst av henne. För bara ett drygt halvt år sedan vågade jag knappt tro att den dagen nånsin skulle komma.