onsdag 7 maj 2014

Edwin fem månader

Edwin blev fem månader för en vecka sedan. Idag besökt vi rådgivningen igen för den vanliga kollen. Under den senaste månaden har han gått upp 560gram och väger nu 7970gram. Längden har ökat med 2cm vilket betyder att han är 66cm.
Han växer alltså bra bara på bröstmjölk och jag kunde gott fortsätta att helamma honom lite till. Ska se lite hur vi gör, om vi tar in lite gröt och rotsaker här ändå inom kort eller om vi kör endast bröstmjölk några veckor till. Det handlar mest om att jag är lat. Amningen fungerar så löjligt lätt just nu så det känns som att det vore enklast att njuta av detta okomplicerade matande ett litet tag ännu. Däremot känns det som att han är intresserad av annan mat så jag känner mig lite fräck som undanhåller honom en massa gott. Eventuellt skulle nätterna bli lugnare om han fick annat än mjölk. Men det blev de ju inte med Agnes så det vågar jag inte riktigt hoppas på.

Annars var allt bara bra. Han utvecklas som han borde. Han svänger sig i regel till mage så fort han läggs på golvet och övar sen flitigt på att trycka upp såväl övre kroppen på raka armar som upp med rumpan . Dock inte båda samtidigt ännu. Han snurrar runt som klockan och tränar hårt på att komma framåt. Fortsätter han i samma stil tar det knappast länge före han ålar. Han greppar leksaker som alltid ska föras till munnen för att smakas på. 

Före förra veckans resa sov han i regel 30min + 2-3h +30min om dagarna. Vaken är han ganska exakt 2h mellan sovpassen bortsett från sista vakenpasset som ofta blir över 3. Men sen resan är sovrutinerna lite rubbade och tex idag har han sovit 2,5h+1,5h. Men vi får väl nog rutin på det så småningom igen ( och så småningom börjar det kanske bli dags för två lurer istället för tre..) På kvällen somnar han kring klockan 21 och sover till ca 8. För ett par dagar sedan fick han flytta från korgsängen till spjälsäng, vilket har gått riktigt bra. Det som däremot förändrat insomnandet på kvällen och även på natten är att han helst skulle somna och sova bredvid mig efter att ha fått göra det två nätter i Helsingfors. Det var tydligen jätteskönt tycker han. Jag har dock inte lust att lägga mig kl 21 varje kväll så har fått kämpa lite senaste kvällarna för att han ska gå med på att somna i egen säng. I nåt skede på natten har han fått flytta över med mig -för det är ju så mycket enklare att mata och slumra samtidigt (och jag kan äntligen ligga på sida utan att foglossningen stör för mycket!:)). Dessutom är det ju jättemysigt att sovs bredvid snusandet bebis. Jag tror vi fortsätter med nån sorts kombo av samsovning och sova i egen säng.

Han börjar ha koll på vem han känner eller inte känner. För de senare kan han han vara lite reserverad, speciellt om man kommer för nära för fort.

Glad är han mest hela tiden. Då han inte är trött eller hungrig. Agens är det bästa som finns och han har även fattat intresse för Cafu. En riktig liten solstråle är han, vår fina Edwin. 


Bild från tågresan i lördags.