måndag 6 februari 2012

Gonatt

Klockan är 20.40. Lilltösen somnade, efter två timmar innefattande kvällstvätt och byte till pyjamas, kvällsumgänge och mat x2 (då hon vaknade och före hon somnade). Nu vågar jag tro att hon sover minst två timmar, förhoppningsvis tre, före det är dags för mat igen. Bäst att ta natten själv då med andra ord eftersom man aldrig kan veta vad som väntar oss denna natt.

På tal om umgänge så har hon idag varit vaken och umgåtts i sammanlagt 3,5h och då räknar jag inte med ätande och blöjbyten utan vakentid då vi hunnit umgås, ligga på golvet och jollra eller i famnen och diskutera. Det är roligt att märka att det händer så mycket under en så kort tid. För några dagar sedan var hon inte vaken för annat än att äta och då man böt på henne. Å andra sidan var hon ännu i magen för bara 8dagar sedan...

Dendär maten

Ofta har man fått höra att man knappt hinner äta själv den första tiden efter att babyn fötts. Jag kan nog skriva under det. Men det som påverkar mitt dåliga ätande mest är att jag inte haft någon som helst matlust sedan förlossningen utan varje måltid jag äter äter jag för att jag måste få i mig näring och energi. Nån hunger eller matglädje har jag inte sett röken av på en dryg vecka. Mycket konstigt tycker jag eftersom jag tycker att det borde vara precis tvärtom eftersom kroppen behöver mycket energi då man ammar.
Vatten får jag helt ok i mig eftersom jag har en flaska bredvid sängen som en konstant påminnelse. Men maten är som sagt ett tvingande att få i mig. Aldrig har jag upplevt nåt liknande. Visst har man haft dålig matlust nu som då om man varit sjuk eller likande men detta är en helt ny upplevelse.

Nätterna

Tösen på just över veckan har visat sig ha temperament minsann. Får hon inte bröst inom ett par minuter efter att hon vaknat blir det minsann en skrikfest man inte kan missa. Skrikfest hade vi även från klockan 00 till 5 inatt, orsak troligen magknip. Förhoppningsvis på grund av att jag åt en chilistark middag igår. Vi håller tummarna att det inte blir en vana iallafall. En riktgit bra natt har vi haft så här långt då hon har vaknat 3 gånger och somnat nästan genast efter att hon fått mat. Resten av nätterna har det nog blivit nån timme av kånkande, vaggande för att få lillan att komma till ro.
Jag känner mig mycket välkomnad till världen som spädbarnsförälder.

Nu sover lillstumpan och jag ska också försöka sova lite. Frank har börjat jobba idag så det gäller att planera in wc-besök och matintag noga de stunder hon sover men även försöka sova lite själv då man får chansen.

Hörni mammor och pappor, ge mig gärna era bästa tips och trix (gällande alltmöjligt spädbarnstids-relaterat) ni kommit fram till då barnen varit riktigt små.

Edit: But don´t get me wrong, hon är alldeles underbar vår lilla tös. Aldrig har jag varit med om nåt som kunde jämföras med denna kärlek. Hon är fantastisk, ett litet underverk.