fredag 26 april 2013

Det vi uppsakttar

Jag fortsätter på samma tema. Sömnen. Det börjar väl vara mitt specialtema vid det här laget.
 
För att väga upp det jag har skrivit om sovandet som inte fungerar så ska jag skriva om det som verkligen fungerar, nämligen dagssömnen. Ganska exakt (vi har överlag ganska exakta rutiner då det gäller mat- och sömntider) klockan 12 lägger jag ut Agnes i vagnen. Säger "sov riktigt gott", knäpper på babyalarmet och lämnar sen henne ute på balkongen. I 9 fall av 10 somnar hon utan att behöva "nattas" mer än så och sover sedan mellan 2 och 3 timmar. Så här galet lyxigt har vi haft det i flera månader och jag uppskattar det verkligen. Skönt med en så viktig del i vardagen som fungerar utan problem. Man måste se till att njuta så länge det varar.

Tilläggas bör också att Agnes somnade helt utan protester och skrik ikväll. Men så hade vi också gett henne lite panadol. Så mycket möjligt att det är tänderna som stört henne om kvällarna.


Mera sovande

"Kära lilla älsklingen, somna om!" Var min första tanke idag. Då var klockan knappt 5.30. Hon somnade inte om utan vi började, efter en timmes försök att få henne att fortsätta sova,  fredagsfirandet då. Denna morsa hade verkligen fredagsfeelis.
Igår började dagen kl.5.45. Så vi har verkligen en dålig trend på gång. Jag anser att dagen inte ska börja före klockan 7 men jag kan ju inte precis låta henne stå och gasta i sängen i 1,5 timme. Eller kan och kan- det gör jag inte.

Funderar över hur vi ska få framskjutet morgonen en aning. Få henne somna om verkar omöjligt. Väkca henne på dagen? Hon sover ju mellan 2 och 3 timmar under dagen så det finns ju att ta av men jag skulle helst inte vilja börja väcka henne. Dessutom har hon inte sovit längre nätter de dagar hon har sovit kort dagssömn så jag har svårt att tro att det skulle hjälpa.
Hon sover alltså från drygt kl 20 på kvällen så nätterna blir nu  knappt 10h långa vilket jag spontant känner att är lite lite för en ettåring. Eller?
Har ni några smarta tips och råd för att få lite längre nätter?