onsdag 31 juli 2013

Agnes 1,5år

För ett par dagar sedan, 29.7, blev Agnes 1,5år och jag tycker att det är dags för en liten uppdatering om vad som händer och vad hon kan just nu.

Hon är minsann ingen liten bebis mera utan en liten flicka med, fortsättningsvis, stark vilja och ett hett temperament. Hon är målmedveten, nyfiken, glad, envis, social, gosig och mer och mer trotsig.

Hon tycker fortfarande om att greja med små saker som tex peta med nycklar, pinnar eller likande i olika hål eller springor. Måla med kritor och generellt pyssla med småsaker som kräver precision och koncentration. Bygga med duplo är ett relativt nytt intresse. Att läsa böcker är, precis som tidigare, ett stort intresse. Det blir många böcker varje dag.
Under varma sommardagar blir det förstås mycket vattenlek. Både i lilla polen på gården och vid olika stränder. Vattenlek går det inte att få nog av. 
 

Äta med bestick är inte speciellt intressant utan hon använder för det mesta bara händerna. Och ätandet överlag går mycket varierande. Hon är för det mesta liten i maten och jag får allt som oftast testa nerverna och tålamodet med att inte truga eller göra för stor grej av ätandet, speciellt då det är dags för morgon- och kvällsgröt eftersom matande inte är nån favorit. Roligt är dock att hon tycker om mycket smak, vilket även vi vuxna i familjen gör. Hon äter gärna mat kryddad med tex cayennpeppar, vitlök, lök, pesto. Så även om hon ibland är kinkig med maten så äter hon ändå o princip allt- då hon själv har lust.

 

Prata gör hon mycket. Talet utvecklas enormt för tillfället. Hon har sedan länge sagt många ord med en stavelse och jag har läst mig att tolka hennes tal ganska bra, men för andra har det nog varit ganska svårförståeligt. Nu säger hon mycket hela ord och även ofta meningar med två ord. Här om dagen satt hon i bilen och funderade djupt och plötsligt sa hon: "Caffson (Cafu) jaga katten in i busken!" (vilket han hade gjort och hon tyckte att det var otroligt spännande) Det tog en liten stund att få fram orden men hon sa dem alla tydligt och i rätt ordning. Jag i min tur blev alldeles stum. Men normalt säger hon ett ord, ibland två. Ibland tre som då hon ville se på min puderborste, pekade och sa " titta på den". Det är otroligt spännande och roligt att följa med språkutvecklingen.

 


Sömnen då. Äntligen, äntligen har vi alla fått börja sova hela nätter. Agnes läggs vid kl 20. Somnar på egen hand - utan enorma protester vilket vi tidvis varit vana vid. Ibland tar det ett tag före hon somnar men man hör hur hon bökar lite och talar för sig själv. Ofta pratar hon om saker som hänt eller människor vi träffat under dagen. Det är så oerhört skönt att hon äntligen har lärt sig att komma till ro på egen hand utan att vara ledsen. Den senaste veckan har hon sovit fram till ca kl 7, 7.30 utan att vi behövt gå in till henne alls (förutom i natt då hon var jätte ledsen kl 5 och behövde lite tröst för att kunna lugna ner sig). Ibland hör man att hon gnäller till lite men hon somnar om av sig själv.  Nattningarna, nätterna och längden på nätterna är nu alltså alldeles underbara och vi förundrar oss vid varje nattning och varje morgon. KAN det verkligen vara så här!? Vi hade redan glömt hur det kändes att sova om nätterna och jag själv än nu plötsligt jättetrött hela tiden. Kroppen är säkert i chock över att plötsligt få sova.
På dagen sover hon en  gång, vilket hon gjort det senaste dryga halvåret. Hon sover alltid i egen säng om vi inte är på språng och då sover hon lika bra i vagnen. Hon somnar även bra på dagen. Somnar 13-tiden (lite beroende på hur tidigt hon vaknat på morgonen) och sover mellan 1,5h och 2h.

Agnes behöver, som ju 1,5åringar, gör mer eller mindre konstant tillsyn. Inte minst nu då det har blivit roligt att klättra. Men samtidigt går det nu att låta henne leka självständigt på ett alldeles nytt sätt på bekanta ställen. Å andra sidan kan det vara riktigt svettigt att vara med henne hos folk eller ställen med mycket saker (som kan gå sönder), branta trappor eller likande. För hon är ju så väldigt nyfiken och snabb och man måste ha sten koll på var hon är och vad hon gör.

 

Agnes, som aldrig tidigare varit mammig, har haft en riktigt ordentlig mamma-period den senaste dryga månaden. Det började lite före flytten så tror inte att det bara har att göra med det men säkert har den också påverkat en del. Ett tag var det bara mamma som gällde hela tiden och jag kunde nästan inte göra någonting utan att hon stod och drog i byxorna, ville upp och gnällde mammamammmammammaaa. Som tur har det avtagit en hel del de senaste par veckorna. Men fortfarande vill hon att jag ska bära på henne mycket vilket inte funkar speciellt bra med min foglossning. 

Att leva med en 1,5 åring är jätteroligt!  Det är fart och fläng mest hela tiden. Hon är jätte rolig, har kul humor och vi skrattar och busar mycket varje dag. Nu när vi också får sova om nätterna finns det faktiskt nästan ingenting som är riktigt tufft just nu. Rutinerna och dagarna fungerar i det stora hela väldigt bra. Det njuter vi av så länge det varar. Jag har på känn att det ordentliga trotset ligger alldeles bakom hörnet. Det lär visa sig.

 

Hon är helt fantastisk vår fina Agnes!