tisdag 22 januari 2013

Dålig timing

Nu har jag läst boken och är extremt taggad att sätta igång. Men kom på att vi ju åker iväg till Stockholm om en vecka och helgen efter det till österbotten. Så vi måste väl vänta tills efter det (?) Nå, vi ska oavsett genast börja jobba hårdare på att lära henne att somna själv om kvällarna igen. och så kör "kur" då vi är tillbaka i normal vardag igen.

Sova hela natten

Efter flera sjuhuukt jobbiga nätter fick jag nog. Jag skrev en status på facebook om varför det inte finns proffs som kommer hem och hjälper en få barnet att sova hela nätter. Till min stora förvåning blev responsen stor och folk informerade mig om att det faktiskt FINNS sådana personer.  Håller som bäst på att luska ut lite vem man kan ta kontakt med i Huvustadsregionen. I samma veva var det väldigt många som berättade att de blivit räddade, ja en kallade sig frälst, av Anna Wahlgrens metod "Sova hela natten". Jag köpte ju hennes bok "Barnaboken" då Agnes var riktigt liten och fick via den en introduktion till vad metoden går ut på. Dock tyckte jag att många av hennes tankar och ideer överlag var lite konstiga (men absolut inte alla, en del bra saker tycker jag trots allt att hon skriver) och därför kunde jag inte riktigt ta till mig hela hennes filosofi. 
Men efter den enorma responsen så har jag tänkt om och nu ska vi faktiskt ge det en ordentlig chans! Vi har ju faktiskt ingenting att förlora. Då jag nu läst lite mera om metoden så verkar den ju faktiskt riktigt vettig eftersom den, bland annat, går ut på att INTE låta barnet gråta sig till sömns. Det gör jag nämligen inte. Jag vill att Agnes ska känna sig trygg och veta att vi finns nära om hon behöver oss. Att somna utan gråt är en av de viktigaste sakerna jag vill att hon ska lära sig.
Jag insåg också rätt fort att vi har en bra grund för metoden eftersom vi kört hårt på fasta rutiner redan ett bra tag. Agnes äter och sover nästan exakt samma tider varje dag och vi har en mycket tydlig kvällsrutin.  Men det hon inte kan är att somna själv. Det gick bra där då hon var kring halvåret men efter att hon började krypträna så sket det sig och hon börjar skrika så fort man lämnar rummet. Så, det är nog den stora grejen- lära henne att somna själv för att även klara av att somna om själv då hon vaknar på natten. Det låter ju så lätt...
Vi kunde väl egentligen lika gärna köra Elizabeth Pantley´s metod för att nå samma mål och jag tycker faktiskt att de två metoderna är väldigt liknande (bortsett från den stora skillnaden att man i den sistnämnda uppmanas ta upp barnet ur sängen om det "behövs") Wahlgrens känns kanske lite tydligare. Eller så känns det bara så eftersom jag, med luddig hjärna, läste Pantley på finska. Huvudsaken känns nu att bestämma sig för EN metod som vi ger en ordentlig chans.

 

Dagens projekt var att få tag på boken "Sova hela natten". Till min stora förvåning hittade jag endast ETT exemplar i hela Helsingfors och Esbo. Jag sökte alltså via bibliotek och även alla bokhandlar jag kom på. Vi körde fort som bara den till iso omenas bibliotek och lade vantarna på boken.

Så mycket har jag hunnit sätta mig in i metoden före att jag redan ikväll började med vår ramsa och gå ut ur rummet. (Och ni som är insatta, jag vet att man inte får tjuvstarta men jag kunde bara inte låta bli...) Efter första gången var reaktionen som vanligt "vart tror du att du ska-skrik". Jag gick omedelbart in, lade henne bestämt men mjukt till sida, buffade baken kanske knappa minuten sade ramsan och gick ut. Gissa chocken hos oss då hon varit knäpptyst efter det. Det var 30 minuter sedan. 
Men nej, vi tror inte att detta var ett underverk utan snarare sammanträffande och nybörjartur. Vi fortsätter i samma stil och hoppas att på bättre nätter inom en nära framtid. Nu ska jag återgå till boken.