tisdag 21 mars 2017

Listan och sjukskrivning

Idag hade jag rådgivning för tredje gången denna graviditet. Vecka 23+2 idag. På grund av stora problem med foglossning och en hel del smärsamma sammandragningar de senaste veckorna blev jag skickad vidare till läkare som sjukskrev mig två veckor framåt. Det första känslan var enormt misslyckande och en känsla av att vara en looser som redan blir sjukskriven i kombination med ett enormt dåligt samvete över att kollegorna är tvungna att fixa mitt jobb utöver sitt eget. Småningom infinner sig också lättnaden över att slippa kämpa på jobbet ett par veckor. För mer eller mindre en kamp har det varit redan ett tag. Hoppas ett par veckors vila gör att jag kan jobba ett tag till sedan.

Fyllde i en graviditetslista redan för ett tag sedan men den försvann då jag publicerade. Nytt försök rådgivningsdagen till ära.


Rörelser: Massor mest hela tiden. Som tur eftersom det är det är en av de två saker jag verkligen njuter av med att vara gravid. 
Hjärtljud: 147
Sf-mått: 21. Vilket förvånansvärt nog betyder stax ovanför medel. Hälsovårdaren blev också förvånad över att SF-måttet var så litet (el eg helt normalt) med tanke på hur stor mage jag har. 
Viktökning: Nästan +10kg redan. Suck.
Halsbränna: Sällan. Efter magsjukan var det besvärligt ungefär en vecka men det har lugnat ner sig.
Ryggbesvär: Njä, inte direkt rygg.
Bäckenbesvär: Massor. Smärta som att nån skulle tälja lite mellan benen, i symfysen, känner jag för varje steg jag tar och också problematiskt att vända i sängen. Just nu också värre smärta i vänster ljumske och framförallt massor med huggsmärta i SI-leden. Även en del vilovärk i symfysen och SI-leden. Foglossningen ser verkligen till att dra ner på humöret just nu, den lämnar mig aldrig ifred.
Muskel och vadkramp: Nej.
Åderbrock: Nej.
Nästäppa: Ja, lite. Men vet inte hur mycket det eventuellt beror på seg förkylning.
Urinvägsinfektion: Nej, tack och lov inte ännu ialllafall.
Känsligt tandkött: Jo, lite. 
Bättre hy och hår: Tyvärr har bägge nästan varit sämre än normalt hittills men nu tycker jag det verkar som att det vänder till det bättre.
Illamående: Reltivt ofta ännu men inte alls lika intensivt som tidigare. Provoceras helt klart av stress.
Trötthet: Jo, men inte som de första ca 14 veckorna då jag helst sov dygnet runt om jag fick. Nu orkar jag relativt okej bara jag får vila en stund på dagen. Dagens hb124.
Upp och ner i humöret: Ja. Jag är är mycket mera känslig och gråtmild samtidigt som jag ofta är arg, har kortare tålamod och brusar ovanligt ofta upp. 
Strimmor på magen: Nej.
Putande navel: Jo. Eller i dethär skedet är den redan så uttöjd att den är mera platt än putig.
Svullnader: Ibland men inte så mycket ännu.
Yrsel: Ja. Ofta. Dagens RR var 114/70 men har varit betydligt lägre några gånger då jag mätt själv pga att jag kännt mig så yr och kraftlös.
Förhöjd kroppstemperatur/svettningar: Nä, inte så att jag skulle ha reagerat.
Blodbrist/ järnbrist: Nej. hb somsagt 124.
Sammandragningar: Ja, flera veckor redan men de senaste veckorna även smärtsamma vilket är en helt ny erfarenhet för mig (bortsett från förvärkar och förlossningsvärkar då)
Sömnproblem: Om jag ligger stilla sover jag ganska bra men det är smärtsamt att vända mellan sidorna. Tack och lov har wc-springande på nätterna lugnat ner sig. Ett tag sprang jag på wc en eller två gånger om natten och hade ofta svårt att somna om.
Nytt konstigt matbehov: Riktigt i början var jag otroligt sugen på chips och typ pizza men det gick som tur om rätt fort. Äter gärna pasta, pesto, fetaost men försöker att oftast lämna bort pastan och äta matiga sallader med fetaost som nästan viktigaste ingrediensen. Vattenmelon, syrliga äpplen och mogna päron har hängt med som favoriter redan länge. Tidvis har jag enormt sug efter surt godis i kombination med salmiak men försöker äta det sällan också med tanke på att man borde låta bli salmiak. Kall blodgrape och apelsiner äter jag gärna just nu men några riktigt kraftig eller konstiga cravings har jag inte.