måndag 18 augusti 2014

Edwin 8 månader

Edwin blev åtta månader för ett par veckor sedan. Åtta månader som gått otroligt fort men samtidigt känns det som att han funnits med oss längre än så.
Åtta-månaders kollen var vi på i veckan och Edwin väger nu 8940gram och är 71,2cm lång. Han har bara gått upp 140gram på två månader men vuxit 3cm så han har slankat till sig rätt ordentligt. Han ligger fortsättningsvis lite över medel och enligt  hälsovårdaren och läkaren är det vanligt att vikten inte ökar så mycket just vid den här tidpunkten då barnet börjar röra sig massor och är väldigt aktivt.
Och aktiv är han minsann. Han gymnastiserar konstant under sin vakna tid känns det som. Han ålar omkring med fart överallt, tränar hela tiden i krypställing men kryper inte ännu. Tränar också väldigt mycket björnställning-stark är han! Han sätter sig upp och sitta själv och ställer sig också på knäna och börjar smått klättra uppåt. Igår ställde han sig upp och stå i sängen för första gången. Hög tid att jag sänkte sängbottnen idag.... Edwin är nöjd på golvet långa stunder för sig själv. Delvis följer han med vad Agnes och Cafu gör men ofta grejar han nog på med helt egna saker. Han verkar ha ett ganska långt tålamod och blir inte frustrerad så fort även om saker inte riktigt går som han tänkt sig.

Han äter helst själv och vi ger honom så mycket fingermat som möjligt. Att mata med sked är svårt om han inte får plocka i sig nåt annat samtidigt. Ändå äter han nog nästan allt man bjuder honom. Mellan målen, han äter morgongröt, lunch (grönsaker och kött/fisk), middag (grönsaker) och kvällsgröt (ibland ett mellanmål mellan lunch och middag), ammar han så han ammas fortfarande kring fem gånger/dygn. Nattätandet är, tack och lov, borta!
Att dricka själv är också roligt och han dricker gärna och utan problem ur pipmugg själv.

En tand har han nertill. Den andra hårt på kommande men verkar inte ha så farligt ont för om dagarna är han lika nöjd som vanligt men de senaste par nätterna har varit lite mera oroliga än tidigare vilket jag tror beror på tandsprickningen,.

Edwin pratar inte så väldigt mycket. Hej! Säger han men annars säger eller härmar han egentligen inga ord vi kan identifiera. Fast Frank hävdar bestämt att han försökte säga "gräsklippare" härom dagen. Höhö. De senaste par dagarna har han dock börjat babbla mera så ska bli intressant att följa med bur talet utvecklas kommande månaderna.

Edwin är fortsättningsvis en nöjd kille men det känns samtidigt som att han nu börjar visa mera temperament. Han är nu så stor att man oftast förstår varför han är missnöjd och det brukar vara lätt att åtgärda en missnöjd situation. 

Äntligen har vi lite mera fason på dagsrutinerna. Efter att det blivit lite svalare ute har han börjat sovs längre sovpass. Oftast sover han 1,5h på förmiddagen, från nån gång mellan 10 och 11. På eftermiddagen sover han ofta 40min men ibland också (och allt oftare) 1,5h. Han orkar vara vaken kring 3h åt gången förutom före natten då han ofta är vaken kring 4h.

Relationen mellan syskonen blir bara finare hela tiden. Edwin ser helt klart upp till Agnes och söker kontakt. Agnes, som kanske varit lite mera reserverad, verkar ha börjat uppskatta och njuta av brorsans sällskap mera den senast tiden. Hon har har alltid varit duktig och snäll med honom men nu börjar hon visa en mera beskyddande och omhändertagande sida. Det är härligt att följa med deras relation och se hur mycket glädje de har av varandra.

Edwin är en väldigt fysisk typ. Med det menar jag både det att han tycker om stt kramas och gosa men också att han gärna känner och pajar på människor han träffar. Fysisk kontakt, även men nya människor, verkar vara viktigt för honom. (Klart fysisk kontakt är viktig för alla och alla barn, men jag tycker att han verkar extra fysisk av sig. Åtminstone då jag jämför med storasyster) 
Edwin är lätt att få kontakt med och han har alltid nära till ett stort härligt leende. Han är en riktig solstråle!


Jag märker nu att jag varit riktigt dålig på att fotografera den senaste tiden. Imorgon ska jag fota lillkillen lite! Tillsvidare får ni nöja er med några relativt ny familjebilder.