lördag 6 augusti 2011

Tränings junkie

De flesta har nog vid det här laget förstått att jag älskar att träna. Jag har tränat mycket så länge jag kan komma ihåg och det är nåt som hör till min livsstil, nånting som får mig att må bra. Jag tog nästan för givet att jag skulle träna under hela graviditeten. Tänkte att, min kropp är ju van vid mycket träning så det är ju bara naturligt att fortsätta. Men tji fick jag. Från och med vecka 5 då illamåendet kom med besked så har jag kunnat träna ytterst lite. Min "träning" har de senaste 11 veckorna bestått i att cykla till och från jobbet (8km/dag), yogat några enstaka gånger och gått korta promenader med hunden. That´s it. Jag har prövat träna lite hårdare några gånger men det har inte funkat eftersom illamåendet inte alls blivit bättre av träningen utan nästan snarare tvärtom.
Under semestern har jag dock börjat må mycket bättre. Igår var jag ute på en relativt rask 1,5h promenad vilken kändes mycket bra. Idag tog jag en dryg timmes promenad och vågade mig därefter till gymet för lite styrketräning. Några övningar blev till slut en timme då jag tvingade mig att sluta för att inte ta i för mycket. Det kändes himelskt! Åh så jag har saknat att så träna ordentligt. Min kropp har de senaste timmarna varit fylld av endorfiner vilka jag har tagit vara på genom att städa lägenheten och tvättat kläder. Jag hade nästan hunnit förtränga vilken kick och vilken energi man får efter ett träningspass.
Nu hoppas jag på att kunna fortsätta att träna regelbundet fram till slutet (eller iallafall nästan till slutet av graviditeten.). Jag har spanat in preggo-vattengymnastik på tisdagar och i september börjar mina vanliga pilates och astangayoga timmar. Lite hemma-yoga och styrketräning samt promenader på detta kommer göra susen.
Nu håller vi alla tummarna att min plan håller!

2 kommentarer:

  1. Jag har bekanta som har fått barn och som också tränat under hela graviditeten och före också. Båda hade riktigt svåra förlossningar just på grund av träningen och att magmusklerna var för tränade. Kanske något att tänka på, behöver ju klart inte stämma :) och grattis till baby hoppas du får må bra hela resten av graviditeten!

    SvaraRadera
  2. Jo, jag har hört lite liknande historier. Specifik magmuskelträning kommer jag inte alls att träna (nog dock bålstabilitet och en del pilatesinspirerad bålaktivering.) Jag är på gång att planera specifikt träningsprogram med tanken att med hjälp a mångsidig och varierande träning upprätthålla muskelkonditionen i de stora muskelgrupperna, stärka ryggen och upprätthålla en okej kondition mha måttlig aerobisk träning. Det är som sagt planen, men får se vad kroppen säger i fortsättningen.

    SvaraRadera