torsdag 17 november 2011

Hålla koll

Vad är riktigt grejen med att det inte finns nåt vaccinationsregister i Finland? det är ju totalt idiotiskt att informationen inte finns någonstans. Jag insåg detta först för nåt år sedan- att det är mitt eget ansvar att hålla koll på vilka vaccinationer jag fått när. Behöver jag tillägga att jag inte har nån aning om när jag fått vad? Det har jag nämligen inte. Som liten fick jag alla "standard" vaccinationer och under studieåren fick jag en (stelkramp kanske?) + hepatit (men var det nu havrix eller tvinrix jag tog...?don´t remember) före jag åkte till Indien.
Inga vaccinationskort har jag ju kvar heller.
Är det bara jag eller finns det andra som liksom jag inte riktigt fattat detta med att man själv borde hållit koll på sina vaccinationer?

7 kommentarer:

 1. Jag fatta det grejen först när min barnmorska fråga efter mitt vaccinationskort, jag bara eeeh. Jag vet int alls var jag har det. Så vi är iaf två som inte vet vilka vaccinationer vi har :) Hoppas du börjar bli frisk! kram

  SvaraRadera
 2. Har heller INGEN aning om mina vaccinationer... Har fått alla barnvacc och sen en stelkrampspruta nångång i ungdomen... Man känner sig alltid lite "daah" då folk frågar... :)

  SvaraRadera
 3. Vad skönt att andra har samma problem. Saken är ju den att jag anser mig vara en ganska organiserad person som har rät bra ordning på mina grejer så jag var faktiskt inte varför det blivit så här gällande den här saken. Antagligen för att jag verkligen inte fattat att man själv ska hålla reda på informationen. Tydligen är ett system i Finland på kommande i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Jag vet faktiskt var mitt kort finns, men tro inte heller att jag kommit ihåg att fylla i de vaccinationer jag fått sen jag gick ut gymnasiet... Den sista anteckningen är från typ 2001 och skriven med Annukkas handstil.
  Och då TROR jag att jag fått både polio och stelkramp efter det. Med betoning på ordet TROR.
  Ett system skulle vara fullständigt på sin plats.

  SvaraRadera
 5. Min mamma hälsovårdare hälsar att uppgifterna nog finns. Men är man född på 80-talet så finns dom i pappersform. Men de finns. Man måste ta kontakt med sin dåvarande hemkommun/skola där man har gått. Alla uppgifter finns nog arkiverade! Mamma har kollat upp många sådana genom åren...

  SvaraRadera
 6. Jag är ju dock född i svrige och har fått en del vacciner där, en del sen vi flyttade till finland. Dessutom har jag fått nåt efter att jag flyttat från "barndomskommunen" (torde åtminstondevara tetanus, men jag har inte koll på vilket år). Visst kan jag tycka att man själv ska klara av att ta ansvar för att hålla reda på sina vaccinationer men helt klart är det många andra än jag som inte fårstått/sent insett att systemet funkar på så vis. Tycker det skulle underlätta för alla om det fanns nån typ av databas med informationen, vilket det tex tydligen finns i Sverige nuförtiden.

  SvaraRadera
 7. Som jag sa på fb, THL håller på och fixar ett sånt..

  SvaraRadera