torsdag 4 oktober 2012

Om Agnes


Konstaterar att det är dags att uppdatera lite om vad som är på gång med Agnes just nu så länge jag minns- hon är nu alltså dryga 8 månader.

Hon ålar omkring med fart och övar flitigt på att komma upp på alla fyra. Mest övas det i spjälsängen före man ska sova.
Hon äter inte riktigt med lika stor aptit som tidigare men äter fortsättningsvis helt okej. Roligast är det förstås att äta själv- brödbitar och banan är favoriter. Pincettgreppet behärskar hon bra.
Hon babblar massor och härmar helt tydligt ord och ljud tex, "tack, tack" (efter maten), "bok", "bää-bää" (fast hon blev rädd för en fårskock i helgen så nu är hon fem före gråten varje gång man härmar fåret). "Mamma" och "pappa" har hon sagt ett bra tag redan. Att läsa böcker och att sjunga är fortsättningsvis roligt.
Att somna i spjälsängen kräver just nu en hel del gymnastik och cirkus före hon kommer till ro.
Vi har äntligen rätt tydliga sovrutiner. Agnes sover i regel två längre, 1h 20 min, dagslurer. Visst varierar tiderna fortsättningsvis en del, ibland sover hon kortare/längre stunder men dagarna är helt klart mera förutsägbara nu då vi vet att det är två sovstunder som gäller.
Vi skulle ju ha sömnskola förra helgen men av olika anledningar var vi tvungna att skjuta på det lite. Jag bestämde dock att ännu mera aktivt försöka undvika ge henne mat på natten så gott det går, kämpa lite mera med att bara vyssja och ge nappen. Och det har faktiskt gett resultat! Hon har inte ätit alls på natten de senaste två nätterna men har däremot fortsättningsvis vaknat ett flertal gånger och behövt hjälp för att somna om. Men från att ha ätit tre gånger varje natt till ingen gång är stora framsteg även om det inte betyder att vi ännu får sova längre stunder åt gången. Men det kommer! De nätter hon inte har ätit har hon dessutom plötsligt sovit ända till kl 8 istället för ca 6.30 och den skillnaden känns verkligen i kroppen.

3 kommentarer:

 1. duktiga duktiga Agnes :D

  SvaraRadera
 2. Härligt! Här äts det fortfarande 2-3 ggr/natt (vår pojke är 5 månader) och jag skulle mer än gärna se att nattätandet skulle försvinna! Har tänkt börja försöka bli av med det när han blir 6 månader. Måste dock fråga hur ni gör rent konkret? Har nån gång försökt neka mat men det leder alltid till slut att han får mat i alla fall! Tar ni upp henne i famnen och vyssjar till hon somnar? Alla tips mottas! Sen undrar jag också ifall hon vaknar oftare sen efter att inte ha fått mat?

  /Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strategin har varit att försöka ge nappen och vyssja henne i sängen (jag brukar lägga handen på hennes huvud, eventuellt den andra på baken eller ryggen om hon ligger på sida) så långt som möjligt. Om hon inte lugnar ner sig relativt fort i sängen, vi vill ändå inte att hon ska jaga upp sig och bli hysterisk, så tar vi upp henne i famnen och vyssjar tills hon lugnat sig. Om hon fortfarande inte lugnar ner sig så ammar jag henne som sista "utväg". Jag har svårt att säga om hon vaknar mer eller mindre ofta om hon inte fått mat - ibland vaknar hon massor av gånger trots att hon fått mat, ibland vaknar hon inte alls. Men samma sak är det om hon inte fått mat- ibland vaknar hon ofta, andra nätter få gånger så kan inte se nåt tydligt samband gällande antalet gånger hon vaknar med nattätandet.
   Här varierar nätterna fortsättningsvis. Förra natten åt hon faktiskt två gånger igen men flera nätter har hon inte ätit alls. Så det går nog framåt även om långsamt. Men för mig känns det nästan bättre såhär, att ta det lite mjukt och i långsammare tempo istället för att vara stenhård och totalneka henne mat, ha henne att skrika länge många nätter, även om det säkert skulle ge snabbare resultat.
   Lycka till! hoppas ni slipper nattätandet inom kort :)

   Radera