fredag 26 oktober 2012

Sov älskling, sov.


Vi hade äntligen rätt bra nätter före vi åkte till vasa. Agnes åt oftast en gång eller inte alls före ca klockan 6 då hon åt oftast sov en dryg timme till- ibland nästan två. Dock vaknade hon flera gånger under natten men somnade fort om då man gav nappen, vyssjade lite med handen på huvudet.
I vasa vaknade hon många gånger om nätterna och lugnade sig inte före hon fick mat. Det slutade med att jag gav mat nästan direkt eftersom jag tyckte det var jobbigt att hålla alla andra vakna. Under resan var hon dessutom sjuk och extra ynklig.
Nu har vi haft riktigt dåliga nätter i ett par veckor igen. Agnes vaknar ofta och är ledsen och det tar ofta rätt länge före hon lugnar ner sig igen- och det går i regel aldrig att lugna ner henne utan att ta upp henne ur sängen.
I natt var hon vaken mellan ca kl 00:30 och 2. Eventuellt lite längre, jag vet inte för jag tog henne bredvid mig i nåt skede eftersom jag inte orkade hoppa upp och ner ur sängen.
Nu är vi bara trötta hela familjen. Jättetrötta. Jag undrar när vi ska få börja sova lite mera. Om några månader? Om ett år? Två? Kanske bäst att man inte vet.


15 kommentarer:

 1. Vår räddning blev att flytta damen till eget rum. Det skar i hjärtat men oj vad de hjälpte!
  Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog funderat på om det skulle hjälpa men har tänkt att jag då istället får springa dit och ge henne tutten. Vaknar hon inte mera om nätterna eller har hon lärt sig att somna in på nytt på egen hand?

   Radera
 2. Ska jag vara riktigt ärlig så vet jag inte. Det kan komma små ljud från hennes rum, men ingenting oroväckande så att jag behöver gå dit och titta. Jag vet inte om åsynen av oss föräldrar inspirerar henne att vakna upp ordentligare. Jag är egentligen ett stort frågetecken, kan bara konstatera att det funkar. Kanske ni kan prova en natt eller två?

  SvaraRadera
 3. Alla mina sympatier till er, det är jättejobbigt det där! Vilda sov oroligt i betydelsen vaknade flera gånger om natten, grät och hade svårt att somna om i ett och ett halvt år. Då hon var åtta-nio månader och jag blev gravid började vi samsova och nätterna blev betydligt bättre. Hon vaknade nog till flera gånger per natt men grät inte och somnade bättre om sen. Då hon sov hela natten utan att vakna mellan oss flyttade vi henne till egen säng i eget rum och sen dess har hon överlag sovit bra. Kan vakna där kring fem-sex om morgnarna och kommer tassande till vår säng men det är så himla gosigt tycker jag.

  Vi kunde säkert ha gjort annorlunda med henne, satt mera tid och energi på sömnskola men vi gjorde det som funkade bäst då och det som gav alla mest sömn. Vet inte vad vi gjorde eller inte gjorde med Birk men han sover som en stock, tack och lov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni har nog haft er beskärda del av nattrumba låter det som. Skönt att Birk är en duktig sovare redan nu så ni slipper en andra runda av dålig sömn!

   Radera
 4. Sympatier härifrån också. Vi har lite lika med vår Molly. Hon flyttade till eget rum för en dryg månad sedan (hon är nu nästan 11 månader) och ingenting har lättat tyvärr. Nästan tvärtom. Då hon vaknar på natten somnar hon sällan om i egen säng utan det slutar allt som oftast med att hon kommer och sover mellan oss. Där sover hon bättre och vaknar inte (!). Däremot sover vi sämre. För hon har ljud då hon sover. Före hon vaknar för morgonen kan hon hålla på knorra i nästan 1,5h. Så trots att hon kan sova till 8 eller 8.30 slumrar man själv från ca 7 framåt. Så att det skulle hjälpa att flytta i eget rum stämmer åtminstone här, trots att jag hoppades på det. Jag har nu bestämt att hon får komma dit om det gör att hon sover bättre. I något skede får vi sen ta och försöka få henne att sova i egen säng, det får bli då vi är lite mindre trötta.

  SvaraRadera
 5. Sanna, det är synd att eget rum inte är en universallösning. Men vad är nu det då det kommer till barnen...

  Linn och alla andra, kämpa på. Jag hoppas att ni innerst inne ändå vet att det nog svänger. Förr eller senare. Turas om med pappan på helgerna så får ni sova en ordentlig natt i veckan. De hjälper kanske lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju, allt funkar inte för alla. Men lönar sig att testa ändå förstås.

   Radera
  2. Nä, så är det ju självfallet- att det inte finns universallösningar som fungerar för alla. Tänk så lätt livet skulle vara då men samtidigt så trist ;) Jag tror nog att vi prövar om det skulle hjälpa att flytta henne i eget rum, så fort rummet är inrett,och ser om det hjälper. Det lär ju visa sig rätt fort om det funkar för oss, om inte så får vi pröva nåt annat :)

   Radera
 6. Det där e ju typiskt efter att ungen varit sjuk, sömnen blir en tid mer hackig men sedan lugnar det sig! Och det kan lugna sig snabbt. Ta varannan natt en tid, tyvärr måste ju Frank också göra det, men då fattar hon ju galoppen med ätandet åtminstone.
  Vi har testat ALLT, eftersom Liv hade så jääävla ont då tänderna kom. Men då hon är sjuk sover hon oftast ännu bredvid mig, mycket pga att hon spyttar o får näsblod så lätt, men annars också ger det mig massor sömn. Så då hon är sjuk är det pappan som sover på golvet.
  Jag skulle aldrig ha klarat att ha Liv i eget rum riktigt tidigt, hon son helt i sitt eget rum hela nätter då hon var 2 år och alla tänder kommit. Före det skulle jag inte ha fått sova alls (vi provade, många gånger!). För jag kunde inte somna om då jag steg upp o sprang hit o dit.
  MEN - först o främst. Tänk igenom vad orsaken kan vara. För det finns ingen universallösning. Är hon ännu lite trött o går lätt på övervarv o e orolig efter flunssan? Är det tänderna? Är hon hungrig (hjälper det månne att ge välling mitt på natten, det var susen för Liv, mättar så bra).....och så vidare.
  Lycka till vackraste syster. Snart lättar det även om det kanske inte känns så just nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, gäller att försöka klura ut vad det beror på men det är knepigt! Nog fixar vi det- vet ju att det förr eller senare blir bättre.

   Radera
 7. Hoppas ni sover bättre inatt!

  SvaraRadera
 8. De tungt att börja om från början då man fått smak på hu mycke bättre de kan vara. Styrkekramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kiina! Ja, det känns faktiskt ännu tyngre efter att vi fått ha en kort period av lite bättre nätter. Men förr eller senare så lär det ju nog lätta men tungt förstås då man är mitt i det.

   Radera