tisdag 22 januari 2013

Sova hela natten

Efter flera sjuhuukt jobbiga nätter fick jag nog. Jag skrev en status på facebook om varför det inte finns proffs som kommer hem och hjälper en få barnet att sova hela nätter. Till min stora förvåning blev responsen stor och folk informerade mig om att det faktiskt FINNS sådana personer.  Håller som bäst på att luska ut lite vem man kan ta kontakt med i Huvustadsregionen. I samma veva var det väldigt många som berättade att de blivit räddade, ja en kallade sig frälst, av Anna Wahlgrens metod "Sova hela natten". Jag köpte ju hennes bok "Barnaboken" då Agnes var riktigt liten och fick via den en introduktion till vad metoden går ut på. Dock tyckte jag att många av hennes tankar och ideer överlag var lite konstiga (men absolut inte alla, en del bra saker tycker jag trots allt att hon skriver) och därför kunde jag inte riktigt ta till mig hela hennes filosofi. 
Men efter den enorma responsen så har jag tänkt om och nu ska vi faktiskt ge det en ordentlig chans! Vi har ju faktiskt ingenting att förlora. Då jag nu läst lite mera om metoden så verkar den ju faktiskt riktigt vettig eftersom den, bland annat, går ut på att INTE låta barnet gråta sig till sömns. Det gör jag nämligen inte. Jag vill att Agnes ska känna sig trygg och veta att vi finns nära om hon behöver oss. Att somna utan gråt är en av de viktigaste sakerna jag vill att hon ska lära sig.
Jag insåg också rätt fort att vi har en bra grund för metoden eftersom vi kört hårt på fasta rutiner redan ett bra tag. Agnes äter och sover nästan exakt samma tider varje dag och vi har en mycket tydlig kvällsrutin.  Men det hon inte kan är att somna själv. Det gick bra där då hon var kring halvåret men efter att hon började krypträna så sket det sig och hon börjar skrika så fort man lämnar rummet. Så, det är nog den stora grejen- lära henne att somna själv för att även klara av att somna om själv då hon vaknar på natten. Det låter ju så lätt...
Vi kunde väl egentligen lika gärna köra Elizabeth Pantley´s metod för att nå samma mål och jag tycker faktiskt att de två metoderna är väldigt liknande (bortsett från den stora skillnaden att man i den sistnämnda uppmanas ta upp barnet ur sängen om det "behövs") Wahlgrens känns kanske lite tydligare. Eller så känns det bara så eftersom jag, med luddig hjärna, läste Pantley på finska. Huvudsaken känns nu att bestämma sig för EN metod som vi ger en ordentlig chans.

 

Dagens projekt var att få tag på boken "Sova hela natten". Till min stora förvåning hittade jag endast ETT exemplar i hela Helsingfors och Esbo. Jag sökte alltså via bibliotek och även alla bokhandlar jag kom på. Vi körde fort som bara den till iso omenas bibliotek och lade vantarna på boken.

Så mycket har jag hunnit sätta mig in i metoden före att jag redan ikväll började med vår ramsa och gå ut ur rummet. (Och ni som är insatta, jag vet att man inte får tjuvstarta men jag kunde bara inte låta bli...) Efter första gången var reaktionen som vanligt "vart tror du att du ska-skrik". Jag gick omedelbart in, lade henne bestämt men mjukt till sida, buffade baken kanske knappa minuten sade ramsan och gick ut. Gissa chocken hos oss då hon varit knäpptyst efter det. Det var 30 minuter sedan. 
Men nej, vi tror inte att detta var ett underverk utan snarare sammanträffande och nybörjartur. Vi fortsätter i samma stil och hoppas att på bättre nätter inom en nära framtid. Nu ska jag återgå till boken.

6 kommentarer:

 1. Oj va bra att det ens gick lite mindre smärtsamt att lägga henne ikväll :) Jag har lite tudelad inställning till Wahlgren. Först tyckte jag hon var riktig guru, men efter att jag läste recensionen o såg en intervju på Skavlan med hennes dotter som nyligen givit ut sin egen bok om hur det var att växa upp med Anna som mamma, så fick jag en heeelt annan bild av "gurun". Anna hade medvetet låtit barnen utnyttjas sexuellt av olika män, använt mycket alkohol o krävt att flickorna ska dansa framför männen mm.., behandlat barnen jätte dåligt dagen före deras födelsedag (tex måstat äta ensamma o inte fått ordentlig mat, utan något fiskhuvud, blivit hånade o mobbade) bara för att "de skulle uppskatta uppmärksamheten de sen får på sin födelsedag" mm. Män bytte hon som strumpor o de flesta barnen har ju olika pappor. All den infon fick mig att må illa o tänka att hur kan en kvinna som behandlat sina egna barn så horribelt utmärka sig som nån sorts sakkunnig inom barnuppfostran. Anna har inte kommenaterat sin dotters bok desto mer, men enligt dottern har de ingen kontakt mer. Jag skulle själv också gärna läsa Sova hela natten för jag förstått att den hjälpt så många. O säkert finns det saker som Anna faktsikt kan. Kanske hon kan saker i teorin men inte kunde tillämpa dem i praktiken med sina barn. Jag tycker det är jätte fint att ni gått in för att inte låta Agnes gråta o känna sig olycklig. Det har vi också som motto att vi alltid ska få lillan att känna sig trygg o alltid gå till henne om hon gråter. Hoppas det börjar löpa o att ni finner nån väg. Vi kommer gärna o hälsa på er nån dag om ni inte är för trötta :) I såfall kan vi va trötta tillsammans :) Sätt fast epost på FB om vilka dagar som är passliga för er. Den här veckan går inte men från o me nästa borde det vara bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi ska absolut träffas! Vi har några resor på kommande så det går säkert in i februari- jag mailar dig så får vi fundera närmare!

   Radera
 2. Hoppas det fungerar fint med denna metod:) vi har haft lite samma på G, men nog låtit honom skika en stund för att sedan lyssna på gråtet. Men han har nu i två kvällar somna på 10 min typ utan gråt, så att han lite skrek ibörjan kanske hjälpte lite. Men jag kan nog inte heller låta Elliot skrika allt för länge, men som tur hör man tydligt på gråtet om man skall gå in eller inte. :) hoppas ni snart skall få sova:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man måste ju lyssna på om det är arga protester eller om barnet är ledset gråter efter hjälp. Inte alltid helt lätt men man lär ju sig nog hela tiden att känna igen de olika gråten. Att vara arg och protestera lite måst väl alla nu som då ;)

   Radera
 3. Va fint att ni hittat sova hela natten, och vill lära henne att det är tryggt att sova! Här har vi sömnskolat alla våra tre töser (då de varit kring halvåret) enligt kuren, och vet hur skönt det är med sömn! Bra att ni redan har rutiner så blir det inte sedan då ni kurar så svårt att passa tider. Gör upp ett schema som innehåller tillräckligt med vakentid, och tillräckligt med sömn, sömntimmarna hittas i boken.
  Som du skrev är det viktigt att inte ha så mycket på gång då ni kurar, så att ta det efter alla resor är säkert fiffigt. Då vi kurade äldsta barnet, åkte vi iväg till Öbotten på jullov under uppföljningsveckan, men då blev det alltför mycket nytt för henne, så vi fick ta om kuren då vi kom hem igen.
  Nu har vi just (för 1½mån) sedan kurat yngsta och nu njuter vi av att ha tre säkra sovare, som gärna och glatt(!) går och lägger sig. För det är bara roligt att sova!

  Om du vill fråga nåt är det bara att skicka meddelande på FB så hjälper jag gärna till om jag kan!
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj så härligt det låter med tre som gladeligen går och sover, och sover gott! Vi har nu hört så mycket positivt om kuren att vi absolut ska ge det ett ordentligt försök. Jag anser att det är vår skyldighet som föräldrar att lära barnet att sova gott men det har visat sig vara en större utmaning än vi riktigt förstått. Men nu hoppas jag att vi är på rätt spår.
   Mycket möjligt att jag hör av mig med frågor! :)

   Radera