fredag 26 april 2013

Mera sovande

"Kära lilla älsklingen, somna om!" Var min första tanke idag. Då var klockan knappt 5.30. Hon somnade inte om utan vi började, efter en timmes försök att få henne att fortsätta sova,  fredagsfirandet då. Denna morsa hade verkligen fredagsfeelis.
Igår började dagen kl.5.45. Så vi har verkligen en dålig trend på gång. Jag anser att dagen inte ska börja före klockan 7 men jag kan ju inte precis låta henne stå och gasta i sängen i 1,5 timme. Eller kan och kan- det gör jag inte.

Funderar över hur vi ska få framskjutet morgonen en aning. Få henne somna om verkar omöjligt. Väkca henne på dagen? Hon sover ju mellan 2 och 3 timmar under dagen så det finns ju att ta av men jag skulle helst inte vilja börja väcka henne. Dessutom har hon inte sovit längre nätter de dagar hon har sovit kort dagssömn så jag har svårt att tro att det skulle hjälpa.
Hon sover alltså från drygt kl 20 på kvällen så nätterna blir nu  knappt 10h långa vilket jag spontant känner att är lite lite för en ettåring. Eller?
Har ni några smarta tips och råd för att få lite längre nätter?

9 kommentarer:

 1. Usch vad tiidgt, I feel you:)
  Svårt nog med sömnen, skulle nog säkert inte väcka på dagen, hur verkar hon på kvällen -jätte trött?
  Hoppeligen är det en fas som går om:/

  Elliot vaknar mellan 7-8, ifall sju tiden kan han på egen han ibland somna om, men han trivs jätte bra sedan i sängen en go stund ensam:) hittar honom sedan lekandes med bamse eller mumin. Förståss finns de de dagar som han blir otålig direkt som jag söker honom till vår säng, men I vår säng vill han inte längre busas-det skall stigas upp då direkt nog:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon verkar så där passligt trött på kvällen tycker jag. Mojsig och gäspar men inte sådär hysteriskt trött att hon blir gnällig.
   Fint att Elliot kan vara nöjd ett tag för sig själv då han vaknar. Det var Agnes också en period men numera vill hon bort från sin säng genast.

   Radera
 2. Sömnbehovet tycks variera barn emellan, i alla fall hos oss. Här somnar båda barnen 20.30 om kvällarna, Birk sover vanligen tio timmars nätter och Vilda elva. Dagsömnen sover de delvist samtidigt men hon sover en och en halv timme och han sover tre. Sammanlagt sover de alltså ungefär lika mycket. Om dagarna väcker jag ofta henne men aldrig honom. Nu har vi väldigt snabba och smidiga nattningar och nätterna är också i princip hela och tydligen tillräckligt långa för dom orkar bra med den sömn de får. Skulle vi ha utdragna nattningar, nätter med många uppvaknanden eller i mitt tycke korta nätter skulle jag pröva att ha barnet vaket längre innan jag sätter det att sova till natten (eller väcka på dagen om vi hellre vill ha egentiden på kvällen). Skulle inte det hjälpa och om barnet överlag verkar trött fast det sover lite, vaknar ofta eller inte vill somna skulle jag försöka natta ännu tidigare. Vilda fungerar så; sover hon färre timmar ett par dygn i sträck börjar hon sova oroligt på nätterna och vakna tidigt om morgnarna och då måste man försöka få henne att "sova ikapp" sej själv genom att helt enkelt sätta henne tidigare att sova.

  Tänderna kanske kan påverka? Birk reagerade inte alls på varken framtänder eller kindtänder men sen sprack alla fyra hörntänder på en gång och då sov vi alla sämre i en vecka (flera uppvaknanden) men nu igen som förr. Då försökte jag inte ändra på några sovrutiner eftersom jag antog att det var tänderna.

  Inte lätt att veta hur man ska göra men man får pröva sej fram på egna sätt så brukar det lösa sej förr eller senare som du säkert har insett :) Håll ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för inputen och tankarna!
   Birk är ju i samma ålder och verkar ju faktiskt sova ganska likadant gällande antal sömntimmar natt/dag som Agnes (bortsett från hackig nattsömn). Har av nån anledning tänkt att så små barn behöver närmare 12h nätter men egentligen så är det ju självklart att det ju inte alls behöver vara så för alla barn.
   Jag har faktiskt på känn att, som du också nämner, tänder kan vara en del av boven i dramat eftersom hon har mycket svullet tandkött och det verkar som att hon har hörntänder på kommande just nu. Så vi avvaktar lite med förändringar ännu och ser om det ger med sig.
   Det som också talar för tänder var att hon somnade utan problem ikväll- men då hade vi gett henne lite panadol ett tag före nattningen.

   Radera
 3. Jag har absolut inga tips att ge, vår dotter stiger upp lika tidigt ibland fast hon sover bara en timme på dagen. Jag brukar trösta mig med att hon oftast somnar efter två-tre timmar igen och då kan jag med sova en timme. Man får helt enkelt göra det bästa av situationen. I morse vaknade vår flicka 4.36 och var vaken över en timme innan hon fick sömn igen och sov till kl. 8. Men pigg var hon redan halv fem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uh, 4.30 är definitivt ännu mera brutalt!
   Jag tycker att det är helt otroligt att hon orkar trots att hon sover så lite på dagen! Helt annorlunda sömnbehov än A som ju ändå tar en riktigt lång sovstund på dagen.

   Jag hoppas iallafall att man skulle få sova ordentliga nätter senast då dagsvilan faller bort helt. Tills dess passar jag ofta på att vila en del av den där stunden på dagen då A sover. Fattar inte hur jag skulle orka om jag inte fick vila en stund själv på dagen. Tur att jag inte jobbar :P

   Radera
 4. Molly sover 1,5-2h på dagen (oftast 1,5) och så 10,5/11 timmar på natten. Så det blir 12-13 timmar per dygn och hon är nu 1 år och 5 månader gammal. Länge sov hon närmare 12 timmar på natten men här nyligen började hon sova kortare nätter, antar att hon inte längre behöver lika mycket sömn och tycker att 12-13 timmars sömn vara ganska vanligt bland barn i hennes ålder. Vi har dock varit bortskämda med att hon vaknat kring kl.8 och nu då det allt oftare blivit kl.7 känns det tidigt för oss :) Nog är det ett evigt diskussionsämne det här med sömn alltså. Min man tycker att jag funderar på det alldeles för mycket. Han som var tveksam till barn över huvudtaget är ju värsta naturbarnet vad kommer till att vara förälder. Han stressar inte det minsta. (Men så är det ju nog jag som är hemma med dottern största delen av tiden).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog ett evigt funderande det här med sömnen. Åtminstone om det inte riktigt fungerar (eller fungerar som man själv önskar, heh).
   Egentligen sover ju Agnes faktiskt riktigt "normalt" antal timmar för det blir ju i regel 12-13h/dygn tack vare att hon sover så länge på dagen. Så kanske vi ändå kunde få längre nätter om jag skulle börja väcka henne på dagen men å andra sidan känns det så otroligt trist att börja rucka på dagssömnen eftersom den fungerar så otroligt bra just nu.
   Nä, just nu tror jag att jag får stå ut med tidig väckning och passa på att vila på dagen istället.
   Att vakna klockan 7 är nog också tidigt. Men allt är förstås relativt :)

   Radera
  2. Tror inte heller riktigt på att väcka, enda gången jag brukar väcka Molly är om hon somnat senare för dagssömnen och inte vaknat då klockan blir 15. Sover hon efter tre kan det bli svårt att få henne att sova på kvällen. Och jag känner så igen den där tanken att "snälla gullevännen somna om". I morse vaknade M 6.30 i egen säng (hon har äntligen lärt sig att sova där och inte mellan oss), jag försökte få henne att somna om i en timme (tyckte hon verkade trött), men gav upp 7.30. Så jag vände mig om för att själv slumra lite medan hon bökade på mellan oss. I något skede har hon tydligen somnat för vi vaknade igen 8.30 :)

   Radera