onsdag 2 oktober 2013

Flytten

Det har gått tre månader sedan flytten från Helsingfors till Jakobstad. Tre månader låter som en kort tid. Tre månader ÄR en kort tid då det handlar om en så stor förändring. Det försöker jag komma ihåg då det känns tufft. För det har varit tungt. Stundvis så tungt att jag nästan ångrat att vi flyttat. Men bara nästan.

Vad är det som varit så tungt då? Jo, att bygga upp en helt ny vardag. Att bygga upp nya rutiner, hitta nya ställen att träffa människor, att lära känna människor och få in foten i nya umgängeskretsar. Att hitta nya lekplatser, nya promenadstigar, nya aktiviteter. Ja, nytt i princip allt. Visst är det ju också spännande och roligt med nytt men samtidigt tungt. Staden är bekant för mig men är inte min hemstad. Jag har ingen släkt eller rötter här. Tacksam dock för att jag har ett par goda vänner och en del bekanta så helt från noll behöver jag inte starta.
Flyttar man tillbaka till sin hemstad där man har kvar både familj och vänner samt "hemmiljö" tror jag att det kanske går fortare och lättare (?) att hitta sitt sammanhang.

Nu jobbar Frank också tre skift från att före flytten jobbat dagtid och jag tycker att det är mycket svårare att planera vardagen då dagarna alltid ser olika ut. Det var helt klart lättare och effektivare att planera dagarna och aktiviteter då tidsramarna om vardagarna i princip alltid såg likadana ut. Skiftesjobb innebär ju å andra sidan att han ibland har längre ledigt åt gången vilket ju är skönt. Men för mig tar det helt klart mycket tid att vänja mig vid skiftesjobbet och få det att fungera med vettiga och fungerande rutiner. (Ja, ni märker  kanske vad som är det återkommande ordet- jag är verkligen en person som behöver tydliga rutiner, eller iallafall ramar, för att fungera optimalt)

Sen har ju säkerligen graviditeten gjort sitt då gällande att flytten känts rätt tuff så här långt. Jag har, som bekant, haft mycket smärta pga foglossningen vilket dragit ner på mitt humör en hel del. Att inte kunnat ta till ett av de viktigaste "må bra" knepen- att träna och motionera- har verkligen inte gjort saken bättre, tvärtom. Ibland har det känts som att jag har tappar lite för många delar i flytten på en och  samma gång

Men, nu har ju en hel del aktiviteter börjat. Det finns familjecafeér, öppet dagis, parkaktivitet, babysim, färgbad etc. Det finns nåt man kan hänga med på varje vardag om man så vill. Jag trivs absolut bäst med att gå på aktiviteter och träffa människor rätt ofta om förmiddagarna och då man deltar i ovanstående aktviteter är det relativt enkelt att i alla fall komma i kontakt med nytt folk. Sen att lära känna nya människor och få nya vänner är ju en annan femma. Men en sak i taget. Man måste ju börja någonstans.

Så det blir bättre och jag känner att det nog har vänt för min del de senaste veckorna och nu börjar jag sakta, men förhoppningsvis säkert, känna mig lite lite som hemma.

Lyxigt är det ju att nu ha mycket mera utrymme. Att bo i ett hus och ha en egen gårdsplan. Det känns fortfarande ofta overkligt att vi kan bo som vi gör. Att vi har så mycket utrymme att vi fortfarande inte lyckats inreda det så att det inte ekar i vardagsrummet.
Jag älskar att ha bärbuskar på gården. Jag älskar att vi igår planterade havtornsbuskar på gården. Agens gick omkring och sa "plantera, plantera" och "Tänk!" (efter att jag sagt "Tänk om vi får havtornsbär på egen gård!). Jag älskar att hon om bara nåt år kan springa omkring på vår gård själv, springa till lekparken som finns 50 meter bort, till vänner på gatan.
Jag njuter av korta avstånd. Att man kommer sig överallt på några minuter. Men jag längtar efter att gå mera. Nu har mitt gående varit så begränsat (igen av foglossningen). Jag hoppas verkligen att jag ska lyckas bryta ovanan att köra så mycket bil och istället gå mera sen då jag kan röra mig som en normal människa igen. Avstånden och bilköerna i Helsingfors är en av de saker som jag verkligen inte saknar. Jag vill aldrig igen sätta drygt 2h om dagen på att åka till och från jobbet, vilket jag gjorde "som värst".
Jag älskar att vi har möjlighet att jobba mindre och ha mera tid för barn och familj än vad vi skulle ha haft om vi bodde kvar i Helsingfors. Av olika orsaker är det jag som stannat hemma hittills men planen är att Frank ska vara hemma mera framöver och jag jobba. Vi behöver inte arbeta som galningar för att få ekonomin att gå ihop. Det känns enormt skönt. 

Saknar jag Helsingfors? Absolut! Jag saknar syskonen, vänner, pulsen, underbart vackra Tali, musikleken, kollektivtrafiken, några köpcentrum (faktiskt). Helsingfors känns fortsättningsvis som hemma men jag har nog börjat känna att det här nog blir mitt hem också. Så småningom.

Nu känns det lite som att det här blev ett riktigt negativt inlägg och flytten mest bara känns skit. Men så är det inte. Jag tror verkligen att vi fattade det rätta beslutet för oss och jag tror att jag kommer att börja trivas. Men jag sticker inte under stolen med att det ÄR en enorm förändring och eftersom jag ju verkligen trivdes bra i Helsingfors så är det en omställning som tar tid. Tyvärr kan man inte få allt här i livet men det är ju upp till en själv att ta vara på och uppskatta det man har just nu. Det blev många fina år i Helsingfors och jag känner nog att jag verkligen njutit av de bra sakerna där. Nu är det dags att ta vara på allt det positiva här.

9 kommentarer:

 1. sakta men säkert e väl orden som gäller. Hoppas du sku få de lite lättare att vara snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, skynda långsamt :) Det är ju en stor förändring så det måste ju få ta sin tid.

   Radera
 2. Fin att läsa om dina känslor kring flytten, en annan bort/tillbakaflyttare som man är. Känner igen mig i mycket så där allmänt o det har varit alldeles förbaskat tungt, jo, men själv känner jag att det nu, efter sex veckor, skett en skiftning. Som om livets tyngdpunkt åkt en bit bort från södra Finland liksom, att vardagen inte längre är fylld av en inre protest över att allt är fel, till ett någonslags lugn.
  Re: det där med att flytta till en stad man själv tidigare kallat "hem" och där det finns släkt etc: det har också sina nackdelar. För det är ju inte samma stad längre, och det tar tid att först komma över de där överromantiserade bilderna och minnena man lagrat på sig under åren. Man måste ändå börja om från början, hur bekanta gatorna än i princip är, och det har först känts väldigt konfunderande och tungt. För jag landade ju inte i Kokkola á la 2013 så där mentalt, utan i Kokkola á la 2002, typ. Och släkten... skamset erkänner jag att jag fortfarande inte hunnit träffa mummu, faster eller kusiner... Vardagen slukar upp en och tiden bara rusar iväg. Så jag har gått o funderat att det kunde ha varit lättare att börja om i en stad som är ny, som man inte har några starkare tidigare band till, :).

  Lycka till med den fortsatta justeringen, gläds med er åt framstegen o att ni känner er alltmer hemma, :).

  SvaraRadera
 3. Argh, skrev precis ett långt svar som försvann.

  Vid närmare eftertanke så kan jag ändå tänka mig att det inte alls är speciellt enkelt och okomplicerat att flytta tillbaka till sin hemstad efter många år. Tvärtom kanske ännu svårare att stiga in i en bekant miljö men där man inte längre har den roll man en gång hade. Man bär säkerligen med sig förhoppningar och förväntningar om hur saker och ting ska vara baserat på minnen av hur det tidigare varit. Inte alls klart att det mera stämmer överens med verkligheten.
  Så jo, på många sätt kan det nog vara lättare att börja om på ett nytt ställe där man i princip får börja om utan varken minnen eller historia. Båda alternativen tunga på sina sätt.

  Lycka till du också! Jag tror hårt på att vi båda kommer att trivas så småningom. Det får ta sin tid och jag tror det är viktigt att man tillåter sig känna precis vad man känner. Ibland känner jag nämligen att jag alltid borde svara glatt "bra" då folk frågar hur vi trivs i nya hemmet och staden. Att det är det svaret folk förväntar sig. Men det känns inte alltid bra och det är helt okej det också. Tror att det kommer kännas bättre i längden om jag tillåter mig att känna efter då det känns mindre bra också- och också säga det högt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj shit vilket svammel det blev. Hoppas du följde mig i en del av tankegångarna iallafall :)

   Radera
  2. Jo, följde med fint, :). Samma sak har jag tänkt på, då folk lättsamt frågar hur det går. Det finns inget tydligt svar ens. För inte är det skit (eller jo, emellanåt), men inte är det tjohejsan heller. Det är en sån mellanvärld man befinner sig i att man liksom bara står där o säger ett "tjaa....".
   Men det blir alltmer positivt, dag för dag, och det får man glädjas åt, :).

   Radera
 4. Är ni i den senare färgbadsgruppen? Tycker Agnes om det? Jag är med min dotter född i december i fjol i den tidigare gruppen, hon tycker hittills det är roligast att provsmaka allt :) Vi väntar ocskå tillökning i maj/juni nästa år så du får gärna dela med dej av bra tips på att få vardagen att funka med 2 små sen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi är med i den senare gruppen. Vi har varit två gånger nu och fram till slutet av den andra gången så tänkte jag att "nä, hit går vi inte igen": Orsaken var att hon inte alls verkade intresserad av målandet. Hon har tyckt att det varit roligt i början då de fixat med tyger/bollar/ballonger/annat roligt att titta på och upptäcka men sen då de ska börja måla på stort gemensamt papper har hon inte velat röra i det utan sprungit mot dörren och sagt "åka hem". Så vid den gemensamma målningen har hon fortfarande inte deltagit annat än att hon satt i handen en gång, tittade på den och sa "tvätta". MEN senast då de sen mot slutet målade egna teckningar med fingerfärg få "lossande" det plötsligt och hon satt i båda händerna och ville måla hur mycket och länge som helst. Vi tog med teckningen hem och nu visar hon den stolt till alla som kommer på besök och berättat att hon målat den på färgbad :) Så ser med nyfikenhet fram emot nästa onsdag för att se hur hon kommer att bete sig då. Tycket hon att det är skoj fortsätter vi men om hon ingen verkar ointresserad hoppar vi nog av eftersom hela poängen ju är att hon ska tycka att det är skoj.
   Spännande tider för er också med en ny liten på kommande. Ska absolut dela med mig av hur vardagen börjar löpa med två.

   Radera
 5. Lustigt hur olika alla barn reagerar på färgbad, vår dotter har inte heller fastnat för att klotta med färger men hon gillar också bollarna/tygerna osv. Men kanske det tar sig vartefter... :) Lycka till med resten av graviditeten! Du skriver en intressant blogg :)

  SvaraRadera