måndag 26 maj 2014

Mamma-mage och navelbråck

Då det kommer till träning efter graviditeten har jag verkligen försökt att skynda långsamt. Varit noga med att först träna muskelkontakt, hitta och långsamt stärka djupa muskulaturen som minsann har varit med om stora påfrestningar de tre senaste åren.
Jag har långt följt råden i Olga Rönnbergs bok. Och tränar fortfarande styrka enligt hennes upplägg. Tycker att det har fungerat bra så här långt. Eller, rätt så bra. För några veckor sedan insåg jag, mha fysioterapeuten som instruerar folkhälsans mamma-jumppa, att min bindväv inte har återhämtat sig. De som vet hur man testar om man har delade magmuskler vet att man ofta talar om att man ska känna efter hur bred och lång delningen (eller avsaknad av delning) är. Mina ytliga magmuskler är knappt alls delade vid detta test. Jag har ändå haft på känn att magen inte alls återhämtat sig så bra som den enligt detta test gjort. Nå, det som gått mig förbi är ju att även djupet vid linea alba bör testas för att kolla bindvävnadens återhämtning. I mig kan man föra fingrarna rätt djupt vilket alltså betyder att bindväven är slapp.
Nå, träna bindväv kan man ju inte utan den behöver tid. Förhoppningsvis återhämtar den sig mycket ännu. Det jag däremot måste vara ännu mera noggrann med är att inte träna magmusklerna för hårt för fort eftersom det kan bromsa eller till och med förvärra återhämtningen. Nu har jag bestämt mig för att gå back to basics då det gäller mag-övningar och vara ännu mera nitisk gällande tekniken. Det ska vara full fokus och kvalitet på övningarna.
Hittade faktiskt en app som heter mamma-mage som verkar super. (Även nätsidan, mammamage.se , är informativ och bra) Det är meningen att man ska kunna börja träna enligt den direkt efter förlossningen så de första övningarna känns kanske lite väl basic. Men må så vara. Nu tar jag det från början igen och är riktigt, riktigt petnoga.

En orsak till att jag försöker vara extra försiktig och noggrann då det gäller träningen av magen är att jag fick navelbråck efter min första graviditet. Och det har blivit värre efter senaste graviditet. Navelbråck kan man inte träna bort utan det måste korrigeras kirurgiskt. Jag gör dock mitt allra bästa nu för att det inte ska växa ytterligare utan hållas som det är tills jag förhoppningsvis opererar det i framtiden. Min läkare i Helsingfors hade redan konsulterat en kirurg och jag hade fått operera bråcket där. Då jag tog upp saken med läkaren i Jakobstad såg hon frågande på mig och sa att hon aldrig konsulterat någon gällande navelbråck och aldrig varit med om att det skulle opereras överhuvudtaget. Så, får se om det blir att fixa det privat senare i nåt skede.






9 kommentarer:

  1. Alltså står ditt bråck utåt eller ser naveln bara stor å " slapp" ut? Ja ha alltid varit nöjd över min söta navel. Idag ser min ut som ett ballerinakex, jäkligt charmigt. Ha faktiskt int heller hört om någon som fixat naveln efter graviditeter. Själv ha ja no bara inställt mej på att min jelly belly ska få va så här 6ig. Men kanske man kunde fixa till kexet. / jonna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det står utåt ovanför naveln. Fascian har alltså gett vika. Det är också sjukt och ömt, vilket det inte varit tidigare. Bråcket kan också bli större uppåt så att utbuktningen blir högre vilket jag inte precis är så pigg på. Ett större bråck skulle ju också innebär ett större ingrepp om det skulle bli till det.
      Skulle nog inte operera bara pga utseendet. Det finns ju alltid risker med alla ingrepp. Jag bryr mig inte så fasligt om att den står ut och ser knäpp ut. Måst nästan sätta upp bild så du och ni får se på putet ;P

      Radera
  2. Det är riktigt bra att du tar upp detta med magmuskelträning efter graviditet och tack för att du ger tips om var på nätet man hittar riktig information om ämnet. Svårt för en icke-fysioterapeut/-sjukskötare/-läkare/-barnmorska att vet hur man på riktigt får och ska träna efter förlossningen. Dessutom svårt att veta vilken "efter förlossning -jumpa" som tränar en på rätt sätt. Läkaren på eftergranskningen sa ju inget innan man själv frågade och då sa hon att träna bara vad som helst, så länge det inte tar ont. Men vad jag nu förstått kan man ställa till med problem för sig om man tränar på fel sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker själv också att det är ganska svårt det här, speciellt då man-som jag sjäv- har en hel del extra problem med foglossning och svag bukhinna.
      Och ja, på eftergranskningarna har jag nog inte fått nån vettig info eller vägledning alls då det kommer till träning. Tror det enda läkaren sa senaste gången var att komma ihåg att fortsätta knipa.
      Jag ska fortsätta researcha själv och tipsar mera om jag hittar nåt jag tycker verkar vettigt och kan vara till nytta för andra. Mamma-mage sidan och appen tycker jag faktiskt bara mer och mer om. Känns verkligen som information som alla gravida/nyförlösta borde läsa. Gällande övningarna så har jag inte hunnit igenom alla nivåer ännu eftersom jag legat febersjuk i flera dagar och blev lång paus men hittills verkar övningarna verkligen bra och trygga för alla att genomföra.

      Radera
  3. Hur vet man hur djupt fingret ska gå då man testar delningen? Jag får ett finger mellan mina magmuskler och klämmer jag efter rejält så får jag fingret kanske 2-2,5 cm ner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte svara på den frågan för jag vet inte hur djup/grund delning som kan räknas som "normalt". Som jag kommenterade i din blogg så har jag inte testat detta i mitt jobb så har inte erfarenhet av att testa annat än min egen mage (men jag funderar faktiskt på att fråga vänner om jag skulle få undersöka deras magar bara för intressets skull, haha!).
      Huvudsaken är egentligen att du ska känna bukhinnan då du testar djupet. Känna att det blir ett ordentligt motstånd, ett stopp. Fingrarna ska inte sjunka ner som i ett bottenlöst hål. Så kändes mitt mellanrum då vi testade tillsammans med fysioterapeuten- visst nådde fingrarna botten men ett mjukt botten, inget fast motstånd. Man kan väl säga att om bukhinnan dragit ihop sig bra ska den alltså ge ett bra motstånd, är den ännu mycket uttänjd ger den vika. Hjälper det dig alls?

      Radera
    2. Hittade precis en bra beskrivning av testen och hur man tolkar resultaten http://abhealer.se/sample-page/diastas-vad-ar/

      Radera
    3. Alltså ska man känna på samma ställe som man känner delningen?

      Radera
  4. Ja, kolla samma ställen som där du testar längd och bredd. För intressets skull kan du ju kolla hela vägen längs linea alba. Torde ge efter mest kring naveln.

    SvaraRadera