söndag 8 juni 2014

Plankan

Själv har jag tränat plankan mycket efter båda graviditeterna. Speciellt senaste. Jag är definitivt en av de som blivit plank-hjärntvättad och har tänkt att det är en trygg övning även ganska fort efter förlossningen. Just nu håller jag på och omvärderar plankan.
Läs det här så förstår du varför:

Edit: närmare funderingar och reflektioner om vad och hur jag tänker på kommande.

6 kommentarer:

 1. Det här är just det jag finner så frustrerande då man försöker läsa på om träning efter graviditeten. Vissa säger si och andra säger så. Försöker man följa alla rekommendationer så skulle man ju inte kunna göra i princip något. Så jag kör plankan, men tänker mycket på att hålla stark mage och genast det känns för tungt kör jag den på knäna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag håller själv på att få smått fel i huvudet här. Sitter och läser och läser och funderar och tänker över detta med post-träning. Eftersom jag sätter så mycket av min tid på träning och verkligen är mån om att träna rätt blir jag så otroligt frustrerad då jag märker att det jag trodde var bra träning kanske ändå var dålig för mig (som har en hel del problem som gör det hela ytterligare lite mera invecklat) Ska skriva mera i ett inlägg bara jag hinner.

   Radera
  2. Post gravid träning sku det stå.

   Radera
 2. Visst, det är en hel vetenskap det där. Intressant sådan! Tack för att du delar med dej av din del! Plankan är ju väldigt krävande på flera sätt, jag tycker den kräver både kroppskännedom, teoretisk kunskap, en viss styrka och korrekt utförande såklart. Jag tror inte heller att den för alla är den bästa övningen att göra.

  Jag kom i kontakt med dylik information som den du länkade till gällande plankan, minns inte var, efter att vi fått Freja och jag fick mej också en tankeställare då. Satsade på bäckenbottenträning, andnings- och pilatesövningar de första månaderna och började planka betydligt senare än efter dom två första förlossningarna. Jag kunde nog ha satsat ännu mera och framför allt intensivare på återhämtande träning men tålamodet svek så jag får väl hålla tummarna, köra på och upprätthålla den stabilitet som finns tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, plankan är ju nog en krävande övning men jag tänkte ändå aldrig att den kanske i värsta fall kunde förvärra en magmuskeldelning. Jag håller som bäst på och analyserar min egen träning och status på min egen mage (önskar sååå att nån med erfarenhet skulle kunna undersöka lite och bekräfta eller dementera mina egna fynd men vet inte riktigt vad det finns för experter inom det här området i trakten, kanske du vet?) Jag har på känn att mina ytliga magmuskler nog är överaktiva. Kontakt och aktivering av djupa musklerna fixar jag, inget problem. Men träna endast djupa utan att aktivera ytliga, det är en annan historia.
   En orsakat till varför jag nu försöker analysera extra mycket är att det känns som att min delning faktiskt har blivit värre istället för bättre. Och då trodde jag att jag hade tränat smart och med eftertanke....

   Om din delning läkt bra och aktiveringen av djupa muskulaturen sitter så ska det ju inte vara nåt problem att träna i princip vad som helst framöver. Stabiliteten ökar ju ändå utan specifik träning bara man har en bra grund att stå på så det låter som att du är på den bättre sidan. Bara att tuta och köra .

   Radera
  2. Nä tyvärr, jag känner inte till någon expert inom ämnet ifråga här i trakten. Kanske dom vet på sjukhuset eller hvc om man skulle fråga där.

   Radera