onsdag 13 januari 2016

Våra nya vänner


I slutet av året blev vi vänfamilj för en familj som kommit hit som kvotflyktingar från Syrien. Beslutet var ganska enkelt egentligen. Först funderade jag om vi har var som "krävs". Har vi nåt att ge och har vi tiden och orken. Men fort insåg jag att vi ju formar det efter hand utan att sätta så mycket krav eller press på det hela.
Jag tror att en av de viktigast sakerna är att de som kastas in i en helt ny kultur, främmande språk och system, är att få kontakt med helt vanliga typer. Som oss. Som kan introducera dem till andra vänner, göra saker tillsammans med, ge dem möjlighet ett med låg tröskel fråga saker av gälland kultur/byråkrati/etc. Förhoppningsvis hittar vi också människor som verkligen blir våra vänner också. Riktigt på riktigt.

Vi träffades senast idag hemma hos dem. De bjöd på fantastiskt god middag. Det handlar verkligen inte om att det bara är vi som "ger". Vi har fått lära oss och ta del av deras kultur och vanor. För att inte tala om goda mat.
Jag tycker att vi alla har ett ansvar att bidra till att forma det samhälle vi lever i. Jag menar inte att alla behöver bli vänfamilj men jag tycker att alla, ja alla, borde se till att lära känna flyktingar. Vi behöver lära känna varandra. Känner man ingen personligen är det alldeles för enkelt att ha fördomar och påverkas av all skrämselpropaganda man får läsa om var och varannan dag. De behöver också få känna sig välkomnade i vårt samhälle och ges möjligheten att delta och bidra i helt vanliga sammanhang.

9 kommentarer:

 1. Underbart, alldeles underbart! Härligt att höra att fast ni är inne i "ruuhkavuodet" tar er tid och ork att vara vänfamilj för flyktingar! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det ganska skönt att fokusera på nåt helt annat än oss själva mellan varven. Det ger perspektiv. Dessutom ger det ju så mycket också. Vi har träffat dem ett par gånger i månaden ungefär så det är ju egentligen inte alls speciellt tidskrävande. Sen har vi också en del kontakt via Facebook mellan gångerna vilket ju är ett super enkelt lätt att hålla kontakt och tipsa om aktiviteter i närheten de kan tänkas vara intresserade av.

   Radera
 2. Bra gjort! Ni är förebilder.

  SvaraRadera
 3. Hur blir man vänfamilj? Vill också!

  SvaraRadera
 4. Alltså ursäkta Sara! Jag trodde att jag hade svarat för länge sedan men det har tydligen skett nån miss.
  Vi gick vänfamiljskurs i jakobstad, ordnad av röda korset och socialen via vi blev tilldelade en vänfamilj, Mycket enkelt. Nu vet jag inte när det nästa gång kommer ordnas motsvarande kurs i trakten men det kan du ju kolla upp med röda korset. Alternativt ta kontakt med integrationskoordinatorn och höra hur läget ser ut just nu (kan skicka dig kontaktuppgifter om du vill?)

  SvaraRadera