onsdag 18 juli 2018

Vidar ett år!

Vidar blev 1år förra veckan. Ett år! Så fort det gått, det första året. Jättefort! Tiden går bara fortare och fortare för varje barn.
Samtidigt som jag är ganska sentimental och sörjer att vår sista bebis inte är en bebis mer så är det på många plan också skönt att han blir äldre. Det är ljuvligt att följa med hur han verkligen utvecklas till en egen individ men egna åsikter och intressen. En egen person. Förstås. Så självklart men ändå fascinerande.



Vidars strategiska mått som ettåring är 10,3kg och 76cm. Han går med stöd. Älskar att traska omkring med gåvag både inne och ute och han är stolt över att ha lärt sig att svänga själv. Han står pyttestunder utan stöd och jag tycker att han ännu är såpass i stabil i upprätt läge att jag gissar att det ännu kommer att ta ett bra tag innan han går utan stöd. Han klättrar uppåt på pallar och i trappor men tekniken att klättra ner igen utan att dyka har han ännu inte snajat.

Han är rätt ointresserad av mat och särskilt av att äta själv. Han vill helst bli matad och grimaserar ofta till vad som erbjuds. Han växer ju dock bra så vi försöker att inte stressa och hoppas på att matglädjen växer fram så småningom. Jag ammar honom ganska mycket och oftare har det blivit de senaste veckorna på grund av värmen och det har varit så praktiskt att amma närsomhelst han verkat lite törstig. Ungefär 2-6gånger dagtid men tyvärr ungefär lika många gånger även nattetid. Efter sommaren känner jag att det är dags att dra ner på amningen, speciellt få bort nattätandet.

Sover gör han, sedan nån vecka sedan, en gång om dagen. Oftast en lite för kort dagssömn på 40minuter men den har oftare blivit längre till 1,5 och till och  med 2h (en gång) så dagssömnen håller på att småningom stabiliseras till en lång lur. Jätteskönt att slippa natta många gånger och försöka planera tiderna kring flera dagslurer.
Somnar till natten gör han mellan 20 och 21. Ibland somnar han vid bröstet, ibland bredvid en förälder efter en hel del bök och krypande. Han har hittills sovit bredvid mig hela nätterna men den senaste veckan har vi inlett en ny rutin som innebär att han börjar natten i egen säng och får komma bredvid i nåt skede under natten. Det har lyckats sisådär. Om jag lyckats få honom att somna i egen säng har det gått rätt  bra och han har ätit första gången senare än om han ligger bredvid mig men att få insomningen i egen säng att lyckas är en knepigare historia. Men vi jobbar på det. Han äter alltså mellan 3 och 7 gånger varje natt och det börjar minsann kännas i min ork. Han vaknar glad mellan 7 och 8.
Och glad är han oftast även om han samtidigt har mycket temperament och en stark vilja. Han är social, hälsar högljutt på folk i affärer, på gator eller var han än befinner dig. Har älskar att greja med sina syskon och de avgudar fortfarande lillebror även om det inte alltid är helt enkelt nu då en av hans favoritsysselsättningar är att rasera. Vidar underhåller sig själv ganska långa stunder genom att upptäcka omgivningen, dra ut, dra ner, greja med skor, bläddra i böcker, ja sånt som ettåringar sysslar med. Han tycker om att köra omkring med fordon, speciellt en stor traktor, och härma motorljud. Att titta på bilder och läsa om djur är också intressant.

Vidar babblar mycket och säger ibland stavelser som klart går att koppla ihop med föremål som boll, tack, lampa, gräsklippare (mera ljudet då kanske, hehe), katt, plaska, boll, blomma, nejnej (kombinerat med skaka på huvudet), gris. Att härma olika ljud är också populärt och roligt.





Vidar är en kille med humor och är en riktig charmör. Han är rätt självständig och redan säker i sig själv men kommer med jämna mellanrum, främst på eget initiativ, och tankar gos och närhet. En fantastik härlig liten typ är han, Vidar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar