torsdag 20 oktober 2011

Salmiak

Man ska ju undvika lakrits och salmiak under graviditeten. Åtminstonde inte äta regelbundet och inte mera än 50gram/dag. Igår kväll blev jag grymt salmiaksugen och tänkte att lite salmiak kan jag nog äta eftersom mitt blodtryck är ok.
Dessutom kan man ju inte äta mycket av turkisk peber före man får ont i munnen. Trodde jag. Jag gjorde det stora misstaget att lämna påsen i köksskåpet och gå och hämta några godisar nu som då. Jag lyfte alltså inte upp påsen varje gång, vilket skulle gett mig en uppfattning om vikten på vad som fanns kvar. Efter ett tag tänkte jag att nu har jag nog ätit ca 50gram. Nu är det stopp.
I efterhand kollade jag, på nätet, upp det där med mängden men utöver mängden så läser jag plötsligt att det inte bara är pga blodtrycket som man ska undvika salmiak utan att glycyrrhizin eventuellt kan ge upphov till beteendestörningar hos barnet. Varför har ingen berättat det för en salmiakfreak tidigare?! Jag blev omedelbart orolig och var tvungen att väga den kvarvarande salmiaken. Knappt 40gram sa köksvågen. 40gram!! påsen vägde ursprungligen 150gram! jag som trodde mig ha ätit 50 gram hade gladeligen knaprat i mig 100gram (Frank hjälpte till med ca 10).
Nu blir det med all säkerhet salmiakstopp för resten av tiden och så får vi hoppas att denna engångsföreteelse inte var så farlig trots allt. Men usch så jag ångrar att jag inte gick in och läste lite mera FÖRE. Om jag förstått att det inte bara är för blodtryckets skull det ska undvikas hade jag låtit bli att äta överhuvudtaget.

5 kommentarer:

 1. mm.. men vad är 50gram salmiak?
  Äter du 100 gram Turkisk peber så är det 72gram socker. Det ger 28gram som innehåller ammoniumklorid, lakritsextrakt, salt, veg. olja, aromer och färgämne i olika mängder.

  Jag tror helt enkelt bara inte på deras rekommendationer som vetenskap. Tror mer att de kollat upp vad en ask Sisu väger och bestämt att som gravid ska man inte äta mer än två askar Sisu per dag.

  SvaraRadera
 2. Nåjo, i och för sig. Detdär med 50 gram är ju relativt, speciellt då det framställs sådär. Dessutom är forskningen lite luddig gällande det där med hur mycket som skulle krävas för att "få till stånd" beteendestörningar. Det känns nog som att risken är ytterst minimal. Men helst vill man inte ta några risker överhuvudtaget. Tack iallafall för kommentaren, det lugnade mina moderliga nerver lite :)

  SvaraRadera
 3. Ta det lugnt, det är ingen fara. Ditt barn tar nog inte skada av att du äter salmiak el. lakrits nu som då. Värre tror jag nog det är med gravida som tycker det är helt ok att dricka alkohol under graviditeten. Bebisen får ju nästan samma mängd alkohol i sig då och det är definitivt inte bra för barnet.

  Så njut du av lite salmiak ibland.

  kram
  y

  SvaraRadera
 4. Tack för de lugnande orden. Man blir ju så lätt orolig, vill ju göra allt för att babyn ska må bra och absolut inte göra nåt som eventuellt kan skada.
  Sist och slutligen var det nu kanske inte så farligt och måhända unnar jag mig ännu nån salmiak eller två de närmaste månaderna men såna mängder som jag åt igår låter jag helt klart bli.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Det är säkert lugnt! Det hör ju till den finska folksjälen att växa upp med lite salmiak. Det är raka motsatsen till http://salmiyuck.com !

  SvaraRadera