måndag 6 februari 2012

Nätterna

Tösen på just över veckan har visat sig ha temperament minsann. Får hon inte bröst inom ett par minuter efter att hon vaknat blir det minsann en skrikfest man inte kan missa. Skrikfest hade vi även från klockan 00 till 5 inatt, orsak troligen magknip. Förhoppningsvis på grund av att jag åt en chilistark middag igår. Vi håller tummarna att det inte blir en vana iallafall. En riktgit bra natt har vi haft så här långt då hon har vaknat 3 gånger och somnat nästan genast efter att hon fått mat. Resten av nätterna har det nog blivit nån timme av kånkande, vaggande för att få lillan att komma till ro.
Jag känner mig mycket välkomnad till världen som spädbarnsförälder.

Nu sover lillstumpan och jag ska också försöka sova lite. Frank har börjat jobba idag så det gäller att planera in wc-besök och matintag noga de stunder hon sover men även försöka sova lite själv då man får chansen.

Hörni mammor och pappor, ge mig gärna era bästa tips och trix (gällande alltmöjligt spädbarnstids-relaterat) ni kommit fram till då barnen varit riktigt små.

Edit: But don´t get me wrong, hon är alldeles underbar vår lilla tös. Aldrig har jag varit med om nåt som kunde jämföras med denna kärlek. Hon är fantastisk, ett litet underverk.

6 kommentarer:

  1. Så härligt med en liten snusande baby :) Jag minns så väl tiden då Liam var så där liten, men samtidgit minns jag inget :/ Hoppas liten blir bättre i magen, troligtvis den chilistarka maten som var problemet, Litens lilla mage gillar nog inte starka kryddor.
    Ett hett tips jag skall ge er är en sovpåse! Har ni en sådan? Den är så bra och barnet sover som en stock! Baserat på min stora forskning på ett barn :)
    Må gott!

    SvaraRadera
  2. Oj jestas...jaa-a..så där är det då! :) undvik stark mat framöver kanske...sen är nog mitt bästa tips med första barnet att sova när hon sover! Man vill så gärna vara duktig och få undan en massa hushållssysslor, men strunta i dom tills Frank kommer hem. Din vila är ack så viktig. Jag saknar så den tiden när man kunde lägga sig ner och sova bredvid den lilla, det går inte mer när man har en energisk 3-åring också.

    Sen brukade jag tänka när jag va helt uppgiven på z som bara ville vara vid bröstet att han har ju faktiskt varit fast i mig i 9 månader, inte så konstigt att de vill vara nära sen då de kommit ut också. Men jag vet också hur frustrerande det blir ibland....men vet du, det går jättesnabbt så är det över....det kan bra hända att hon tar tutt ännu, hon är så liten än... kämpa på med allt....kram!

    SvaraRadera
  3. Mitt tips måste nog bli att ni inte ska vara rädda för att begära avlastning. Inte kanske ännu, men om ngn månad kanske. Jag har två barn och är fortfarande hemskt dålig på det. Fråga hjälp med fönstertvätt, städning, matlagning, vad som helst OM spädbarnstiden börjar kännas övermäktig!

    Grattis till er! :-)

    SvaraRadera
  4. Vi har vår lille att sova i vagnens "korg" i spjälsängen. Där sover han mycket bättre än i spjälsängen, korgen som är mindre ger honom trygghet då den omsluter honom och han kan känna gränserna. Cuplaton är bra för den lilles mage.

    Hos oss förbrukar vi annars tygtrasor i mängder! De är så behändiga att ha som underlag på skötbord, vid amning, när han spyttar..

    SvaraRadera
  5. Sone var också en riktigt skrik-bebis efter mat. Då han var 6 veckor gammal och var inne på sjukhus en vecka för RS-viruset så tyckte dom även på sjukhuset att han är väldigt "mån" om att få direkt mat då han vaknar... :)
    Medan dottern var nöjd för det mesta och kunde gott vänta en stund på mat...
    Bästa rådet jag också ger är att sova då hon sover. Då har man gott med energi att mata på natten också.
    Men man glömmer nog fort alla tips och trix som någon redan sagt här. Otroligt fort.

    SvaraRadera
  6. Vi har ju haft en skrikfest som heter duga med vår lille Luie. Inför de kommande 10 ungarna så tänker jag ta vagnen till hjälp ifall nätterna skulle bli lika oroliga som vi haft det. För vi bar ju L. i det oändliga och skakade honom i mjukliften. Så här i efterhand tror jag ju att de monotona rörelsemönstret även går att upprepas i vagnen (vilket borde vara lättare). Efter 3 månader konstaterade jag att jag inte haft tillräckligt med mjölk åt L. Var osäker eftersom jag inte kände att mjölken rann till vid varje amning. Babyn BORDE vara nöjd om du ammat, bytt och socialiserat en stund. Jag önskar att jag tidigare skulle prövat med lite ersättning så skulle jag ha märkt att han fått för lite. Men nej,nej, det rekommenderades verkligen inte här i Vasa. Tror så här i efterhand att många tar fel på hunger och magknip. Hörru, lycka till. Håller med tidigare kommentarer om att efter nån tid fixa lite avlastning så du och Frank kan typ åka ut och äta. /Jonna

    SvaraRadera