söndag 11 mars 2012

Bebis-guide

Nu vill jag veta, hur gör ni, som har barn, för att natta era bebisar? Som jag skrivit tidigare så är det otroligt svårt att få vår tös att sova i egen säng. Hon somnar alltid i famnen (alternativt i vagnen på dagen) men att sätta ner henne är nästintill en omöjlighet. Hon vaknar inom några minuter och börjar storgråta. Detta innebär i praktiken att nattsömnen oftast inleds med att hon ammas i liggande ställning. Såhär kan vi ju inte ha det i all framtid och dessutom tycker jag att hon åtminstone borde inleda natten i egen säng.
Vad har ni för nattningsknep? och när borde ett barn kunna lära sig att somna själv? alltså att det läggs ner i sängen vaket och lär sig att hitta sömnen utan att vara i famnen eller amma sig till sömns.

Lillpluttan fyller 6 veckor idag. På nätet läste jag att man nu eventuellt kan börja märka att bebisen sover vissa tider varje dag. Hos oss har vi absolut inga rutiner what so ever. Hon är oftast vaken 1-2h i taget och sover sen kring 30min och 1 timme, i vagnen sover hon upp till 3h och därför försöker jag gå ut på en långpromenad varje dag ungefär samma tid varje dag (före promenaden försöker jag få till lite förmiddagsjumppa på golvet- jumppa och spratel för Agnes alltså). Fram till ca en vecka sedan åt hon med ganska exakt 2h mellanrum. Nu är det inte mera nåt system på ätandet utan det kan gå allt mellan 1-3h (några nätter den senaste tiden har det till och med varit 4h mellan två mål! yey) . Idag har hon tex ätit alla mål med 1h mellanrum. Dagar som dessa känns det nästan onödigt att sätta undan brösten mellan varven.
När började ni få tydliga rutiner i vardagen?

Kanske är det alldeles för tidigt att ens tänka på rutiner gällande sovande och ätande. Eller? Jag känner mig åter igen ganska villrådig och önskar att det medföljt en användarhandbok med Agnes.

9 kommentarer:

 1. Va ql Linn att d ibland e längre mellan amningarna och att ni åxå kan få henne att sov upp ti 3 timmar. D e no bara att kom ihåg att glädjas åt d som går "hemåt". Nå..., du vet ju lite hu vi ha haft d... Alltså vid ca.6 månader fick vi något som överhuvudtaget kan kallas för rutiner (vilket glädje bud!). Hang on!
  Gällande nattningen; använder Agnes napp? Brukar du typ lind in henne i nån filt eller liknande då du ammar? D här med nattningen har jag förstått genom vår mammagrupp är otroligt individuellt. Vi har babysar som fortfarande vid 8 månader ligger bredvid mamma fastsugen med tissen som napp och de som från 3 månader sovit utan problem i eget rum. Så otroligt individuellt åxå där.
  All lycka! /Jonna

  SvaraRadera
 2. Hejs, har själv int ännu så mycke erfarenhet heller:) men här ammar ja ganska så samma rytm 2-3 h mellanrum. Lyx ifall Agnes ammar ibland mellan 4 h, babyn har så att säga tankkauskausin vi tre - sex veckor, å sen vi tre mån, kommer int exakt ihåg, men de kan vara att hon så att såga tankar nu:) Elliot tanka vi tre veckor, fast i brösten hela tiden kändes det som:) nu ren lite lugnare, han blir 5 v. på tisda:) när Agnes sover bra i vagnen på dagen- ha ni prova vagnen inne? E sover nog hela tiden i egen säng i en rottingkorg breve mej- huvudändan lite höjd i sin egen säng, annars slipper mjölken att komma lite upp tillbaka:(
  Men rutiner ska du int stressa me, jag tror im du fortsätter så att säga me samma aak som du gjort hittils, vagnpromenad samma tid etc. så bildas det så småningom rutin åt Agnes:)
  Min en väninna sa åt mig att kom ihåg att allt som sker är en fas som inte varar sÅ länge, detta hjälper iaf mig med vissa saker just spec. gällande ammande, att de hittas en rytm förr eller senare;) får vi hoppas:)
  - marika

  SvaraRadera
 3. Jag ville också snabbt ha rutiner på dagen. Men det tog nog till 4 månader före vi hade det. Tror det blev lättare då jag slutade amma och matandet blev mera regelbundet. Men nog blir ju matandet regelbundet också fast man ammar.

  SvaraRadera
 4. När vår lilla var i den åldern så somnade hon vid bröstet, sedan lyfte jag henne försiktigt i egen säng. Vid 6-7 mån så avvänjde jag henne med det genom att amma i vardagsrummet ist och ge några ml ersättning i flaska i egen säng om hon inte ville somna själv. För mig var det viktigast att få bort bröstet vid sängdags. Nu med nästa barn skall jag försöka att inte få samma rutin, utan att det skall somna utan bröst, men man vet ju inte hur det barnet blir heller..
  Rutiner fick vi vid 1 mån ungefär. Jag började helt enkelt göra saker (vagnpromenad = dagsömn, amning osv) vid ungefär samma tider varje dag. Eller åtminstone i samma ordning. Allt faller nog på plats snart, lycka till :)

  SvaraRadera
 5. Ojoj, det här med sömn och amning kan man tala om hur länge som helst. Och lätt är det inte.

  Vår Molly är nu 3,5 månader och äter fortfarande ofta, allt mellan 1 och 3 timmes mellanrum dagtid. Nattetid äter hon dock bara 1-2 gånger och kan sova upp till 8 timmar utan mat. Lyx. Jag har svårt att veta när hon är hungrig, tycker hon suger på fingrarna hela tiden och hon skriker inte efter mat utan blir mest lite gnällig. Hon skriker heller aldrig på natten, utan blir lite gnällig och orolig bara.

  Jag har gjort så att jag ammar henne sista gången för natten i sovrummet på sängen, liggandes eller sittandes. Hon är inrullad i sitt täcke så sen då jag lägger henne i sin egen säng så hålls hon varm (inget kallt lakan som hon läggs ner på alltså). Men jag minns att detta inte fungerade genast, utan de första veckorna sov hon med oss i sängen. Sen plötsligt bara fungerade det, utan att jag gjorde ngt extra. Som sovrutin har vi också en mjukis-speldosa som jag spelar åt henne efter att hon ammats, vi spelar den bara då, så hon kopplar ihop det med natten tror jag jag. :)

  Dom ändras så mycket hela tiden, jag minns att M i början somnade först vid 23, sen blev det till 22 och till 21 och nu somnar hon redan kl.20. Det bara blev så. Rutiner har hon egentligen haft redan sedan hon var 2 månader tycker jag. Men inget jag egentligen strävat efter utan hon har format dem själv. Sen har jag mest bara stärkt dem då jag märkte att hon t.ex. sover länge mitt på dagen, så då är det då jag gått ut med henne, så sover hon 2-3h. På förmiddagen sover hon ca40 min, också om jag skulle gå ut. Hon verkar ha en inbyggd klocka.

  Oj vad långt det blev, märker jag nu :) Och så vet jag ju inte om det var till ngn hjälp, bebisar är ju så olika. Amningen tycker jag att jag slutade stressa med då jag slutade titta på klockan. Stor skillnad om hon äter varje timme liksom. Om hon äter är hon väl hungrig. HEllre det än en skrikande bebis.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Vilda fick nog rutiner på dagen senare än Birk, han har nu ren vid tre månader ordentliga rutiner tycker jag. Nu med två små så är det viktigt med mat- och sovklocka tycker jag, annars blir det lätt kaos. Birk sover tre turer per dag, en kortare på ca en timme på förmiddagen och kvällen och en längre på ca tre timmar på eftermiddagen. Sen tycker jag han äter ständigt under sin vakna tid. Han äter ändå bara 1-2 gånger per natt tack och lov.

  Vilda alias natt-terroristen somnade vid bröstet eller i famnen så länge jag ammade henne, till åtta månader. Sen somnade hon med flaska eller i famnen fram till ett års ålder. Vi fick bort flaskan och fick henne att somna i vår säng med en vuxen bredvid sej vid ett år och så somnar hon fortsättningsvis. Inte ensam. Hon hade heller inte sovit en enda hel natt innan hon var ett och ett halvt, men nu gör hon det. Det kom med storasyster rollen, heh.

  Försöker nu att inte amma Birk till sömn utan amma, sätta ner i sängen och försöka få honom att kommma till ro med lite klappande och vyssjande och stoppa tutten i munnen metod. Går ibland bättre och ibland sämre, han sover hur som helst nu bättre än vad Vilda gjorde.

  Det är ju en hel vetenskap det här med barn. Vi kör ändå ganska långt enligt metoden gör som det funkar bäst för tillfället och är enklast trots att det inte alltid är det som rekommenderas i skrifterna. Det gäller att pröva sej fram och försöka hitta rätta knepen för jusst det egna barnet. Sen kan man räkna med att knepen inte alltid funkar och man måste hitta nya och nya och nya...

  Lycka till, det blir suveränt.

  SvaraRadera
 7. Vår flicka är ju nästan lika gammal som er och vår vardag ser ganska lika ut. Kan inte säga att vi har några riktiga rutiner ännu.

  Hittills somnar tösen enbart i famnen eller om man ligger och ammar. Oftast kan man sedan lägga henne i hennes egen säng, men igår fick hon för sig att alltid vakna när hon lades ner så jag hoppas inte hon tänker börja få problem med det. Någon enstaka gång kan hon somna om i sängen för sig själv.

  Nattsömnen brukar hon oftast få genom att somna i famnen på soffan och så lägger vi henne i sängen. Hon sover i den hårda "sängdelen" till vagnen så vi kan ha den i vardagsrummet på dagen och så bär vi henne i den till sovrummet på natten. Enda rutinen är väl att hon brukar somna ganska samma tid varje kväll.


  Amningen har också blivit oregelbunden. Förut ammade hon 10 minuter med tre timmars mellanrum på dagen och 2-4 timmars mellanrum på natten. Nu känns det som hon är hungrig konstant och ibland kan hon amma upp till en timme!

  Jag gör egentligen inget ännu för att få rutin. Tänkte att det får nog gå en månad ännu, men inte vet jag om jag är helt idiotisk som tänker låta det gå så.

  SvaraRadera
 8. Låt henne somna som hon vill när hon ännu är så liten. Tids nog lär de sig nog att somna själva...det är inte längesen hon var med dig 24/7 i magen....:) kram, /Maria A

  SvaraRadera
 9. Mio började vi genast från början att sätta i sängen när det var sovdags och där somnade han. Sen har det gått upp och ner. Ibland somnar han ensam, ibland genast efter kvällsflaskan, ibland efter en stunds härjande och ibland i pappas famn framför tv:n. Tror det är bäst att bara chilla och inte stressa över rutiner, de kommer tids nog. Och sen ändras de och blir till andra rutiner. När det är första barnet har man ju den lyxen att man kan följa bebens signaler, så det är väl enklast så. Så olika för alla dessutom.

  SvaraRadera