torsdag 21 juni 2012

Regression

Vi har tydligen nån sorts regression på gång här. I ca två veckor harjag varit så gald över att hon ätit mycket och bra. Ja, för första gången under hennes livstid så har hon oftast ätit från båda brösten under samma måltid istället för bara den ena. Hon har således också hållit sig mätt dryt 3h. Detta gjorde att jag inte tyckte att det att hon börjat flaskvägra var en så stor katastrof utan var helt enkelt så glad över framgången med ätandet sådär annars så att det helt klart övervägde det negativa med att flaskätandet slutat funka. Det borde jag tydligen inte ha varit för nu har vi nån typ av matvägran igen. Eller rättare sagt vägran att äta från vänstra sidan och börjar också ofta skrika då hon äter från högra. Jag får fnatt och fattar ingenting. Just ju, i denna stund, är jag riktigt trött på allt amnings och matkrångel! Jag hade planerat att helamma till 6 månader och därefter delamma till cirka året om det skulle funka men nu börjar jag nästan tänka om. Det tar otroligt på krafterna och humöret att ha en bebis som hysseskriker varje gång det ska ätas.
Det känns som att jag borde förstå, kunna lista ut vad som är problemet men jag förstår verkligen inte. Det gör i sin tur att jag känner mig som en riktigt usel morsa i det här avseendet. Det känns som att jag vi det här laget borde kunna läsa av henne och hennes signaler såpass bra att jag skulle veta vad som är på gång.

Edit: "Riktigt uslig morsa" var kanske dagens överdrift men roligt känns det definitivt inte.

Edit2:  Jag skrev nog lite fel gällande det där att helamma inser jag nu eftersom det ju betyder att man inte alls ger någonting annat än modersmjök. Agnes har nog fått ersättning några gånger och vi började också med smakprov för 1,5 veckor sedan. Jag tänkte mera som så att hon i princip får hela sitt energibehov täckt av modersmjölken då hon knappt sväljer nåt av de små skedar smakprov hon får. Jag hade alltså missförstått vad som riktigt menas med att helamma. My bad.

6 kommentarer:

 1. Hej! Först en styrkekram! Du är verkligen ingen dålig morsa. Problemen Känns igen på den här fronten! Hugo har ätit bra vid brösten ända tills för ca 2 veckor sedan. Nu tar han en slurk och så gråter han, gnäller och tycker att det helt enkelt inte är bra. Ena orsaken är säkert att jag äntligen lyckats få bort bröstgummit som varit vårt 'stora' bekymmer. Men det som nog är den största orsaken är tänder. Han håller på att få tänder. Han dreglar nästan inget, men för in händerna och fingrarna mest hela tiden och ibland är han otroligt frustrerad och arg. Och samma gäller sovandet. Han skriker inte så mycket, men bökar på rätt länge innan han kommer till ro. Han vaknar också oftare på natten, men jag försöker att inte ge mat flera gånger än vid halv fem tiden, precis som hittills.

  Jag hade också tänkt helamma till 6 mån men har börjat tänka om, mest pga att han inte får i sig tillräckligt med mjölk då det är så jobbigt att suga. Har nu 3 kvällar i rad gett extra, och han slukar det, vilket tyder på att han inte riktigt får i sig vad han behöver. Så funderar seriöst på lite smakprov fr.o.m nästa vecka om det fortsätter så här. 4 mån och 2 veckor helamning är inte så dåligt det heller...

  Så håll ut! Tror det är tänder på kommande för lilla Agnes och det är allt annat angenämt då man ska suga....

  SvaraRadera
 2. Linn, jag vet exakt den där känslan. Och du ska komma på att det är verkligen inget fel på dig eller att du har för lite mjölk!
  Bebisar kan vägra bröstet av många olika saker. Men det blir bättre. Håll ut ifall du vill amma ännu. Med G hade jag ju stora problem, han började "bråka" med amningen redan före 3 månader och det höll i tills första tanden kom upp. Sen efter det börja han mittiallt tycka jätte mycket om att amma och sen ammade jag ju honom till 1 år 1 månad. Trots att jag tänkt ge upp hela amnningen vid 3 månader.

  Nu med A så har vi också lite strul med amningen mellan varven, å jag märker det är värre nu då tänderna kliar eller bråkar. Hon äter med 4 timmars mellanrum ibland går det 5 timmar och jag försöker inte amma henne däremellan eftersom då totalvägrar hon. Har märkt att det oftast går lättare att amma henne om jag står eller går och sen om hon är trött. Vänstra bröstet har hon inte ätit från på över 1½ månad, endast nattetid kan jag få lurat henne att ta det :).

  Försök att inte ta stress med amningen. Hon kommer nog att äta då hon är hungrig och kommer att vilja amma mer igen. 4-5 månaders bebisar är också extra känsliga för allt runtomkring dem och så är det så mycket som sker i utvecklingen vilket också kan göra att matlusten för tillfället är sämre.

  Ett till tips ifall det är tänderna som verkar bråka så kan man stryka på lite flytande burana eller panadol på tandköttet en stund före man ska amma. Det lindrar ifall tandköttet är sjukt och kliar.

  kram
  y

  SvaraRadera
 3. oj, märkte att jag skrev fel här ovan. Menar du ska "komma ihåg" och inte du ska "komma på" :)

  SvaraRadera
 4. Hade också tänkt helamma i 6 mån, men tyckte sedan att det var en bra grej med att börja ge lite fast föda åt E redan. Det är ju inte stora mängder förtillfället men E tycker det är super gott. E äter ju ännu samma mängd via ammandet, men det blir ju sedan mindre och mindre med tiden så att säga. Har redan lite märkt att han har svårt att koncentrera sig vid bröstet och jag tänker amma så länge det känns bra för honom och för mig- men max säkert till ett år.
  Tänkte å lite på tänder hos Agnes- vi har hörntänderna som är riktigt vita vid tandköttet. Nämligen förra veckan märkte jag att E var mer 'orolig' vid bröstet. Så de kan kanske vara en orsak . Men som sagt i feel you! inte så hip hejs :(

  SvaraRadera
 5. Eftersom jag inte ammade L. längre än 4 månader kan jag ju inte riktigt svara med egen erfarenhet. Men för flera av mina mammabekanta löste grinandet sig då de började ge lite välling innan sovdags och smakportioner dagtid. Dock fortsatte de ju amma. Många säger att varken välling eller smakportioner i 5-6mån inte är nödvändigt...men det verkar ju vara en metod att få bot på griniga barn i vissa fall. Jag förstår inte hur man som mamma skall veta ifall ens egen mjölk är för "blekot" (dialektilainen)? Välling rekommenderas inte överhuvudtaget här på rådg.i Vasa men det vet jag har fungerat alldeles utmärkt som extrasömndos innan läggdags. Hej å hå, kämpa på! /Jonna

  SvaraRadera
 6. Hej! Vi har nu haft samma problem gällande bröstvägran; Birk ville ett tag bara suga från det vänstra bröstet. Jag gjorde så att jag lät honom suga från vänstern tills jag kände att mjölken rann till och då satte jag honom till högern så han fick börja dricka direkt. Funkade bra då och nu också de gånger han vägrar vänstern men det krävs ju att man känner av då mjölken rinner till. Jag delammar sen fyra månader men ammar ändå mycket eftersom han hittills inte tagit flaska (har nu börjat ta i och med att han fått välling om kvällarna). Jobbigt med flaskvägran men hoppas han börjar gilla den nu för jag skulle gärna trappa ner på ammandet. Vilda ammade jag ca sju månader, hon ville inte ha mer. Birk verkar vilja ha ett bra tag än så vi får väl ämdå kompromissa han och jag.

  SvaraRadera