lördag 11 augusti 2012

Komma till ro

Förresten, har nån erfarenhet av att barn plötsligt får riktigt svårt att somna in? Agnes brukar somna själv, ibland med lite hjälp, inom 30minuter efter att man lagt henne. Den senaste knappa veckan har hon kunnat gymnastisera på som en liten galning i närmare 2h (!!) före hon kommer till ro och somnar.  Och då är hon trött och gnuggar ögon redan då man lägger henne. Största delen av tiden är hon oftast ändå på gott humör men helt grymt upp i varv . Detta händer nu såväl på dagen som kvällen då hon sover inne i sin säng. I vagnen somnar hon rätt bra.
Jag försöker alltid göra lugna aktiviteter innan hon ska sova just för att hon inte ska vara upp i varv. Tidigare gick det ganska bra att hjälpa henne komma till ro, om hon inte klarade det själv, genom att sätta handen på huvudet, eventuellt andra handen vid baken och buffa lite samt vyssja lite lågt. Denna metod har plötsligt blivit verkningslös.

Bekant fenomen för nån?

4 kommentarer:

 1. Utvecklingsfas?? Håller på och lär sig så mycket nya saker så därför kan de ha svårt att somna in. Alice har varit lite likadan på sistone. De brukar vara lite "bökiga" i sängen före sovande just före de lär sig något nytt, t.ex. krypa, åla osv.

  Så försök stå ut ett tag :)

  y

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det blivit svårare desto äldre Luie blir. Han är inte ledsen och grinig, utan gymnastiserar, precis som du skriver. Tror helt som Y nämner att det har med utveckling och inlärning att göra. Luie härjar lätt 1,5h och då har han endast sovit 1 middagslur under dagen. Vi har inte kommit på någon bra "lugna ner oss" metod. Vi brukar ge honom mjölkflaskan som han ligger själv och dricker i sängen, det funkar sövande ibland... Vet inte om det är bra eller dåligt. Lycka till iaf.
  /Jonna

  SvaraRadera
 3. Instämmer med ovanstående kommentatorer-tror också att det har med utvecklingen att göra. Vilda hade ju svårt att somna och sov oroligt ända fram till ett och ett halvt års ålder ungefär. Oron var klart värre då hon höll på lära sej nåt nytt, eller om det annars hänt mycket under dagen. Sen tror jag också att vi många gånger la henne för tidigt att sova om kvällarna, hon var inte tillräckligt trött än. Birk har vi uppe betydligt längre om kvällarna, 4-5 h, innan vi nattar honom. Han har inte alls samma problem att komma till ro som sin syster och sover också bättre om nätterna. De är också väldigt olika som personer vilket kan ha med saken att göra. För tillfället sover Vilda som två-åring oroligare också men somnar bra om kvällarna. Vet inte vad det beror på den här gången dock om det är kakkapottan som spökar om natten eller vad det är.

  Lycka till, det löser sej nog på ett eller annat sätt :)

  SvaraRadera
 4. Tack för era kommentarer. Utvecklingsfas är nog det jag spontant tänkt att det handlar om för det händer ju så otroligt mycket med henne hela tiden just nu!
  Så länge hon inte är ledsen och missnöjd så får hon nu i och för sig ha sina gymnastikpass där för sig själv :) Men i nåt skede så märker man ändå att hon är riktigt trött och gymnastiken känns liksom inte harmonisk mera utan hon kan helt enkelt inte lugna ner sig själv. Skulle så gärna vilja kunna hjälpa henne lite på traven...

  Men hon har ju börjat sova långa sovpass på dagen nu. Hon sover nästan alltid mist ett pass på 1,5-2h så det är vi glada över för tillfället. Viktigt att komma ihåg att uppskatta det som funkar och inte stirra sig blint på det som krånglar för då blir man nog tokig.

  Jag tror också att det delvis handlar om att vi har satt in ett mål mat till, middagen kring kl 16, 17-tiden. Hon har helt enkelt mera energi och orkar vara vaken längre. Idag var hon vaken drygt 4h på kvällen (tidigare, före vi började med middag orkade hon vara vaken 2-3h)och hon somnade inom 15minuter! Dessutom fick jag idag en aha-upplevelse då jag insåg att hon ju beter sig väldigt likadant då hon är hungrig som när hon är trött; gnuggar sig i ögonen och får trötta ögon samt blir gnällig. Det än ju egentligen ganska självklart för man BLIR ju trött om man har låg energinivå. Vi ska testa ge mera energi och ha längre vakenpass.

  SvaraRadera