fredag 12 oktober 2012

Arma bostadspriser


Jag följer aktivt med bostadsmarknaden såväl i österbotten (med österbotten menar jag Vasa, Jakobstad, Karleby) som i Helsingfors och Esbo. Mest för att jag tycker att det är roligt och intressant att se på bostäder men också för att jag vill hålla mig uppdaterad gällande hur bostadsmarknaden utvecklas. Före eller efter vi hälsar på i öb brukar jag oftast kolla vad det finns för objekt till salu, det hör nästan till rutinen nu.  Trots att jag nästan alltid blir frustrerad. Just nu finns till exempel detta hus  till salu i Jakobstad. Fräsch 5 rummare på närmare 150kvm som inte skulle behöva desto större renoveringar på ett bra tag och finns på ett trevligt område. Kostar rätt många tusenlappar mindre än vår 57,5kvm trea.Jag blir lite tokig. Igen.
Jag tycket massor om vår lägenhet och jag vill gärna bo i den ett tag till men i nåt skede kommer den nog att kännas för liten. Den dagen vete sjutton vad vi ska hitta på med tanke på bostadspriserna här.

Nu ska dricka upp mitt kaffe och fortsätta packandet. Imorgon hoppas jag och Agnes på tåget upp. Datorn stannar hemma och en liten hög med böcker får följa med "istället". So long.

14 kommentarer:

 1. Hej,
  har du kollat radhus i Esbo?
  Har själv alltid dissat radhus, men med tanke på nuvarande priser i Helsingforsregionen så är det ett av få alternativ om man vill bo lite friare.

  Min kollega visade att om jag vill bo granne med honom så fanns det en radhuslägenhet på 80m2 byggd 2008. Garage, jacuzzi - the works.
  För ungefär samma hyra som jag betalar i Lövö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, har nog kollat delar av esbo och därför är jag nyfiken på var detta radhus ligger?

   Radera
  2. I Kaskisavu låg det.
   Men nu när jag kollar i efterhand så är nog nivån mycket högre, kanske det var nåt visstidsboende han visade.

   Radera
  3. Mjo, jag tyckte det lät lite för bra för att vara sant.

   Radera
  4. Men här skulle vara ett helt bra radhus för under 300k
   http://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/7503857 med nära förbindelse till huvudleden.

   Radera
 2. Det är nog otroligt hur mycket bostadspriserna stiger ju söderut man flyttar! Vi köpte ju nu ett hus här från Lochteå, 1-våningshus byggt 1980, 120 m2 med stor gård...3 rum+kök+vardagsrum+spisrum+bastu...och för det betalade vi "bara" 143000 euro. Visst behöver huset renoveras lite smått och så är det ju beläget här på landet och så är ju huset ganska gammalt, men ganska billigt trots allt tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter verkligen billigt i mina öron då jag är van att stirra på priserna här. Men så är det ju förstås överallt; det är dyrare där det är större efterfrågan och där det finns mera arbetsmöjligheter, så är det bara men irriterande ändå tycker jag förstås då jag ju råkar bo just i den dyraste staden. Gratulerar till ert hus! Låter verkligen som att ni hittat er ett fint hem :)

   Radera
 3. Vi håller också utkik efter bostad och suckar över bostadspriserna!! Håhhåh vad man får lite för pengarna här!! För samma som man köper en gammal 3-rums radhuslägenhet i utkanten av Esbo får man ett jättestort nytt egnahemshus med garage och stor gård i Österbotten. Orättvist är vad det är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns nog surt då man jämför priserna. Men vill man bo här är det bara att betala. Hoppas ni trots allt hittar nåt som passar er till ett vettigt (överkomligt?) pris!

   Radera
 4. Kanske ni flyttar till Österbotten då? Eller längre utanför helsingfors? Jag surfar inte bostäder så ofta. Man blir bara deppig..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst funderar vi med jämna mellanrum på att det kanske blir flytt norröver någon dag. Det som dock känns jobbigast med att eventuellt flytta är att fyra av mina fem syskon och min mamma bor i Helsinfors, femte syskonet i Åbo. Att flytta långt från dem vore helt klart det svåraste med en eventuell flytt. Dessutom så trivs vi bra här. Så långt utanför Helsingfors vill vi inte flytta just med tanke på att jag gärna vill bo nära mina syskon och flyttar vi "för långt" utanför så tror jag inte att det blir av att man ses speciellt ofta. Nå, nog löser det sig på ett eller annat vis och ännu har vi ju ingen panik att flytta från vårt nuvarande hem.

   Radera
 5. Samma i Sthlm ifall det inte är värre. Här är det omöjligt att köpa en etta för mindre än 2 miljoner, helst vill dom ha mer (kr alltså). Sen vill dom ju ha 15% handpenning. Blir inte lätt att ha råd med det inte. Fast här är det ju omöjligt att hitta hyreslägenheter också, därför tar många lån dom inte har råd med för att kunna köpa istället för att man ska ha stått i bostadskö i minst 10 år för att kunna få en lägenhet och minst 25 år för att få lgh i Sthlm innerstad.... Min förra chef fick en lägenhet för två år sen inne i stan. Då hade han stått i kö sen han föddes då hans föräldrar satte honom i kö. Han är född 84... så att. Jävligt deprimerande. Så jag vet precis vad du menar. Men vill man bo i huvudstan får man betala priserna, helt enkelt. Billigt är det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har förstått att det nästan är ännu värre där och dessutom tycker jag att bostadssystemet är märkligt. Jag har iallafall inte riktigt förstått mig på det då det finna olika typer av bostadsrätter och att man i praktiken inte äger bostaden på samma sätt som här (?)

   Radera
  2. Om det är något svenskar kan så är det pengar.
   När priserna började stiga till absurda nivåer så införde man bostadsrätter, du betalar för rätten att bo där, men egentligen äger du inte din lägenhet. Helskumt.
   Ännu värre är väl försäljning av hyresrätter, du köper rätten att hyra en lägenhet.

   Radera