torsdag 11 oktober 2012

Träningen, den där träningen.


De som känner mig vet att jag älskar att träna. Det optimala vore att träna varje dag. Men så har det inte riktigt varit den senaste tiden. Rättare sagt sen före jag blev gravid. Och träna varje dag har jag inte som målsättning just nu heller, såpass realistisk är jag nog, men ordentlig träning 3, 4 gånger i veckan vore underbart. Efter vasa-veckan ska jag se över träningen, fundera och planera hur jag ska få in lite mera än vad jag gör i nuläget. Nu ser jag till att träna bålstabilitet några gånger i veckan- det går ju ändå rätt fort hemma på vardagsrumsgolvet. Styrka i gymmet får jag in ett par gånger i veckan. Ibland bara en. Raska promenader på en dryg timme blir det i och för sig i princip varje vardag men räknar inte det till regelrätt träning utan till vardagsmotion (vilket ju förstås inte heller ska underskattas men jag saknar riktigt ordentlig träning). Jogga har jag egentligen inte gjort alls den senaste tiden eftersom foglossningen fortfarande gjort sig till känna de senaste gångerna jag har försökt.

Gällande upplägget tänker jag träning som är "lättillgänglig". Det får inte ta lång tid att ta mig till och från själva träningen därför tänker jag gym, löpning och yoga som de huvudsakliga träningsgrenarna. Det är ju dessutom tre saker jag tycker mycket om och kombinationen skulle göra träningen mångsidig.

Förutom att sömnbristen sätter käppar i hjulen för träningen så är det inte det enklaste att ta sig tiden. Och sen är det ju inte bara jag som vill träna utan även Frank vill ju gärna hinna få in några pass i veckan. Hur fixar ni småbarnsföräldrar träningen, eller annat fritidsintresse för den delen, i vardagen?

7 kommentarer:

 1. Jag vet inget om hur småbarnsföräldrar hinner träna, hinner det knappt själv heller :)
  Men här skriver en av Samulis (och min också :) ) vänner en blogg om hur det är att vara fyrabarnsmamma (!) och hur hon fixar vardagen med bla. egen träning + barnens hobbyer. Imponerande!
  http://fyrabarnsmamma.blogspot.fi/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud vilken superkvinna. Jag ska lusläsa och se om det kan ge mig lite tips gällande tidsplanering.

   Radera
 2. Vi tränar en gång var både på lördag och söndag. B sover tre-fyra timmar i sträck per dag så vi hinner båda under den tiden och vi har sällan annat program då heller då det är mitt i hans vila. Skulle vi ha lite mera motivation, vara lite mindre lat och prioritera annorlunda skulle vi nog satsa nån kväll in i veckan på egen träning men just nu räcker det med ett par gånger i veckan på var och då under veckosluten. Inte mycket men alltid något. Dessutom försöker jag hemmagymma en dag i veckan men det sker då på barnens villkor eftersom dom ofta är med, i alla fall en av dom. Blir ju inte riktigt samma sak då man får torka en rumpa här och servera en mjölkflaska där och torka lite tårar och sen plötsligt har man fått nog. Vardagsmotionen räcker nog till varje dag. Hoppas ni hittar ett fungerande system för er! Det är ju viktigt att upprätthålla egna intressen som man mår bra av också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helgerna skulle ju egentligen vara den optimala tiden att träna men lyckas alltid boka in en massa annat program under helgerna, flänger oftast hit och dit. Men det betyder ju med andra ord säga att jag prioriterar bort träningen. Jag vill ha allt samtidigt tydligen. Knepigt. Vi måste fundera och lägga upp en plan helt enkelt. Jag tror nog det ska funka men det kräver nog en del planering och jag får nog vara realist och nöja mig med ett par gånger i veckan i detta skede. Jag tror att det är superviktigt att man ser till att bibehålla sina intressen även om det kanske inte kan ske i samma utsträckning som tidigare.

   Radera
 3. Mina fritidsintressen ligger på hyllan för obestämd tid framöver. En småbarnsmammas tid ska inte räcka för sådant, har jag fått höra. Hur en småbarnspappas tid nog ska räcka för fritidsintressen förstår jag inte, men det har kanske att göra med att fritidsintressen har man bl.a. som motvikt till arbetet. Jag arbetar ju inte, har jag också fått höra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen, nej! Jag tror att det gynnar hela familjen att båda föräldrarna får utöva sina intressen. Alla blir gladare och mår bättre om man hittar ett system som gör att alla får sin egen tid att sätta på vad man vill regelbundet. Om det sedan är två gånger i veckan eller en gång i månaden måste man ju fundera över och planera in enligt behov och möjlighet men jag tror absolut att det är viktigt att man ser till att få tid till att göra sånt man mår bra av. Jag tycker att du fått höra många konstiga saker som jag inte alls håller med om. Hoppas du får ta ner dina intressen, eller iallafall nåt intresse, från hyllan snart!

   Radera
 4. Vi har åxå otroligt svårt att få våra motionspass in i vardagen. Speciellt efter att man börjat jobba. Då man kommer hem kl.17 skall maten fixas och innan man ätit är kl.18. Då är det två timmar tills lill-gubben kryper till sängs. Helst vill man ju tillbringa 2 h/dag med sin son. Om jag sen gymmar hemma eller går ut på promenad runt 20.30 kan jag räkna med att jag inte somnar innan kl.24 eftersom motion ger mig såååå mycket energi! ja du... hur gör man? Det här inlägget hjälpte jätte mycket!! (jag vet) /Jonna

  SvaraRadera