lördag 6 april 2013

Om varför vi flyttar

En flytt har varit på tapeten rätt länge. Vi har velat fram och tillbaka, funderat hit och dit.
Jag ska i korthet berätta om vilka saker som är viktiga för oss.

Miljön. Men det menar jag att vi kan låta barn springa ute och leka på egen hand i mycket tidigare ålder än vad jag skulle låta Agnes göra här. Själv började jag promenera från och till skolan, en knapp kilometer, då jag var 6 år. Det ger mera frihet för såväl barnet som föräldrarna. Det känns som att det är en tryggare miljö för barn än här även om jag förstås är medveten att det kan hända saker även på mindre orter.

Tidigare kände jag att det var jobbigt att alla mer eller mindre känner till alla i småstäder men nu kan jag känna att det är mera en positiv och jag tror att det kan göra att man på ett annat sätt ändå ser efter varandra. 

Avstånden är kortare och man behöver inte sätta många timmar av dagen på att ta sig till och från arbete och via daghem/skola. Efter att vi fick barn värdesätter jag tid på ett helt nytt sätt.

Ekonomin. Tyvärr är pengar en vägande orsak. Det ÄR billigare att bo och leva i österbotten. Jag längtar efter ett lite större hem med en liten gård. Det har vi inte råd med om vi bor kvar i Helsingfors - om vi inte flyttar långt ut i Esbo eller Vanda och det vill jag inte göra.
Eftersom det är billigare att leva och bo ger det möjlighet att jobba mindre då vi har små barn, vilket jag vill göra. Jag vill inte att vi båda ska vara tvungna att jobba heltid så länge vi har små barn. De få timmarna man har tillsammans på kvällarna känns alldeles för lite. Dessutom har vi möjlighet att dela upp vårdledigheter mera jämnt. I Hfrs är det F, med den högre lönen, som måste jobba även om han gärna hade varit vårdledig nåt han också.
Sommarstugor. Vi har en egen sommarstuga samt tillgång till min släkts sommarstuga vilja båda ligger på 20min avstånd från Jakobstad. Nu kommer vi att kunna njuta av dessa på ett helt annat sätt än då avståndet är 500km.
 
Och så det själklara; vi har många fina vänner i Jakobstad som vi ser fram emot att få umgås mera med. Förstås också vännerna i Karleby och Vasa. Svärmor och hennes man finns i Jakobstad och min pappa i Vasa.

Vi hade, som sagt, inte tänkt flytta ännu på nåt år men av olika orsaker så blev det aktuellt med ett jobb byte för Frank och då han blev erbjuden ett arbete i Jakobstad som passar honom perfekt så kände vi att vi nästan var tvungna att ta chansen. Så det gör vi nu.

18 kommentarer:

 1. Det kommer garanterat kännas tungt att flytta, men jag är också tvärsäker på att ni i efterhand kommer vara mycket nöjda med ert val! Jag kommer gärna o hälsar på er i sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Kom och hälsa på oss! :) Vi kommer med all säkerhet att komma till Vasa mycket oftare också.

   Radera
 2. D va no många positiva faktorer. Håller med föregående kommentator, ni kommer att trivas hit upp i lugnet. En flytt är ju alltid tung, usch. Been there, done that. Nåmen, kom ihåg att be om hjälp. Folk hjälper gärna till. Välkomna till österbotten!/ jonna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, lugnet. Jag är livrädd för att det kommer kännas alldeles för lugnt och jag börjar klättra på väggarna. Men jag tror det är en vanesak. I början då jag flyttade till Helsingfors kände jag ju att jag blev stressad av pulsen här men nu har det ju blivit normaltillstånd. Ser fram emot att ha möjlighet att träffa er oftare! Kram!

   Radera
 3. Vi gjorde en motsvarande flytt för några månader sedan.
  Jo, det är mycket billigare här norrut. Nu bor vi 3 gånger rymligare är i Helsingfors och har dessutom egen gård. För den härligheten betalar vi ungefär lika mycket som vi betalade i hyra tidigare. Dessutom behöver vi inte besväras av gatudammm nu på våren, eller förorenad luft överhuvudtaget.
  Här bor vi relativt nära några av mina närmsta släktingar, men ALLA vänner bor i Helsingfors. Visserligen hann vi ses bara ett par-tre gånger per år då vi bodde i samma stad, men nu blir det ännu mer sällan.
  Jag hade ett jobb jag minnsann trivdes med och levt för mina yrkesverksamma år, men var tvungen att säga upp mig. Det tråkigaste jag varit tvungen att göra. Nå ett nytt jobb hittar man väl alltid och jag kan ju glädjas med min man som stortrivs på sitt nya jobb här.
  Vår flytt lär ha varit det vettigaste alternativet för oss, dock inte det trevligaste för mig, men kanske vettigheten i det långa loppen blir trevligt.
  Eftersom ni uppenbarligen länge på sätt och vis längtat efter ett liv här norröver, tror jag ni kommer att fort känna er bekväma i er nya hemstad. Dessutom har ni vänner som säkert välkomnar er med öppna armar. Men på alla plan känns flytten knappast så lätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi kommer med all säkerhet kunna köpa ett hem minst dubbelt så stort som vårt nuvarande men till billigare pris. För mig är inte tid pengar, tvärtom så ser jag på pengar som tid- tid att använda på de saker som är viktiga i livet.
   Jobb för min egen del har jag faktiskt inte funderat på så mycket ännu utan bara tänkt att det nog löser sig. Det brukar finnas jobb för fysioterapeuter.
   Hoppas att du börjar trivas i er nya hemstad. Jag räknar nog med att det kan ta sin tid...

   Radera
 4. Låter som en "smart move", även om jag väl kan förstå att det är bittersweet. Kommer troligen efter på hösten och går igenom allamöjliga känslor och prostesteringar inom mig som bäst. Hemstaden (eller däromkring) är ju så bra, men hemstaden är också allt annat än bra.
  Lycka till med processen och allt som den innebär!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen en ordentlig process att bryta upp och flytta. Det känns som att börja på ett helt nytt liv. Lite dramatiskt uttryckt kanske men så känns det just nu.
   Lycka till du också!

   Radera
 5. Önskar er all lycka, det blir nog bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och jo, jag tror nog det blir bra i slutändan. Vi GÖR det bra :)

   Radera
 6. Bra beslut tycker jag. Du baserar ert val på så vettiga synpunkter. Håller med dig i allt. Man prioriterar helt andra saker när man fått barn, vad som på riktigt är viktigt. Vi är glada att ni kommer upp, kanske vi kan ses 2 gånger i året nu istället för 0 eller 1? :) Här på laaande får ni alltid komma och crascha! Z vill ha övernattningsgäster i sin dubbelbuss å frun i huset vill ha vinsällskap på terassen i sommar! välkomna! /Maria A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har verkligen börjat prioritera på helt annat sätt sedan vi fick barn. Före det kunde jag knappt tänka tanken att flytta norrut igen.
   Vi ska helst klart se till att ses oftare nu då vi flyttar upp! Räkna med mig som sällskap på terassen!;)

   Radera
 7. Låter som ett vettigt beslut. Vi gjorde ju det där fast i mindre skala för några år sedan. Mycket av samma orsaker som ni. Då fungerade det inte alls, mest för att vi flyttade dit jag inte hade några vänner och mannen jobbade konstant. Nu funderar vi igen på något liknande fast vi redan bor i en rätt liten stad. Lycka till! Tror det blir super för er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi ska nog tro att det blir bra. Vi har ju faktiskt några riktigt goda vänner och en hel del bekanta där så det underlättar ju massor.
   Lycka till med era framtidsfunderingar!

   Radera
 8. Välkomna hit! Jakobstad är ett bra ställe att bo på, vi som alltid är på väg nånstans i huvudet (fortfarande) kommer ändå gång på gång fram till att vi trivs väldigt bra här, av precis de anledningar som du räknar upp i inlägget. (Och om man mot förmodan vantrivs kan man alltid flytta.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, jag har nu börjat landa i vårt beslut och känner att jag kan börja fokusera mera på vad vi har att se fram emot och inte enbart tänka på det saker som känns jobbiga att lämna. Egentligen är jag väl inte så rädd för att vantrivas utan jag har väl mest sörjt att lämna vänner och min familj (4 av 5 syskon + min mamma bor i Helsingfors). Men vi får bara se till att träffas ändå och det blir nog bra även om det blir annorlunda.
   Men om det nu faktiskt skulle bli så att det inte alls fungerar så kan man ju flytta igen. Känns lite skönt att tänka så även om jag inte önskar det.

   Radera
 9. Välkommen, välkommen tillbaka till österbotten! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi känner oss välkomna och det känns fint.

   Radera