fredag 3 januari 2014

Hej träningen!

Jag har kommit igång med träningen igen och det är så obeskrivligt skönt! Eftersom jag tycker om att ha system på träningen så kör jag enligt Olga Rönnbergs system, det men hittar i hennes bok "Träning för nyblivna mammor". Först tänkt jag att första nivån nog kommer att kännas lite väl lätt. Well jag hade minsann träningsvärk efter första passet och verkligheten blev mycket tydlig: jag är i uselt skick. Men annat kunde int förväntas heller. Nu kan det bara bli bättre och jag ser fram emot att märka hur styrkan kommer att öka. För det kommer den. Tre gånger har jag hunnit köra programmet den senaste veckan och känner redan tydligt att kontakten men musklerna är bättre och därmed också tekniken. Att få in träningsprogrammet tre gånger i veckan tror jag inte att kommer bli ett problem, däremot är jag lite tveksam över hur det kommer att bli med vagnpromenaderna... Lilleman har hittills inte varit speciellt förtjust i att ligga i vagnen och Agnes kommer inte att ha tålamod att sitta stilla i vagnen då jag promenerar. För hon ska ju mest gå själv.... Måste försöka få in ordentligt raska promenader med hunden då Frank är hemma istället tror jag bestämt.
Det känns underbart att ta tag i träningen igen. Som att en bit av mig är tillbaka.

7 kommentarer:

 1. Är den där boken bra oh något jag borde satsa på så småningom? Hu länge tränade du under första graviditeten? Förstår att det är skönt att komma tillbaka till träningen!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker nog att det är en riktigt bra bok. Hon får med mycket viktigt utan att det blir för mycket text. Det relevanta finns med gällande träning av bäckenbotten och djupa magmusklerna. Sen vet jag inte om det är så mycket nytt för dig då du ju är så insatt i träning redan. För min egen del var det också till största del repetition men ändå välbehövlig sådan. Det jag nästan tycker mest om är att det finns konkreta träningsprogram. Jag tycker om att ha ett tydligt och klart träningsupplägg för just nu känner jag att det är skönt att följa nåt som ett annat proffs planerat och tänkt igenom istället för att planera själv.
  Första graviditeten tränade jag sista gympasset i vecka 37 men tog långa raska (så raska det nu gick) promenader fram till v 41. Så jag var helt klart i mycket bättre form redan genast efter förlossningen än vad jag är nu. Det är bara att träna på så länge allt är ok och det känns bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner mig nog inte så insatt. Är skitnervös att göra något fel nu så jag försöker köra "säkra" övningar. Vågar man sig förresten månne på sumo squats när man är gravid?

   Radera
 3. Det ska bli spännande att höra uppföljningen kring din träning. Jag lånade också Olgas bok. Blev även jag förvånad över att jag inte var i så gott skick. Tyvärr gick min och Olgas träning inget vidare, eftersom träningsprogrammen var så långa. Med en unge som sov max 20 minuter åt gången och grinade all sin vakentid blev den träning jag planerat ett minne blott. Tycker dock att träningsprogrammen verkade välplanerade, intressanta och utmanande. Men tänkte nog för mig själv att om du är en "normal" kvinna som inte tränat i någon större utsträckning innan graviditeten, nog är det ju jäkligt tuffa program, eller vad säjjer du? /Jonna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de är längre än vad jag trodde att de skulle vara. Första programmet tar mig ganska exakt en timme med uppvärming men utan stretching, det har jag gjort senare under dagen eller på kvällen för har inte hunnit med det i lugn och ro. Om jag inte hinner igenom programmet så tänkte jag att jag försöker göra de sista övningarna, plankorna , tillsammans med Agnes då hon är vaken vilket jag tror går riktigt bra eftersom hon tycker att det är skoj att vara med och "jumppa". Men några längre stunder kan jag förstås inte träna tillsammans med henne.
   Det är nog sant, som du säger, att det kanske nog är rätt krävande program om man inte är riktig nybörjare. Speciellt knepigt tänker jag att det är att ha en bra teknik genom övningarna om man inte är bekant med att träna bäckenbotten och att hitta sina djupa magmuskler eller har koll på bäckenets olika positioner i olika övningar. Om man är osäker på de här sakerna borde man kanske komplettera med att gå på bra pilatestimmar där man (borde ) gå igenom just de här sakerna.
   Det som var bra med att jag märkte hur dåligt skick jag är i då jag började med första programmet är att jag nu faktist kommer att träna upp musklerna långsamt och noga. Hade jag börjat träna enligt eget program skulle jag helt säkert ha börjat alldeles för hårt och med för tuffa övningar för fort.

   Radera
  2. Då jag började träningen efter den senaste graviditeten så tränade jag enligt Olgas program men förvånades också över hur tuffa övningarna var. Framför allt om man skulle ha börjat från noll både vad gäller kännedomen om kroppen rent funktionellt och träning överlag, framför allt bäckenbotten- och bålträning. Jag tycker också att träningen kunde ha varit lite mer pilatesinriktad i början medan plankorna kunde ha kommit in i ett senare skede, dom är ju ändå grymt krävande tycker jag. Jag hade lånat boken så min träning efter Olgas program byttes ut mot egen planerad träning, på gott och ont :) Det händer ju lätt som du skriver att man förivrar sej men någon större skada har väl inte skett för min del, än. Man är ju en bit ifrån vad man borde vara styrkemässigt. Det tar väl sej, eller så inte. Huvudsaken är att man mår bra. Ha de gött!

   Radera
  3. Jo, får sen hur länge jag kör helt enligt programmen i boken. Förr eller senare lär jag nog börja med egna program igen men känns skönt att börja med nåt "färdigt serverat".
   Klart det tar sig! Vi kommer bli grymt starka ännu ;) Känner mig jätte motiverad samtidigt som jag inte känner nån stress. Har resten av livet på mig nu att bli starkare och smidigare. Och även om styrkan inte kommer i en handvändning så kommer andra positiva effekter nästan omedelbart. Känner genast art jag får mera energi för att inte tala om kicken jag alltid får direkt efter att jag tränat.
   Jag är med glädje fast i mitt beroende igen.

   I förgående kommentar ska det förstås stå "om man är nybörjare" och inte " inte är nybörjare".

   Radera