söndag 5 januari 2014

Stackars liten

Jag märkte nästan omedelbart att Lillkillen tenderar få mycket uppstötningar efter art han har ätit. En del av maten kommer ända upp men inte jättemycket. Däremot hör man hur maten ofta, och länge efter måltidernas åker upp i struphuvudet och sen ner igen. Jag vet ju att magmunnen är mer eller mindre slapp hos små bebisar men jag trodde att det ska bli bättre med tiden (hade motsvarande problem med Agnes men det blev klart bättre med tiden) men i Lillkillens fall verkar det bara bli värre.
Några nätter har jag nu vakat med honom mellan 2 och 7, 2 och 5, 2 och 6. Han är ju så trött och somnar flera gånger men då jag lägger ner honom vaknar han av uppstötningar och börjar gråta igen. Av nå nån konstig anledning så sover han ändå bra i sin säng på dagen så jag förstår inte riktigt varför det är så mycket värre på natten. En teori är att han äter så mycket på kvällen att trycket på magmunnen blir högre än på dagen.

Även de nätter som är bättre är även de rätt tunga eftersom jag måste sitta och amma honom x antal gånger. Jag skulle gärna ligga eftersom man ju själv kan halvslumrar samtidigt. Men ligger jag slutar det med att han spyttar och får uppstötningar och sen bara ligger och skriker av att maten åker hiss i halsen.

Nu vill jag självfallet ha era bästa råd och tips av er som har erfarenhet eller annars bara kunskap gällande detta. Hur ska vi hjälpa vår Lilleman med detta? Sängens huvudända har vi självklart höjt ordentligt.

10 kommentarer:

 1. En släktings barn hade reflux som upptäcktes först efter 1½ år. Efter urusla nätter i 1½ års tid fick de medicin som hjälpte och nu sover barnet mycket bättre. Det är ngt pulver som blandas ut i vatten som barnet skall dricka på morgonen. Vet inte till hur små bebisar man kan ge det. Kanske kan vara värt att ta mer reda på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ska absolut kolla upp. Tack för tipset!

   Radera
 2. Vi har en liten i samma ålder som verkar ha samma problem. Som tur är gråter han inte men har svårt att somna, grymtar och gnäller. Satte honom att sova i babyskyddet och det verkar funka. Inte kanske en permanent lösning men om ni skulle få sova lite så kanske det kan vara värt att testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fiffigt! Och bra att ni hittat en fungerande lösning som underlättar för tillfället iallafall.

   Radera
 3. Vår kille hade exakt samma sak, var riktigt hemskt när han var mellan 3 o 4 månader, då vaknade han en gång i timmen och hade rejält ont i magen och en massa uppstötningar. Så småningom sov han dåligt även på dagen, att ligga på rygg gav honom obehag. Visade sig sen (vid 6 mån) att han har mjölkallergi, och vi är dessutom under utredning för reflux, eftersom spyendet har minskat, men finns fortfarande trots att han äter fast föda (han är nu 7 mån). Då när han var kring 4 mån och vi alla sov uselt pga hans magproblem fick vi pröva Gaviscon, som skulle ta bort halsbränna. Det hjälpte lite och nätterna blev lite lugnare, så kanske det kunde vara nåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker faktiskt att det har blivit lite bättre av att jag testat vara utan mjölk några dagar nu, kanske det hänger ihop på nåt vis... Känns lite som detektivarbete det här med att luska ut vad som riktigt är roten till problemet,.

   Radera
 4. Hejsan! Har snubblat över din blogg av en tillfällighet och då jag läser det du skriver får jag riktigt kalla kårar... Alla de symptom du beskriver (många bajsblöjor, dålig sömn, gråt, massa amning...) är precis lika med de som vår kille haft under det gångna året, + en hel massa skit till efter att vi inte fått den medicinska hjälp vi så desperat skulle ha behövt (nu råkar det sig så att vi lär dessutom bo i samma stad, så...). Vill inte dra hela storyn här, men kan maila dig ifall du känner för att bolla situationen ytterligare.
  För vår del blev det bara värre och värre hela tiden och inga knep hjälpte, slutligen blev rätt medicinering vår räddning, efter 11 månaders (!!!) pina. -Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trist att det tagit sådan tid för er att få hjälp! Men bra att ni nu fått båt som fungerar. Det verkar trots allt som att vår situation inte är fullt så svår men du får gärna maila. Tar gärna emot all information och råd.

   Radera
 5. Jag har absolut inga råd att ge men skickar här en stor hop medkänsla till er! Hoppas ni hittar roten till problemen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och vetdu, det har faktiskt blivit mycket bättre den senaste veckan och vi har nästan inte vakat alls utan han har somnat genast efter att han har ätit. Så någon värre reflux är det inte. Som tur. Nu håller vi tummarna att den positiva trenden håller i sig.

   Radera