onsdag 19 februari 2014

Sova i vagn


Ibland behövs det inte så stora saker för att bli riktigt glad. Under förmiddagspromenaden tänkte jag på hur fantastiskt lyxigt det är att vi har en liten pojke som numera sover 3h ute i vagnen från ca kl 10 och 11. Att han sover gott oavsett om vagnen står stilla eller rör sig. Jag hann redan bli rädd att han skulle vara ett barn som hatar att sova i vagn eftersom han skrek som en galning i vagnen till en början. Sen, då det blev svinkallt här, blev det en vagn paus och efter det har det bara gått bättre och bättre att sova i vagn. Nu går det alltså superbra. Att barnet sover gott i vagnen underlättar vardagen massor. Såväl då vi bara är hemma som vi är på språng. Åh, vad jag är glad över att han börjat trivas så bra i vagnen!
Dessutom somnar han rätt bra tid på kvällarna, nån gång mellan 20 och 22, och sover oftast fram till ungefär klockan 9. Visserligen äter han för det mesta med ungefär 2h mellanrum om nätterna men inatt sov han faktiskt 5h i ett kör! 
Dessa små saker är stora saker för mig och för oss. Vi har minsann lärt oss att uppskatta fungerande sömn under Agnes första år. För vi vet även hur otroligt tungt det är då det inte fungerar.

3 kommentarer:

 1. Använder ni syskonvagnen mycket och i hurudana situationer? Sover båda barnen gemensam dagtupplur i vagnen?
  Vi har barn i nästan samma ålder som ni (äldre blir två i nästa månad och yngre är 4 månader) och jag funderar hur mycket användning vi skulle ha för en dubbelvagn. På rådgivningen sade de att dubbelvagn vore nog nästan nödvändigt, medan en bekant sa att vårt äldre barn inte gör något i dubbelvagn inom ett par månader. Nyss skaffade vi ståbräda till vanliga vagnen, men jag är inte säker på om äldre barnet orkar stå 5 km till t.ex. biblioteket och sedan samma tillbaka. Hittills har de åkt korta sträckor i varsin pulka och längre sträckor i bil. Skulle helst cykla med dem i cykelvagnen, men den yngre hålls ju inte upprätt på ett bra tag ännu.

  SvaraRadera
 2. Vi använder syskonvagnen mer och mer hela tiden. De senaste veckorna har vi börjat promenera ofta till aktiviteter istället för att ta bilen och det betyder i praktiken ett par, tre kilometer en väg. Jag har svårt att tro att Agnes skulle orka stå på ståbräda ännu, speciellt under hemvägen då hon ofta är lite trött och hungrig. Sover gör de inte tillsammans men främst för att Agnes enbart sover inomhus nuförtiden-om hon alls sover på dagen vilket hon inte alltid gör. Edwin har som tur sovit bra trots att Agnes babblar, sjunger och ibland gnäller bredvid honom.
  Jag promenerar gärna så mycket som möjligt för att jag tycker om det och för att jag vill få in så mycket nyttomotion som möjligt. Planerar promenera massor under våren och sommaren och utan syskonvagn vore det nog helt omöjligt att gå många kilometer om dagen med båda barnen. Tiden får sen utvisa vad tvååringen säger om att sitta i vagnen framöver men hittills trivs hon bra.

  SvaraRadera
 3. Det är ju bra om den yngre sover även om den äldre håller låda alldeles bredvid! Vi måste pröva lite och se hur långa promenader barnet orkar stå på ståbrädan och vid behov skaffa dubbelvagn. Våra promenader skulle egentligen bara vara då vi uträttar olika ärenden, som besöker rådgivningen, matbutiken och biblioteket, så väldigt ofta skulle vi inte ha dessa 5+5 km promenaderna. Extra barnvagnspromenader (alltså motionspromenader för mig) hinner vi tyvärr egentligen inte med då trädgårdsarbetet och hushållsarbetet tar så mycket tid, så på det viset är dubbelvagnsbehovet inte lika stort som för er. Men tanken är att jag och barnen inte skule behöva åka bil då vi uträttar våra ärenden.

  SvaraRadera