fredag 16 december 2011

Napp?

En fråga till till er som vet; när ska man ge napp (tutt kallar jag det egentligen men vi kör med napp så att ingen missförstår) åt babyn? (ska man ha en sådan redan på bb?) och är det skillnad på nappar och nappar?

10 kommentarer:

 1. Det beror på hurudan tös ni får! Vänta å se om det finns behov, enklast är ju att aldrig börja även om tuttandet då kan bli frekventare istället... men det är övergående!
  litet barn, liten napp annars - mam napparna är stora (även dom små. Så köp nuk om det behövs! men som sagt - vänta å se! (brukar oxå finnas på bb)

  SvaraRadera
 2. För två år sen fick man ännu en tutt på bb- min kompis som fick en bebis för tre veckor sen- så fick di ingen tutt pga. amningen.. att den sku komma igång.. hon hade inget problem med amningen.. hon sa åt sin man att hämta en hemifrån :P sen va di lite skeptiska där, men hon sa att hon har två barn från tidigare, så månne hon int klarar detta :D

  så de e väll lite hu man ser på saken..

  SvaraRadera
 3. Okej, vänta lite med det alltså. Jag själv napp-vägrade som barn, använde inte napp överhuvudtaget, vilket tydligen var lite problematiskt ibland i situationer då det hade varit bra att ha en napp som hjälpmedel. Därför har jag fått uppfattningen att napp kan vara en bra grej ett tag i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Emma har aldri fatta sej spå nappen. Tycker de e bland de bästa besluten vi gjort att inte lära henne att sutta på den. Å min syn på nappen e att man tynger den i munnen för att få tyst på babyn istället för att ta reda på va som gör att babyn gråter. Visst sku de ha kuna va bra nångång då hon va gråtig men, de e en så kort tid de handlar om så man klarar nog av att lugna barnet själv. Å ja tycker de e bättre att barnet hittar sin trygghet i nått annat än nånting som ska vara i munnen.

  SvaraRadera
 5. Ni kan nog säkert vänta med tills ni kommer hem ifall ni vill prova ge napp. I början är det ju ändå den "riktiga" tutten de vill ha och behöver mest :).
  G tog ju inte alls napp hur vi än försökte. Men tummen däremot kan han ju inte skiljas från. Så får ni bebben att ta napp så är det nog bättre än tummen i allafall. Eller det är om man får tro vad tandläkarna säger.

  y

  SvaraRadera
 6. Intressant! Jag har egentligen inte funderat på den här saken alls före nu och inte har det kommit på tal i nån situation hittills heller- det med napp eller inte.. Måst helt klart fundera lite på saken ännu.

  SvaraRadera
 7. Men lilla Gumman - minns Du inte...?!
  Först tutt, och sedan napp- omedelbart! Det var ju det Du ville ha, men tyvärr var (tuttarna)napparna slut på Apoteket på NUS. Så Du fick ingen napp omedelbums - och sedan ville Du inte ha! Bestämt.
  Men Du fick någonting annat istället - som Du tyckte mycket om!
  Minns: En liten baby har ett stort sugbehov. Sugbehov. Det är fysiologiskt, och bör helt naturligt tillfredsställas.

  SvaraRadera
 8. Barn har naturligt sugbehov till ett halvt års ålder som amningen inte kan tillfredsställa. Så tutt kan barn tycka om, men också tummar, snuttefiltar. O förstås snutta på sin mammas bröst hur länge som helst. Men bebisen väljer själv bara man erbjuder.
  Sa som sagt vårt proffs från sjukhuset. Men men, gå på din intuition, fakta är bra, men i sista hand handlar allt om vad ni märker att e bäst för bebisen.
  sms on its way sis :)

  SvaraRadera
 9. Med första hade jag inte ens tänkt på nappen, men då hon kom tillbaka ner till mig på sjukhuset från intensivvårdsavdelningen så hade hon napp i munnen. Och hon gillade den under hela vistelsen. På vägen hem grämade jag mig att vi inte redan köpt napp. Med andra, sonen, hade jag köpt färdigt och hade i bb-väskan. Han använde den ibland men blev aldrig riktugt napp-frälst. Så mitt råd är att köp ett par olika till bb-väskan så bestämmer du på sjukhuset sen om du ger eller inte. Jag hade köpt en del olika, av dom minsta. Det finns ju både av silikon eller gummi, så det är bra att köpa och testa sig fram.

  SvaraRadera
 10. Mio fick napp sin andra dag på sjukhuset, och då for Jonatan och hämtade de minsta Mam-tuttarna från butiken. Brorsdottern tryckte in den i munnen på honom och sen dess har nappen varit oumbärlig =) Jag skulle säga att den är bra att ha i situationer som den lugnar, där barn utan tutt inte kanske har någon motsvarande knapp att trycka på. Men som nån sa, alla bebisar är ju olika. Jag själv har aldrig använt napp som bebis.

  SvaraRadera